Cukinia smażona na oliwie z dodatkiem pieczonej lub marynowanej papryki jest doskonałym i smacznym dodatkiem do mięsnych dań obiadowych
w trakcie tworzenia
▼
Menu
▼
28.08.2013
Zupa-krem ze świeżego ogórka
Sezon ogórkowy za nami, ale jeśli ktoś ma jeszcze świeże ogóreczki / bo takie są najlepsze/ gorąco polecam ugotować kremową , zieloną zupkę.
Interesujaca smakowo i niezwykła w swojej prostocie doczekała się mocno wzbogaconych wersji, ale ja pozostaję przy swojej.
27.08.2013
Tagliatelle gryczane z warzywami /julienne/
Kolejne moje ulubione letnie danie z makaronem .
Tym razem makaron z dodatkiem mąki gryczanej , który zdecydowanie różni się w smaku od tego tradycyjnego.
Tym razem makaron z dodatkiem mąki gryczanej , który zdecydowanie różni się w smaku od tego tradycyjnego.
Z pewnością również pod względem wartości odżywczych .
26.08.2013
25.08.2013
24.08.2013
Ogórki kiszone na zimę
Czy wiecie, że są ludzie, którzy nie mają pojęcia o tym, jak smakują kiszone ogórki i kapusta?
Tak, tak są i to całkiem blisko nas. Włosi nie znają tych przetworów , nie tęsknią za nimi i całkiem dobrze radzą sobie w kuchni bez nich.
Tak, tak są i to całkiem blisko nas. Włosi nie znają tych przetworów , nie tęsknią za nimi i całkiem dobrze radzą sobie w kuchni bez nich.
Pierogi z jagodami
Lato bez pierogów z borówkami czy jagodami?....to chyba nie jest możliwe!
Owoce są jeszcze dostępne, a więc ostatnia szansa dla spóźnialskich....
23.08.2013
Makaronowa sałatka z warzywami i tuńczykiem....................w plenerze
Latem uwielbiam robić sałatki makaronowe. Bardzo często są one dla mnie głównym posiłkiem w porze obiadowej. W wersji wzbogaconej można je zaserwować gościom, a zapakowane w dużą michę z zamknięciem nadają się doskonale na lekki posiłek w plenerze.
Ryba zapiekana w sosie śmietanowo-koperkowym /Winiary/
Smaczna morska ryba zapiekana w sosie śmietanowo-koperkowym, którą podałam z koprem włoskim zapiekanym również w sosie śmietankowym z dodatkiem parmezanu i świeżego koperku.
22.08.2013
Bułeczki drożdzowe z jagodami
Jagodzianki
Myślę, że wiekszość z Was upiekła już tego lata jagodzianki.
Ja również nie przechodzę obojętnie obok wypieku, który mocno pobudza moje kubki smakowe. Uwielbiam pachnące, puszyste ciasto drożdżowe , a w połączeniu z jagodami wrost ubóstwiam........a czy jest ktoś, ktoich nie lubi?
Ja również nie przechodzę obojętnie obok wypieku, który mocno pobudza moje kubki smakowe. Uwielbiam pachnące, puszyste ciasto drożdżowe , a w połączeniu z jagodami wrost ubóstwiam........a czy jest ktoś, ktoich nie lubi?
Letnia zupa jarzynowa
Ta zupa smakuje mi tylko latem, bo i składniki są typowo letnie.
Najbardziej jednak , kiedy pojawiają się pierwsze, świeże warzywa. Jeszcze bardziej, kiedy można ją ugotować z własnych działkowych upraw.
Ale najbardziej ,kiedy ugotuje ją mama!
Ale najbardziej ,kiedy ugotuje ją mama!
21.08.2013
19.08.2013
Krem z cukinii z czosnkowymi grzankami i cukiniowymi chipsami
Delikatna ,gęsta , kremowa zupa ze świeżej cukinii na dobre zadomowiła się w mojej kuchni i właśnie latem przygotowuję ją bardzo często.
Granita z arbuza
Pojemniczek z zamrożoną masą arbuzową w mojej zamrażarce to doskonały sposób
na orzeżwienie ,bo kolejne dni będą u mnie nadal upalne.......lato wciąż trwa
Lody ryżowe - Gelato di riso
Kiedy po raz pierwszy w witrynie z włoskimi lodami ujrzałam nowy, zupełnie nieznany mi smak zastanawiałam się jak to cudo smakuje.......
Jogurtowe lody z melonem i truskawkami
Kolejne upalne dni i kolejne eksperymenty w tworzeniu nowych lodowych kompozycji smakowych.
Pyszny duet lodowy z mrożonych truskawek i świeżego melona,
a wszystko na bazie naturalnego jogurtu.