w trakcie tworzenia

Menu

27.02.2011

Faworki I czyli włoskie chiacchiere



 Karnawał w pełni.     Ale........
....już od kilku tygodni wśród słodyczy królujących w witrynach sklepowych możemy podziwiać wszelkiego rodzaju chruściki/chiacchiere/,oponki/ciambelle/,mini pączusie nadziewane kremem/frittelle/, kasztanki/castagnole/ itp. Ale nie ma to jak raz w roku, bo najbardziej wtedy  smakują, zrobić sobie pyszne,chrupiące, delikatne, posypane cukrem pudrem domowe faworki.

25.02.2011

Sałatka z kalafiora

W tej sałatce głównym  składnikiem  jest kalafior.  Pozostałe składniki możemy dowolnie dobierać,
                                       choć nie  powinno w niej zabraknąć jaja i majonezu.                              

23.02.2011

MIX sałatkowy z pomarańczą

Apetyczna,winna i kolorowa surówka z mieszanych sałatek z dodatkiem marchewki i pomarańczy.Można podawać ja jako przystawkę,ale może też stanowić samodzielne danie np.na kolację wraz z ulubionym dodatkiem.

22.02.2011

Makaron penne z koprem włoskim-penne con finocchio


Składniki:/na 2 osoby/
  • 160-200 g makaronu penne
  • 1/2 kopru włoskiego/finocchio/
  • 1 mała marchew
  • 1/2 cebuli
  • oliwa z oliwek/ok.2 łyżki/
  • 150ml wina białego-wytrawnego
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
Pokrojony w cienkie plastry koper i marchewkę wrzucić na patelnię do lekko podsmażonej cebuli.Mieszając poddusić na małym ogniu ok.5 min.Podlać winem i mieszać do chwili,kiedy wino odparuje.Przyprawić solą i pieprzem i dusić jeszcze ok.8 min.Jarzyny powinny być miękkie,ale jędrne.Odstawić z ognia i przykryć pokrywką.W międzyczasie ugotować makaron w/g przepisu,przecedzić i gorący wrzucić do podduszonych jarzyn.Trzymając nadal patelnię na ogniu dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Gotowy makaron wyłożyć na talerze,dodać ulubioną zieleninkę, a najlepiej koperek.


Spaghetti z czosnkiem i papryczką chili -Spaghetti aglio-olio-peperoncino

Jedna z wielu wersji szybkiego dania z makaronu. Kto lubi czosnek i ostrą papryczkę chili zaspokoi swój apetyt i  zadowoli podniebienie. Kto nie przepada za zapachem czosnku, nie polecam .
W tym daniu czosnek odgrywa rolę główną.

Sałatka z kiełkami



Zdrowa,smaczna i prosta w przygotowaniu sałatka,którą możemy zajadać się do woli. 
Z dodatkiem ulubionego pieczywa można zaserwować ją sobie na kolację,ale może też być znakomitą przystawką do dania mięsnego.

21.02.2011

Surówka z marchwi i jabłka






Składniki:
  • 4 marchewki
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek o delikatnym  smaku 
  • sok z ½  pomarańczy
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • kilka orzechów włoskich
  • szczypta soli
Wykonanie:
Obraną marchewkę i umyte jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach/jabłko nie musi być obrane/. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, lekko schłodzić i przełożyć do miseczki. Przygotować bezpośrednio przed podaniem.
Do surówki można dodać tarty chrzan /ok.1 łyżeczki/ , dzięki któremu surówka nabiera mocnego zdecydowanego smaku.  

20.02.2011

Włoska zupa jarzynowa-Minestrone di verdure


 Minestrone di verdure /włoska zupa jarzynowa/ to pyszna, kolorowa, wieloskładnikowa mieszanka różnych warzyw i przypraw podawana w formie zupy, posypanej tartym parmezanem.

16.02.2011

Album ze zdjęciami potraw



Oprócz gotowania i wertowania przepisów kulinarnych dużą frajdę sprawia mi tworzenie pokazów i albumów ze zdjęciami.Dziś trafiłam na stronę, gdzie stworzyłam sobie taki oto album.Jest jeszcze nie do końca opracowany,ale jeśli znajdę trochę wolnego czasu,to do niego powrócę.

13.02.2011

Makaron z sosem mięsnym- ragu ' - Tagliatelle al ragu'


Sos boloński /ragu'/ to jeden z najpopularniejszych włoskich sosów do makaronu. 
Nic dodać, nic ująć.....smakowite połączenie  i choć do lekkich dań nie należy, to  warto się skusić.

11.02.2011

Musli na dobry początek dnia






Musli to pełnowartościowa mieszanka kilku rodzajów płatków zbożowych (owsianych, pszennych, żytnich kukurydzianych) ze smacznymi dodatkami: suszonymi i kandyzowanymi owocami,ziarnami,zarodkami pszennymi.Musli to doskonała propozycja na smaczne i wartościowe śniadanie . Przygotowanie z niego zdrowego posiłku z dodatkiem mleka, napoju sojowego ,jogurtu ,jabłka i innych dodatków nie wymaga zbyt wiele czasu,a może być frajdą dla podniebienia naszych domowników.





 " Musli, prawidłowo skomponowane i przyrządzone, to przede wszystkim prawdziwa rozkosz kulinarna. Ale to także naturalna porcja witamin, poranna porcja czystej energii, porcja mikro- i makroelementów, błonnika i białka o wysokiej wartości biologicznej. Jest to wyjątkowo zrównoważona mieszanka naturalnych składników wspomagających aktywny tryb życia i optymistyczną wizję świata". Cd.o tym jaki wpływ na nasz organizm ma właściwie przyrządzone musli znajdziemy tutaj.

 
Przepis na pyszne:      batoniki zbożowe
                                              batoniki śniadaniowe
                                                          batoniki z ziarnami i miodem




10.02.2011

Musli z bananem


Oto zdrowe,a zarazem łatwe i szybkie w przygotowaniu śniadanie stanowiące idealny poranny posiłek.Połączenie płatków zbożowych,nasion i owoców jest żródłem łatwo przyswajanych witamin,składników mineralnych,błonnika,a dodatek mleka i jogurtu wzbogaca posiłek w wapń.

6.02.2011

Śniadanie do łóżka

  

'Bircher Muesli   zobacz przepis orginalny                    


 Mój pucharek obfitości                 
                                                                                           
Składniki- porcja na 2 osoby



  • 50g  płatków owsianych
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 100ml mleka
  • 1 łyżeczka rodzynek
  • kilka suszonych moreli
  • 1 łyżeczka orzechów włoskich/posiekanych/
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych 
  • 1 łyżeczka nasion słonecznika
  • 1 owoc kiwi
  • 2 mandarynki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron 

Wykonanie


Płatki owsiane namoczyć w mleku/Ja to robię wieczorem/

Jogurt przełożyć do miseczki i  połączyć z rodzynkami, miodem,sokiem cytrynowym, orzechami włoskimi, słonecznikiem, płatkami migdałowymi i  pokrojonymi suszonymi morelami.Płatki  delikatnie połączyć z przygotowanym jogurtem.Gotową"masę"układać w pucharkach wraz z cząstkami mandarynek i kawałeczkami kiwi.Całość polać olejem.
Aby nasze śniadanie było zdrowe i pożywne powinno zawierać podstawowe składniki/płatki,owoce,olej/,choć kompozycja jest dowolna.Suszone  i świeże owoce możemy dowolnie zmieniać w zależności od pory roku,także olej można dobierać w/g gustu i smaku,ale nie powinno go zabraknąć.
Pamiętam,że kiedyś, ale będąc już nastolatką interesowały mnie różne ciekawe przepisy na zdrowie i urodę.Wertując gazety,wycinki przepisów natknęłam się na przepis SURÓWKI  PIĘKNOŚCI.I dzisiaj ,"parę"lat pózniej wracam do przeszłości i zajadam się płatkami owsianymi z owocami.A więc to ,co kiedyś było zdrowe,przetrwało i jest wiąż aktualne.Zajadajcie się dziewczyny sałatką piękności!!!! Oczywiście jak ze wszystkim- umiar wskazany.


    Jeśli podsumujemy całość szklaneczką soku ze świeżej pomarańczy możemy być spokojni,że nasze śniadanie spełniło wszystkie wymagania zdrowego odżywiania.





A śniadanie do łóżka.............?Zupełnie zapomniałam...   Może innym razem..........!





Będąc w Polsce przez ostatnie dwa miesiące słuchałam tej piosenki tak często,że musiałam sobie ją tutaj wprowadzić,bo czegoś mi brakowało.No i jest.I jest bardzo ładna.Tylko z tym śniadaniem jakoś nie wychodzi!