w trakcie tworzenia

Menu

31.01.2012

Paccheri w pozycji leżącej - cd.









Zapiekanka  z makaronu paccheri przygotowana  dokładnie w/g tego przepisu .

Makaron paccheri zapiekany z radicchio i speckiem



Zapiekanki makaronowe to  doskonały sposób na szybki i wartościowy obiad.
Można je przecież przygotować wcześniej, a tuż przed podaniem wstawić do piekarnika.

29.01.2012

Sałatka z radicchio, avocado i mandarynek




Orzeźwiająca , pożywna, zdrowa, ale przede wszystkim smaczna sałatka,
 którą polecam szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

27.01.2012

Filety z soli z ananasem


Sola jest bardzo delikatną rybą i nie potrzebuje skomplikowanych przygotowań, wystarczy ją krótko podsmażyć lub ugotować na parze i gotowe.I właśnie najczęściej przygotowuję ją w ten  najbardziej klasyczny i najłatwiejszy sposób. Należy dokładnie obtoczyć rybę w mące, doprawić solą i

24.01.2012

Eskalopki z indyka z białym winem i zieloną pietruszką

                                   

                       Scaloppine al vino bianco e prezzemolo  

             

Scaloppine all vino bianco e prezzemolo to danie typowe dla kuchni regionu Lombardii.
Przygotowuje się je najczęściej z cienkich plastrów mięsa cielęcego. Przygotowując w/g tej samej receptury również inne rodzaje mięsa można otrzymać ciekawe,aromatyczne danie.Prosty sposób przyrządzenia zachęcił mnie do wypróbowania tego przepisu,ale najważniejsze jest to,że smaczny, wartościowy obiad może być gotowy w ciągu 30 min.

23.01.2012

Mini zapiekanki z bakłażana


Kolejna propozycja na  przystawkę z bakłażana. 
Jest bardzo prosta w przygotowaniu, nie wymaga użycia wielu składników, a smakuje wyśmienicie. Foremki z zapiekanką można przygotować kilka godzin wcześniej, wstawić do lodówki i zapiekać przed podaniem.

22.01.2012

Śródziemnomorskie roladki z bakłażana

 Roladki z bakłażana z dodatkiem mozzarelli, pomidorów , oliwek i bazylii to smaczna przystawka
 lub samodzielne danie, które doskonale smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło.

Seler naciowy z twarożkiem i papryką

 Lekka,niskokaloryczna, ale pożywna i bogata w witaminy przekąska może doskonale zastąpić tradycyjną kanapkę z pieczywa.Szczególnie,gdy czujemy się trochę ociężali,a na naszych bioderkach pojawia się kolejna fałdka.

Sos pomidorowy z dodatkiem warzyw


    Aromatyczny sos pomidorowy, który jest doskonałym dodatkiem do makaronów, zapiekanek, pulpetów i innych mięs,  gości w mojej kuchni bardzo często. W sezonie przygotowuję go ze świeżych pomidorów, ale kiedy ich brak doskonale sprawdza się dobrej jakości/ważne/ przecier pomidorowy w butelce lub pomidory konserwowe. Każdy makaron z dodatkiem takiego sosu smakuje wyśmienicie i nie wymaga już żadnych innych dodatków.

    21.01.2012

    Kolorowe gnocchi z sosem pomidorowym

    Każdy je zna, każdy chyba je lubi .Są łatwe w przygotowaniu ,choć trochę pracochłonne.To moje ulubione gnocchi ,albo jak kto woli kopytka,kluseczki ziemniaczane,paluszki/ u mnie mini/Można je podawać na wiele sposobów,można formować rózne kształty,ale podstawowym składnikiem  zawsze ziemniaki.

    20.01.2012

    Deser z mango




     W środku zimy odrobina słoneczka w szklanych pucharkach.
    Delikatny,smaczny, i orzeźwiający  deser na każdą porę roku,ale pod warunkiem,że mamy pod ręką pyszny,dojrzały owoc mango.  W ostateczności możemy zastąpić go gotowym w syropie, ale.....zdecydowanie wolę świeży owoc mango.