w trakcie tworzenia

Menu

2.04.2015

Colomba Pasquale -wielkanocna gołębica

Tradycyjna włoska colomba o kształcie gołębicy  to  popularne i najważniejsze   wielkanocne ciasto
 drożdżowe z bakaliami .

 Słodka, puszysta ,  wypełniona  bakaliami , pokryta  lukrem , posypana  migdałami , pachnąca  skórką pomarańczową  i cytrynową..................nie może jej zabraknąć na  świątecznym stole.
Ten oryginalny, włoski przysmak można przygotować w domu , ale...........
.........pieczenie  colomby  jest dość  pracochłonne , a  włoski rynek oferuje w okresie świątecznym                 olbrzymi  ich wybór .  Nie muszę więc tracić czasu na wypiek tego ciasta , a mogę  do                woli rozkoszować się jego  fantastycznym,  oryginalnym smakiem. 
               Z pewnością kiedyś,  gdy nie będę mieć  do nich dostepu  upiekę samodzielnie. 
Póki co upiekłam jedynie  ciasto ucierane  w kształcie colomby,  ale to tylko namiastka  i  zupełnie          inny wypiek......../zobacz





2 komentarze:

  1. Uwielbiam, choć w tym roku tylko popatrzę jak jedzą inni :( Moich wypieków też nie wypróbuję ale cieszę się, że mam dla kogo piec, więc dzisiaj umnie wielkie pieczenie:)
    Wesołych Świąt!!!
    p.s. Nasze Święta w tym roku na Włoskiej Ziemi:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również kolejny raz spedzam /niestety/ Świeta w Italii.Stół wielkanocny bedzie bardzo skromny...... Rzeczywiście najważniejsze jest mieć dla KOGO piec ................................!!!!!!

      Usuń