Ryba z warzywami zapiekana w piekarniku to danie smaczne, zdrowe i wartościowe.
Pomijając odrobinę oliwy , którą dodałam, nawet bardzo dietetyczne.
Możemy je przygotować na obiad dodając ziemniaki do zapiekania , lub kolację/ bez ziemniaków/ z dodatkiem ulubionego pieczywa .
Pomijając odrobinę oliwy , którą dodałam, nawet bardzo dietetyczne.
Możemy je przygotować na obiad dodając ziemniaki do zapiekania , lub kolację/ bez ziemniaków/ z dodatkiem ulubionego pieczywa .
Niewielki nakład pracy, a efekt końcowy może zadowolić każdego.
Smak naszego dania zależy od tego ,co włożymy do paczuszki z rybą i jakich przypraw użyjemy.
Składniki:/dla 2 osób/
- 2-4 filety rybne/ dorsz/
warzywa:
- 1 marchewka
- kawałek pora
- 1 cukinia
- po 1/2 papryki czerwonej i żółtej
- kawałek selera naciowego
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2-3 ziemniaki/ ......./
- 1 ząbek czosnku
- mały kawałeczek chili
- 1 łyżeczka przyprawy do ryb lub inna uniwersalna
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz cytrynowy
- zielona pietruszka
Dokładnie umyć i obrać warzywa, pokroić w słupki /ziemniaki w krążki, paprykę w paseczki/. Posiekać drobno papryczkę chili i czosnek.Filety rybne opłukać i osuszyć. Wycisnąć sok z cytryny i skropić rybę z obu stron, nasmarować oliwą zmieszaną z przyprawą do ryb, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i chili. Wstawić do lodówki na ok .20-30 min./ w zamkniętym pojemniku/. Przygotować folię aluminiową. Na środku folii położyć dodatkowo papier do pieczenia i nasmarować go lekko oliwą z oliwek. Ułożyć rybę na papierze obłożyć dowolnie warzywami, które lekko doprawić solą . Rybę owinąć folią aluminiową tworząc paczuszkę /zamknięcie na górze/, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego piekarnika/180-190 st./ na ok.25-30 min. Pod koniec pieczenia można delikatnie rozwinąć folię, aby ryba lekko zarumieniła się. Upieczoną rybę wyłożyć na półmisek. Odchylić folię na boki wzdłuż ryby, posypać posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz