Zapiekanki makaronowe to doskonały sposób na szybki i wartościowy obiad.
Można je przecież przygotować wcześniej, a tuż przed podaniem wstawić do piekarnika.
Oczywiście smak, wartości odżywcze i kaloryczne ,czas przygotowania zależą od dobranych składników. Makarony do zapiekania możemy łączyć właściwie ze wszystkim /warzywami, mięsem, owocami/choć zdecydowanie najważniejszymi dodatkami są sery, jaja,śmietana lub sosy /głównie beszamelowy/, które spajają ze sobą wszystkie składniki. I właściwie to te dodatki podnoszą wartość kaloryczną naszych pysznych dań makaronowych, a bez nich trudno o dobrą zapiekankę.
Moja dzisiejsza zapiekanka/pomysł z ostatniego magazynu Oggi Cucino/to makaron zapiekany z czerwoną cykorią/radicchio/i wędzoną szynką typu speck. Speck jest to rodzaj surowej, dojrzewającej szynki wieprzowej o charakterystycznym orzechowym aromacie , która w kuchni włoskiej ma bardzo szerokie zastosowanie . Jeśli nie dysponujemy taką szynka proponuję użyć chudziutki boczek lub bekon w bardzo cienkich plastrach. A makaron "Paccheri"/ inaczej schiaffoni/, to również włoski makaron pochodzący z regionu Kampania, w kształcie grubej, ale krótkiej rurki, która idealnie nadaje się do nadziewania.
Składniki:/4 porcje/
- 300g makaronu paccheri
- 150 g sera gorgonzola
- 80-100 g sera ricotta
- główka czerwonej cykorii /radicchio/
- 150 g szynki typu speck w cieniutkich plastrach
- 2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
- 50 g orzechów włoskich
- zielona pietruszka
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente, przelać zimną wodą i skropić oliwą /aby zapobiec sklejeniu się/.
Umyć dokładnie sałatę, pokroić w cienkie paski i podsmażyć na oliwie ok.5-6 min, doprawić do smaku solą i pieprzem i pozostawić do schłodzenia.
Odłożyć kilka plastrów specku /do owinięcia makaronu/, a pozostałe paski pokroić i podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu.
Speck powinien być chrupiący.
W szklanej misce wymieszać sery, dodać radicchio i podsmażony speck, posiekaną pietruszkę, połowę pokrojonych orzechów i połączyć delikatnie wszystkie składniki.
Gotowym farszem nadziewać obficie ugotowane rurki.
Wyłożyć naczynie żaroodporne papierem do pieczenia.
Na dno wlać kilka łyżek wody z ugotowanego makaronu .
Plastrami szynki owijać po kilka rurek / u mnie 8/ tworząc w ten sposób makaronowe pierścienie, które następnie umieścić w naczyniu do zapiekania.
Makaron powinien być ułożony dość ściśle.
Formę do zapiekania wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 st.C i zapiekać do ładnego przyrumienienia się wierzchu./ok.20 mim./
W pierwszych minutach makaron można przykryć folią by zapobiec wysuszeniu się makaronu.
Umyć dokładnie sałatę, pokroić w cienkie paski i podsmażyć na oliwie ok.5-6 min, doprawić do smaku solą i pieprzem i pozostawić do schłodzenia.
Odłożyć kilka plastrów specku /do owinięcia makaronu/, a pozostałe paski pokroić i podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu.
Speck powinien być chrupiący.
W szklanej misce wymieszać sery, dodać radicchio i podsmażony speck, posiekaną pietruszkę, połowę pokrojonych orzechów i połączyć delikatnie wszystkie składniki.
Gotowym farszem nadziewać obficie ugotowane rurki.
Wyłożyć naczynie żaroodporne papierem do pieczenia.
Na dno wlać kilka łyżek wody z ugotowanego makaronu .
Plastrami szynki owijać po kilka rurek / u mnie 8/ tworząc w ten sposób makaronowe pierścienie, które następnie umieścić w naczyniu do zapiekania.
Makaron powinien być ułożony dość ściśle.
Formę do zapiekania wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 st.C i zapiekać do ładnego przyrumienienia się wierzchu./ok.20 mim./
W pierwszych minutach makaron można przykryć folią by zapobiec wysuszeniu się makaronu.
Gotowy makaron posypać orzechami i zieloną pietruszką.
Jeśli makaron ułożymy w naczyniu do zapiekania w pozycji leżącej otrzymamy inną formę zapiekanki
zobacz tutaj
Jeśli makaron ułożymy w naczyniu do zapiekania w pozycji leżącej otrzymamy inną formę zapiekanki
zobacz tutaj
Wygląda bardzo wykwintnie :)
OdpowiedzUsuńhttp://polkazprzyprawami.blox.pl
Zgadzam się z komentarzem wyżej - bardzo wykwintne :)
OdpowiedzUsuń