w trakcie tworzenia
▼
Menu
▼
Zupa-krem z soczewicy i pomidorów
A to już jeden z ostatnich przepisów/w tym sezonie/ na rozgrzewające, syte zupki -kremy, które najlepiej smakują jednak w chłodne dni. Zrobiłam ją jakiś czas temu i tak sobie spokojnie przeleżakowała w moich notatkach do wiosny.
Burgery z ciecierzycy
Burgera z ciecierzycy można zjeść z bułką oraz typowymi dodatkami takimi jak:sałata, pomidor, majonez. Ta wielka kanapka ,może śmiało zastąpić hamburgera mięsnego.
Dla mnie jest świetnym bezmięsnym daniem obiadowym.
Zupa z ciecierzycy
Kremowa, aksamitna, pełna aromatu i bogata w wartości odżywcze zupa - kojarzy mi się z naszą tradycyjną grochówką. W pewnym stopniu jest do niej podobna.
Obie są smaczne, sycące i pełnowartościowe .
Obie są smaczne, sycące i pełnowartościowe .
Deser z pierwszych truskawek
Nie mogłam przejść obojętnie obok tak ładnie wyglądających koszyczków z truskawkami.
Wiem,wiem,że to jeszcze za wcześnie, że nie mają właściwego, prawdziwego , smaku,że lepiej poczekać na sezon...ale we Włoszech sezon już się zaczyna, a pełnia wysypu tych owoców jest o wiele wcześniej niż w naszym kraju .Kiedy w Polsce pojawiają się pierwsze truskawki we Włoszech jest już po sezonie.
27.03.2011
Czekoladowe ciasteczka w wiosennej oprawie
Kiedy w lodówce znajduję końcówkę gęstej śmietany...., już wiem jak ją wykorzystam. Oczywiście na kruche śmietankowe ciasteczka.Dziś o smaku czekoladowym.
22.03.2011
Risotto z karczochami - Risotto con i carciofi
Pyszne kremowe risotto z warzywem, które wygląda niepozornie, a kryje w sobie bogactwo smaku
i wartości odżywczych...... czy li karczochem .....zobacz
i wartości odżywczych...... czy li karczochem .....zobacz
19.03.2011
17.03.2011
Sałatka w trzech kolorach - Insalata Tricolore
Banalnie prosta, smaczna i zdrowa sałatka, w składzie podobna do znanej caprese,
przygotowana z tradycyjnych włoskich składników.
przygotowana z tradycyjnych włoskich składników.
14.03.2011
Zupa-krem z ziemniaków i pora
Od pewnego czasu na moim stole zamiast tradycyjnych zup goszczą różnego rodzaju kremy warzywne. Są smaczne, łatwe do przygotowania i z pewnością bardzo pożywne.
9.03.2011
Makaron spaghetti z sosem pomidorowym- Spaghetti napoletana
Najprostsze z możliwych spaghetti,które zawsze smakuje,a na dodatek przygotowanie nie zajmuje nam dużo czasu..... i zawsze się udaje.
Składniki:/na 2 osoby/
- 1 puszka pomidorów /ok.300 g w sezonie świeże/
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- świeża bazylia
- sól,pieprz do smaku
- 200 g makaronu spaghetti
- 2 łyżki startego sera parmezan
Wykonanie:
Nastawić wodę na makaron.Ugotować w/g przepisu na opakowaniu.W tym samym czasie
rozgrzać na patelni oliwę,wrzucić czosnek,chwilkę, podsmażyć.Można go pozostawić na patelni,ale można również usunąć,gdyż oliwa zdążyła nabrać czosnkowego aromatu.Dodać pomidory z puszki i dusić przez chwilę do lekkiego odparowania płynu.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Gotowym sosem polać ugotowany makaron,posypać świeżą bazylią,startym serem.Można również ugotowany makaron wrzucić do gotowego sosu i całość lekko wymieszać.Makaron uzyska w ten sposób wyrażniejszy smak pomidorowego sosu.
Makaron penne z brokułem - Penne ai broccoletti
Bardzo proste i smaczne danie z makaronu. Dodatek zielonego brokuła bogatego w witaminy i sole mineralne oraz sera parmezanu sprawia ,że jest to pełnowartościowe danie obiadowe.
7.03.2011
Mimoza na Dzień Kobiet
Mimoza, to symbol delikatności ,to kwitnący krzew o ciernistych łodygach i małych, puszystych,kulistych kwiatach. Jej liście kurczą się pod dotykiem ręki. Wystarczy tylko lekko musnąć mimozę ,aby jej listki skurczyły się, a łodyżki zwiotczały. Również ludzie ”mimozy ”są bardzo delikatni, niepewni siebie ,swoich oczekiwań i pragnień.
Gałązka mimozy to najpopularniejszy prezent na Dzień Kobiet we Włoszech.
Gałązka mimozy to najpopularniejszy prezent na Dzień Kobiet we Włoszech.
Włoska mimosa, czyli akacja srebrzysta, zwiastuje wiosnę ,a jej żółty kolor jest symbolem radości i witalności.
Specjalnie z okazji Święta Kobiet piecze się w Italii ciasto o nazwie” torta mimoza” Ciasto to powstaje na bazie biszkoptu przełożonego pyszną masą kremową ,a wierzch w kształcie kopuły posypuje się okruchami ciasta ,które przypominają wyglądem kwiaty mimozy.
Zielona herbatka imbirowa
Zaparzyć zieloną herbatę ,wrzucić do gorącego napoju cieniutko pokrojony kawałeczek imbiru i gotowe.
Bardzo smaczne połączenie melisy, cytryny, miodu i imbiru daje efekt napoju, któremu nikt się nie oprze.
Ostatnio imbir na dobre zagościł w mojej kuchni. Dawniej używałam go w postaci sproszkowanej, ale odkąd pojawił się na rynku świeży korzeń oczywiste, że całkowicie zastąpił gotowe torebki. O jego cennych właściwościach wiemy obecnie o wiele więcej niż dawniej. Właściwie imbiru używałam jedynie w mieszance piernikowej do wypieku ciast,cury, jako dodatek do potraw ciężkostrawnych ,a także posypywałam delikatnie zupy mleczne, aby uczynić je lekkostrawne. Dziś imbir ma większe zastosowanie w naszej kuchni i bardziej doceniamy jego właściwości dla naszego zdrowia. Choćby zwykła herbata, czy kawa ,które zyskują wyraźnego smaku i walory zdrowotne przez dodanie odrobiny imbiru.
Korzeń imbiru, zawierający olejki eteryczne nadające mu charakterystyczny smak, to skarbnica witamin/A,B1,B2,C/mikro i makroelementów i aminokwasów. Właściwości lecznicze imbiru są bardzo szerokie, działa przeciwzapalnie,przeciwskurczowo,napotnie,tonizujaco, przeciwbólowo.Jest także silnym utleniaczem, działa kojąco, wzmacnia odporność, chroni ciało przed pasożytami. Spożywanie imbiru wzmacnia apetyt ,zmniejsza nudności, zawroty głowy, ilość cholesterolu we krwi, obniża ciśnienie itd. Już w starożytności uznany został za afrodyzjak” rozpalający wewnętrzny ogień” Oczyszczając nasz organizm z toksyn ma duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, wygląd naszej skóry, wzrok, słuch, bystrość umysłu. Kawałek korzenia żuty po posiłku zapewnia świeży oddech i zapobiega chorobom dziąseł. Papka z proszku imbirowego na działanie przeciwbólowe.
Korzeń imbiru, zawierający olejki eteryczne nadające mu charakterystyczny smak, to skarbnica witamin/A,B1,B2,C/mikro i makroelementów i aminokwasów. Właściwości lecznicze imbiru są bardzo szerokie, działa przeciwzapalnie,przeciwskurczowo,napotnie,tonizujaco, przeciwbólowo.Jest także silnym utleniaczem, działa kojąco, wzmacnia odporność, chroni ciało przed pasożytami. Spożywanie imbiru wzmacnia apetyt ,zmniejsza nudności, zawroty głowy, ilość cholesterolu we krwi, obniża ciśnienie itd. Już w starożytności uznany został za afrodyzjak” rozpalający wewnętrzny ogień” Oczyszczając nasz organizm z toksyn ma duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, wygląd naszej skóry, wzrok, słuch, bystrość umysłu. Kawałek korzenia żuty po posiłku zapewnia świeży oddech i zapobiega chorobom dziąseł. Papka z proszku imbirowego na działanie przeciwbólowe.
Pijmy więc napary, odwary, pieczmy ciasteczka imbirowe, dodawajmy imbir do mięs ,sosów ,marynat, zróbmy imbir kandyzowany………/przepis na kandyzowany imbir/. Piwko imbirowe też smakuje wyśmienicie.
Do zaparzonego kawałka/drobno pokrojonego/korzenia imbiru oprócz cytryny i miodu możemy dosypać ciut kurkumy, szafranu ,kolendry itp. Taka herbatka podawana na gorąco ma działanie rozgrzewające,ale pyszna jest również zimna .Ilości składników dobieram dowolnie w/g wypróbowanego smaku,bo imbir trzeba polubić.
Herbatka imbirowa ma właściwości odchudzające. Pobudza krążenie krwi i
przyspiesza przemianę materii, pomaga naszej skórze zachować młodość.
.
Więcej na temat imbiru - klik
Napój imbirowy w/g kuchni 5 przemian:
Do przyrządzenia napoju potrzebować będziemy: jednej, dużej cytryny, litra wrzącej wody, dwóch łyżek cukru trzcinowego, sporego kawałka świeżego korzenia imbiru i dwóch łyżek zimnej wody.
Z cytryny wyciskamy sok, wlewamy go do naczynia, zalewamy wrzącą wodą, dodajemy cukier, obrany i starty na tarce imbir oraz zimną wodę i podgotowujemy przez dwie-trzy minuty. I jeszcze coś wiecej-klik
Z cytryny wyciskamy sok, wlewamy go do naczynia, zalewamy wrzącą wodą, dodajemy cukier, obrany i starty na tarce imbir oraz zimną wodę i podgotowujemy przez dwie-trzy minuty. I jeszcze coś wiecej-klik
5.03.2011
Sok pomarańczowy -bomba witaminowa
Po pączkowych przyjemnościach czas powrócić do normalności.
Pomarańczowa,niskokaloryczna bomba witaminowa w postaci soku wyciśniętego ze świeżych owoców może uzupełnić naszą codzienną dietę w niezbędne witaminy i sole mineralne . Pomarańcze szczególnie poleca się spożywać rano/nawet na czczo, dla oczyszczenia organizmu i dodania energii/lub między posiłkami.Wieczorem owoc pomarańczy nie jest polecany,bo jak mówi popularne porzekadło" pomarańcze zjedzone rano to złoto,srebro w południe,a ołów wieczorem".Z pewnością zjedzony wieczorem nie zaszkodzi nikomu.Pomarańcze dostarczają naszemu organizmowi witaminę C tak bardzo potrzebną naszemu organizmowi w okresie zimy.Zawierają również witaminę A,B,i sole mineralne:głównie wapń,fosfor,potas,sód i magnez.A skórki z owoców,które również są bardzo wartościowe, po uprzednim przygotowaniu są wspaniałym,aromatycznym dodatkiem do ciast i deserów. A tutaj znalazłam fajne przepisy na przygotowanie cukrowej skórki pomarańczowej.Moje skórki właśnie się podsuszyły i powędrują do miksera.Robię z nich proszek pomarańczowy,który przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiczku i używam do aromatyzowania moich wypieków.Szczypta proszku dodana do porannej kawy dodaje jej przyjemnego smaku pomarańczowego.
Jedzmy pomarańcze!
Pomarańcze to naturalne żródło zdrowia,a więcej na temat tych pysznych owoców oraz i właściwości zdrowotnych -tutaj
Wartości odżywcze
"Wartości dotyczą 100 g soku. Źródło: Amerykańska baza składników odżywczych
"Wartości dotyczą 100 g soku. Źródło: Amerykańska baza składników odżywczych
- Kalorie - 45
- Białko - 0,7g
- Tłuszcz - 0,2g
- Węglowodany - 10,4g (z czego cukry to 8,4g)
- Betakaroten - 33 µg
- Witamina A - 200 IU
- Witamina B1 (tiamina) - 0,09 mg
- Witamina B2 (ryboflawina) - 0,03 mg
- Witamina B3 (witamina PP, niacyna) - 0,4 mg
- Witamina B5 (kwas pantotenowy) - 0,19 mg
- Witamina B6 - 0,04 mg
- .............
- ............. "
- czytaj dalej....../cyt./
Również mandarynki obok pomarańczy należą do grupy zimowych owoców sezonowych.Zawierają mniej soli mineralnych niż pomarańcze,ale za to więcej bromu,dzięki czemu pozytywnie działają na nasz układ nerwowy.Więc może spróbować zjadać ten owoc wieczorem przed snem?
Do "produkcji" soku dla całej rodzinki polecam super wyciskarkę.
Ale sok ręcznie wyciskany jest bardziej wartościowy.
Do "produkcji" soku dla całej rodzinki polecam super wyciskarkę.
Ale sok ręcznie wyciskany jest bardziej wartościowy.
3.03.2011
Tłusty Cwartek
Ile kalorii ma PĄCZEK?klik
Trochę poszalałam w ostatnim tygodniu z tymi słodkościami,ale cóż...! Karnawał jest raz w roku ,tłusty czwartek również, a wszystkie ciasteczka smażone najlepiej smakują w tym własnie okresie. Lubię nasze tradycje i tak już zostanie.
Wszystko to,co nie zdążyłam jeszcze zjeść powędrowało do miseczki ze słodkim likierem Alchermes/moim ulubionym/ nabrało nowego koloru i fajnego smaku , a jutro można rozkoszować się od nowa.Chyba zaproszę kogoś do pomocy...........
Pierożki smażone z nutellą - Ravioli alla nutella
Tym razem skusiłam się na przygotowanie delikatnych, chrupiących pierożków z pysznym nadzieniem czekoladowym. Główną rolę w tym ciasteczku odgrywa orzechowa nutella, którą musimy wstawić na jakiś czas do lodówki, aby łatwiej nakładać ją potem na ciasto. Połączenie smażonego ciasta z czekoladową nutellą daje znakomity efekt smakowy, któremu trudno się oprzeć
2.03.2011
W trakcie opracowania:
cd.nastąpi............................................................
O mnie:
Zakamarki mojej kuchni, to dwa różne światy: świat tradycyjnej polskiej kuchni,pełnej wspomnień, refleksji, niezapomnianych wrażeń z dzieciństwa, młodości,rodzinnych spotkań pełnych ciepłej atmosfery , to zapach świątecznego, pieczonego ciasta zmieszany z zapachem pasty do podłogi, to refleksje i zaduma ,to szara rzeczywistość. Ten drugi zakątek, to terażniejszość, to świat,w którym znalazłam się przez przypadek, ale z własnego i świadomego wyboru, to świat ,w którym przyszło mi żyć ,to świat, do którego musiałam się przystosować, którego wady i zalety musiałam zaakceptować. Moje zakamarki kryją w sobie dwa odmienne style życia,to odmienne sposoby przygotowania potraw i sposoby odżywiania. en pierwszy styl związany z tradycjami i moim domem rodzinnym ,towarzyszy mi wówczas, gdy po kilkumiesięcznej nieobecności wracam do Polski. Ten drugi styl, to kuchnia,którą poznałam kilka lat temu/ to już 10 / i którą z konieczności,a potem z ciekawości i zamiłowania chętnie wprowadziłam w swoje życie. To tradycyjna i współczesna kuchnia włoska.
Kiedy jestem w Polsce gotuję i jem po polsku,ale kiedy mieszkam w Italii gotuję i jem po włosku. .................................................................................................................
Oponki inaczej czyli włoskie ciambelle
Oponki obok faworków i pączków goszczą często w karnawale na naszych stołach.
Znam kilka wersji tych smażonych kułeczek. Najbardziej popularna jest wersja z twarogiem, ciut bardziej pracochłonne to oponki drożdżowe. A ja przygotowałam oponki /ciambelle włoskie/ z ziemniakami.