w trakcie tworzenia

Menu

31.05.2011

Rybka /gładzica/ zapiekana w szpinaku pod beszamelem


Doskonała propozycja na kolację, lub obiad jest  połączeniem białego mięsa ryby  z zielonym, czosnkowym  szpinakiem i aromatycznym sosem beszamelowym.

29.05.2011

Krem cukierniczy -crema pasticcera



Jeden z najbardziej popularnych kremów do przekładania ciast i ciasteczek może również być samodzielnym deserem.  Mocno schłodzony, podany z dodatkiem biszkoptów i odrobiną likieru np.Alchermes/  jest smaczny, delikatny  i..................bardzo słodziutki.

Wiosenne kanapeczki i pierwsze nowalijki


Nowalijki - jak wszystkie inne warzywa są skarbnicą witamin i soli mineralnych. Sałata, szczypiorek,  rzodkiewka…..któż z  nas po długiej przerwie nie tęskni za nimi?...

26.05.2011

Ciasto czekoladowe z truskawkami


Mocno czekoladowe, delikatne i wilgotne ciasto z truskawkami z serową polewą jest doskonałym połączeniem smaków: słodko-gorzko-owocowo-serowego.

25.05.2011

Roladki z szynki ze szparagami i papryką

Roladki z szynki z dodatkiem sezonowych warzyw to znakomita, i elegancka  przystawka. Ale możemy przygotować je również na kolację otrzymując w ten sposób delikatne i  pożywne danie/dodatek dobrego pieczywa mile widziany/.

24.05.2011

Risotto ze szparagami - Risotto agli asparagi


Risotto ze szparagami jest daniem bardzo popularnym- szczególnie na wiosnę , kiedy   to rozpoczyna się  sezon szparagowy. Jest to danie bardzo delikatne zarówno w smaku jak i w swojej konsystencji, dzięki połączeniu ryżu z kremowym serkiem stracchino.
/myślę, że można śmiało zastąpić go innym kremowym serkiem/.

21.05.2011

Makaron penne z bobem—Penne a fave



Bób kojarzył  mi się zawsze  z jedną i jedyną potrawą , którą  pamiętam jeszcze z lat dzieciństwa.
 Ziarna bobu gotowane w osolonej wodzie i polane stopionym masełkiem,  czasem z bułką tartą.

20.05.2011

Truskawki w czekoladzie

Błyskawiczny deser dla smakoszy czekolady i świeżych aromatycznych truskawek.

Spaghetti alla putanesca


Spaghetti alla putanesca to włoskie danie makaronowe bardzo aromatyczne, pikantne i.....pożywne/dla dorosłych/.Jest  popularne i cieszy  się dużym powodzeniem i uznaniem wśród turystów ,którzy pragną poznać tradycyjną kuchnię włoską.

18.05.2011

Spaghetti z orzechami - Spaghetti alle noci


Spaghetti z orzechami to danie niezwykle ciekawe smakowo  i bardzo łatwe do przygotowania .
Jest to przepis jeden z wielu na tego rodzaju proste dania makaronowe.

17.05.2011

Torcik truskawkowy





Po zaspokojeniu apetytu na pierwsze świeże truskawki nadchodzi moment wykorzystania ich do przyrządzenia różnych smakołyków...

15.05.2011

Koktaj truskawkowy wzbogacony...

                     

Zdrowy ,pożywny, smaczny i przygotowany na poczekaniu napój-koktajl  truskawkowy któremu chyba nikt nie oprze się ...

Risotto truskawkowe – Risotto alle fragole



Ryż z truskawkami zawsze kojarzył mi się z kremową, słodką konsystencją, delikatnym smakiem dojrzałych truskawek i ubitą z cukrem śmietaną, którą polewało się obficie całość .
To taki przysmak z mojego dzieciństwa ,ale również moich dzieci, bo chętnie  wcinają...............ale... .

Sałatka truskawkowa w sosie balsamicznym –Insalatina con fragole al balsamico



Bardzo smaczna, mocno  ożeźwiajaca, niezwykle  ciekawa smakowo sałatka, którą możemy przygotować sobie jako przystawkę lub samodzielne danie na kolację. Możemy również zaskoczyć nią naszych gości...

11.05.2011

Truskawkowo


 U mnie sezon truskawkowy w pełni. We Włoszech zaczyna się on kilka tygodni wcześniej.
Truskaweczki  są już dojrzałe, słodziutkie i "krajowe".

9.05.2011

Dzień MATKI w Italii i "ekspresowy" torcik



Dzisiaj włoskie mamy obchodziły swoje święto-DZIEŃ MATKI

8.05.2011

Makaron zapiekany z kalafiorem -Pasta gratinata con cavolfiore



Makaron ma bardzo duże zastosowanie w przygotowaniu różnego rodzaju zapiekanek. 
Świetnie łączy się z warzywami ,mięsem, serami  i sosami ,  a zapieczony w piekarniku stanowi świetne danie obiadowe. Można je przygotować wieczorem, a na drugi dzień tylko zapiec.

Makaron świderki z warzywami



Z makaronem można łzczyć  właściwie wszystko i dzięki niemu przygotowanie obiadu jest niezwykle proste i szybkie. Przy odrobinie fantazji można  wyczarować niezwykłe dania, ale również z kilku składników da się zrobić coś smacznego.

7.05.2011

"Sałatka owocowa"


Orzeźwiająca, pełna witamin "sałatka owocowa" ,którą możemy przygotować na deser lub zajadać się o dowolnej porze dnia .
Dzisiaj przygotowałam wersję dla dorosłych, a więc z odrobiną alkoholu.

5.05.2011

Pierś indycza w sosie sojowym


Smaczna, soczysta pierś z indyka w sosie sojowym 

3.05.2011

Makaron/kolanka/ pomidorowo-marchewkowy

 Bardzo przyjemne zestawienie smaków pomidora i marchewki w cieście makaronowym.
 Dodatek tych samych warzyw do przygotowania delikatnego sosu na bazie oliwy podkreśla jeszcze bardziej smak tego aromatycznego makaronu. 

2.05.2011

Sok warzywno- owocowy czyli koper włoski z pomarańczą



Niezwykle delikatny słodkawo-anyżkowy smak,a jednocześnie jedwabisty i soczysty –tak krótko mogę scharakteryzować zalety smakowe tego warzywa ,z którym można robić  wszystko:jeść na surowo, dusić,smażyć,piec i grillować.Fenkuł czyli koper włoski /finocchio/........