w trakcie tworzenia

Menu

2.04.2015

Colomba wielkanocna w wersji uproszczonej


Colomba to włoskie  wielkanocne  ciasto drożdżowe o kształcie  gołębicy /zobacz/
Moja colomba ma tylko kształt gołębicy, a zastąpi tym razem tradycyjną  świąteczną babkę ucieraną.
Zamiast ciasta drożdzowego przygotowałam  ciasto ucierane i  upiekłam je  w foremce ,w której tradycyjnie wypieka się  wielkanocna colombę. Bakaliowe , pachnące migdałami i pomarańczami  ciasto ucierane może  z powodzeniem zastąpić pracochłonne  oryginalne ciasto drożdżowe.
Składniki : /w temp. pokojowej/
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 3 jaka 
  • 180 g cukru pudru
  • 150 g masła 
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • po jednej łyżeczce aromatu migdałowego i waniliowego 
  • szczypta soli
  • 100 g  całych migdałów
  • gruba posypka cukrowa 

Wykonanie
 -Piekarnik nagrzać do temp. 170 st.C
-Żółtka oddzielić od białek.
- Białka ubić /z łyżką cukru/  na sztywną pianę. 
-Z pomocą   miksera  utrzeć miękkie masło z cukrem dodając stopniowo po jednym żółtku i aromaty. -Ucierając dodawać po trochę mąkę wymieszaną  z solą i  proszkiem do pieczenia 
na przemian z mlekiem.
-Na koniec dodać skórkę pomarańczową oraz ubitą pianę,  delikatnie wymieszać. 
-Ciasto przełożyć do jednorazowej foremki / poj. 750 g /w kształcie colomby.
-Wierzch posypać  grubym ,ozdobnym cukrem  i obłożyć migdałami. 
-Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 45 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz