....już od kilku tygodni wśród słodyczy królujących w witrynach sklepowych możemy podziwiać wszelkiego rodzaju chruściki/chiacchiere/,oponki/ciambelle/,mini pączusie nadziewane kremem/frittelle/, kasztanki/castagnole/ itp. Ale nie ma to jak raz w roku, bo najbardziej wtedy smakują, zrobić sobie pyszne,chrupiące, delikatne, posypane cukrem pudrem domowe faworki.
w trakcie tworzenia
▼
Menu
▼
27.02.2011
25.02.2011
Sałatka z kalafiora
choć nie powinno w niej zabraknąć jaja i majonezu.
23.02.2011
MIX sałatkowy z pomarańczą
Apetyczna,winna i kolorowa surówka z mieszanych sałatek z dodatkiem marchewki i pomarańczy.Można podawać ja jako przystawkę,ale może też stanowić samodzielne danie np.na kolację wraz z ulubionym dodatkiem.
22.02.2011
Makaron penne z koprem włoskim-penne con finocchio
Składniki:/na 2 osoby/
- 160-200 g makaronu penne
- 1/2 kopru włoskiego/finocchio/
- 1 mała marchew
- 1/2 cebuli
- oliwa z oliwek/ok.2 łyżki/
- 150ml wina białego-wytrawnego
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Pokrojony w cienkie plastry koper i marchewkę wrzucić na patelnię do lekko podsmażonej cebuli.Mieszając poddusić na małym ogniu ok.5 min.Podlać winem i mieszać do chwili,kiedy wino odparuje.Przyprawić solą i pieprzem i dusić jeszcze ok.8 min.Jarzyny powinny być miękkie,ale jędrne.Odstawić z ognia i przykryć pokrywką.W międzyczasie ugotować makaron w/g przepisu,przecedzić i gorący wrzucić do podduszonych jarzyn.Trzymając nadal patelnię na ogniu dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Gotowy makaron wyłożyć na talerze,dodać ulubioną zieleninkę, a najlepiej koperek.
21.02.2011
Surówka z marchwi i jabłka
Składniki:
- 4 marchewki
- 1 duże jabłko
- 1 łyżka oliwy z oliwek o delikatnym smaku
- sok z ½ pomarańczy
- ½ łyżeczki cukru
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
- kilka orzechów włoskich
- szczypta soli
Wykonanie:
Obraną marchewkę i umyte jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach/jabłko nie musi być obrane/. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, lekko schłodzić i przełożyć do miseczki. Przygotować bezpośrednio przed podaniem.
Do surówki można dodać tarty chrzan /ok.1 łyżeczki/ , dzięki któremu surówka nabiera mocnego zdecydowanego smaku.
20.02.2011
Włoska zupa jarzynowa-Minestrone di verdure
Minestrone di verdure /włoska zupa jarzynowa/ to pyszna, kolorowa, wieloskładnikowa mieszanka różnych warzyw i przypraw podawana w formie zupy, posypanej tartym parmezanem.
16.02.2011
Album ze zdjęciami potraw
Oprócz gotowania i wertowania przepisów kulinarnych dużą frajdę sprawia mi tworzenie pokazów i albumów ze zdjęciami.Dziś trafiłam na stronę, gdzie stworzyłam sobie taki oto album.Jest jeszcze nie do końca opracowany,ale jeśli znajdę trochę wolnego czasu,to do niego powrócę.
13.02.2011
Makaron z sosem mięsnym- ragu ' - Tagliatelle al ragu'
Sos boloński /ragu'/ to jeden z najpopularniejszych włoskich sosów do makaronu.
Nic dodać, nic ująć.....smakowite połączenie i choć do lekkich dań nie należy, to warto się skusić.
11.02.2011
Musli na dobry początek dnia
Musli to pełnowartościowa mieszanka kilku rodzajów płatków zbożowych (owsianych, pszennych, żytnich kukurydzianych) ze smacznymi dodatkami: suszonymi i kandyzowanymi owocami,ziarnami,zarodkami pszennymi.Musli to doskonała propozycja na smaczne i wartościowe śniadanie . Przygotowanie z niego zdrowego posiłku z dodatkiem mleka, napoju sojowego ,jogurtu ,jabłka i innych dodatków nie wymaga zbyt wiele czasu,a może być frajdą dla podniebienia naszych domowników.
" Musli, prawidłowo skomponowane i przyrządzone, to przede wszystkim prawdziwa rozkosz kulinarna. Ale to także naturalna porcja witamin, poranna porcja czystej energii, porcja mikro- i makroelementów, błonnika i białka o wysokiej wartości biologicznej. Jest to wyjątkowo zrównoważona mieszanka naturalnych składników wspomagających aktywny tryb życia i optymistyczną wizję świata". Cd.o tym jaki wpływ na nasz organizm ma właściwie przyrządzone musli znajdziemy tutaj.
10.02.2011
Musli z bananem
Oto zdrowe,a zarazem łatwe i szybkie w przygotowaniu śniadanie stanowiące idealny poranny posiłek.Połączenie płatków zbożowych,nasion i owoców jest żródłem łatwo przyswajanych witamin,składników mineralnych,błonnika,a dodatek mleka i jogurtu wzbogaca posiłek w wapń.
6.02.2011
Śniadanie do łóżka
Składniki- porcja na 2 osoby
Wykonanie
Płatki owsiane namoczyć w mleku/Ja to robię wieczorem/
Jogurt przełożyć do miseczki i połączyć z rodzynkami, miodem,sokiem cytrynowym, orzechami włoskimi, słonecznikiem, płatkami migdałowymi i pokrojonymi suszonymi morelami.Płatki delikatnie połączyć z przygotowanym jogurtem.Gotową"masę"układać w pucharkach wraz z cząstkami mandarynek i kawałeczkami kiwi.Całość polać olejem.
Aby nasze śniadanie było zdrowe i pożywne powinno zawierać podstawowe składniki/płatki,owoce,olej/,choć kompozycja jest dowolna.Suszone i świeże owoce możemy dowolnie zmieniać w zależności od pory roku,także olej można dobierać w/g gustu i smaku,ale nie powinno go zabraknąć.
Pamiętam,że kiedyś, ale będąc już nastolatką interesowały mnie różne ciekawe przepisy na zdrowie i urodę.Wertując gazety,wycinki przepisów natknęłam się na przepis SURÓWKI PIĘKNOŚCI.I dzisiaj ,"parę"lat pózniej wracam do przeszłości i zajadam się płatkami owsianymi z owocami.A więc to ,co kiedyś było zdrowe,przetrwało i jest wiąż aktualne.Zajadajcie się dziewczyny sałatką piękności!!!! Oczywiście jak ze wszystkim- umiar wskazany.
Będąc w Polsce przez ostatnie dwa miesiące słuchałam tej piosenki tak często,że musiałam sobie ją tutaj wprowadzić,bo czegoś mi brakowało.No i jest.I jest bardzo ładna.Tylko z tym śniadaniem jakoś nie wychodzi!