Pulpeciki mięsne na zimno , podane w formie szaszłyków, to doskonała przekąska na co dzień i od święta. Dodatki, przyprawy, dekoracja decydują o smaku i wygladzie tego niezwykle prostego dania.
w trakcie tworzenia
▼
Menu
▼
30.10.2011
Szaszłyki z pulpetów, pomidorków i bazylii-Spiedini di polpette,pomororini e basilico-antipasto
Pulpeciki mięsne na zimno , podane w formie szaszłyków, to doskonała przekąska na co dzień i od święta. Dodatki, przyprawy, dekoracja decydują o smaku i wygladzie tego niezwykle prostego dania.
Bucatini z klopsikami w pomidorach-Bucatini con le polpette al pomodoro
Makaron,pulpety,sos pomidorowy to składniki dania,które nie jest popularne we Włoszech,ale bardziej poza granicami tego kraju/podobnie jak spaghetti w sosie bolońskim/ Oczywiście pulpety w sosie pomidorowym to wielka włoska tradycja i zajada się nimi cała Italia : od dzieciaka do seniora.Makaron to również podstawowe włoskie danie,ale w takim zestawieniu jada się go jednak rzadko.
29.10.2011
Sałatka z białej fasoli po włosku
Insalata mista di fagioli bianchi,rucola e aceto balsamico-
Najbardziej lubię sałatkę fasolową z tuńczykiem. Inne wersje są równie smaczne , a kombinacji bardzo wiele. Do tej sałatki powinnam dodać krewetki, ale w ostatniej chwili zmieniłam decyzję i zamiast nich do miseczki z warzywami wrzuciłam twarożek. Oczywiście znałam wcześniej taką wersję , więc nie obawiałam się skutków.
Risotto z gruszką i serem taleggio -Risotto alle pere e TALEGGIO
Gruszki lubią towarzystwo serów,a ryż doskonale czuje się w każdym towarzystwie.Przygotowałam więc dzisiaj jako primo piatto wytrawne risotto z gruszkami i serem Taleggio.
28.10.2011
Makrela w skorupce migdałowej-Filetti di sgombro in crosta di mandorle
O właściwościach zdrowotnych i innych zaletach mięsa ryb wszyscy doskonale wiemy Trudniej wprowadzić naszą wiedzę w życie. Ale zdecydowanie muszę przyznać że Włosi jedzą o wiele,wiele i jeszcze razy wiele więcej ryb niż nasi rodacy. Z pewnością wiąże się to z tradycją i innym sposobem odżywiania, ale przede wszystkim z łatwiejszym dostępem do świeżych ryb na rynku. Na dodatek cały półwysep apeniński otoczony jest morzami i oceanem. Co tu dużo pisać ......Włosi jedzą ryby i potrafią je przyrządzać.
Makaron motylki z kalafiorem - Farfalle col cavolfiore - primo piatto veloce
Kolejny przepis na szybkie danie makaronowe to motylki /lub kokardki/
z kalafiorem i chrupiącym boczkiem.
Pierś z kurczaka grillowana
Polubiłam kuchnię włoską za jej niezwykłą prostotę i sposób komponowania dań. A to jest jeden z wielu znanych mi przykładów w jaki sposób można szybko i prosto przygotować
smaczny , zdrowy posiłek.
smaczny , zdrowy posiłek.
27.10.2011
Makaron penne w bakłażanie czyli -pasta alla Norma nella melanzana
Pasta alla Norma to klasyczne danie kuchni sycylijskiej, które ma swoją historię ,a nazwę swą zawdzięcza tytułowej bohaterce opery Belliniego .
25.10.2011
Birramisù -deser doskonały
Ten znakomity włoski deser znany już na całym świecie doczekał się wielu przepysznych wersji i doskonałych przeróbek wzbogaconych lub uszczuplonych. Ale każda z nich ma w sobie coś niezwykłego i urzekającego. To chyba ten niepowtarzalny smak kremowego serka mascarpone, puszystej śmietanki i aromatycznej kawy kusi i nie pozwala przejść obojętnie.
Nie zwracamy uwagi nawet na kalorie, których jest tu sporo.
Po prostu.......... to jest pyszne.
Nie zwracamy uwagi nawet na kalorie, których jest tu sporo.
Po prostu.......... to jest pyszne.
23.10.2011
Jesienna sałatka-Insalata autunnale
Oto pomysł na sałatkę, która dla mnie stanowi wartościowe, delikatne i pyszne danie na bazie sezonowych warzyw i owoców. Nazywa się jesienna, ponieważ składa się w większości z produktów typowych dla tej pory roku. Zestaw warzyw to doskonała dawka witamin, a dodatek winogron, orzechów i kasztanów uzupełniają danie w dodatkowe kalorie.
22.10.2011
Frittatine z cukinią i ziemniakami-jako antipasto
Sałatka z tuńczykiem, pomidorami i oliwkami -Insalata con tonno, pomodori e olive verde
Sałatka makaronowa "Caprese"
Być może nie jest to odpowiedni moment na propozycję tej sałatki, ponieważ lato mamy już za sobą, a sałatka ta zalicza się do typowych dań letnich. Dla mnie jednak nie ma to większego znaczenia ,ponieważ uwielbiam mozzarellę, bez pomidora trudno mi się obejść, a makarony we Włoszech to "chleb powszedni".
20.10.2011
Risotto alla Milanese
Mufinki jogurtowe z brzoskwiniami
Pachnące, mięciutkie, słodziutkie i jak zawsze niezawodne na każdą okazję mufinki.
Wszyscy je znamy i wszyscy uwielbiamy za prostotę w wykonaniu , nieograniczoną możliwość w komponowaniu smaku i różnorodność dodawanych składników.
18.10.2011
11.10.2011
Ciasto gruszkowo-kokosowe
Niezwykle proste ciasto owocowe dla leniuszków i wszystkich tych, którzy nie lubią spędzać w kuchni zbyt wile czasu, nie lubią sterty brudnych pojemników i naczyń, a lubią przekąsić coś słodkiego. To ciasto od początku do końca przygotowuje się w jednej misce.
9.10.2011
Panzanella nie tylko latem
Jest to typowe letnie danie kuchni toskańskiej wykonane z czerstwego chleba i warzyw.
...i choć najsmaczniejsze panzanelle powstają właśnie latem kiedy dysponujemy
świeżymi , pachnącymi pomidorami i innymi warzywami, to dla mnie jest to sałatka, która towarzyszy mi w ciągu prawie całego roku.
...i choć najsmaczniejsze panzanelle powstają właśnie latem kiedy dysponujemy
świeżymi , pachnącymi pomidorami i innymi warzywami, to dla mnie jest to sałatka, która towarzyszy mi w ciągu prawie całego roku.
8.10.2011
Sałatka z pieczonej papryki z serem feta
Pyszna ,aromatyczna i bardzo prosta sałatka. Można ją przyrządzić błyskawicznie,ale pod warunkiem,że mamy przygotowaną wcześniej pieczoną paprykę.
7.10.2011
Papryka pieczona - moja ulubiona
Bardzo lubię zapach opiekanej papryki,nawet wówczas, gdy jej skórka jest już mocno zwęglona. Zapach spalenizny/ pod kontrolą/ z jej słodkim aromatem jest niepowtarzalny. Pieczmy więc paprykę/ kiedy tylko mamy okazję/w piekarniku, na grillu, na patelni i wykorzystajmy jej walory nie tylko smakowe.
6.10.2011
Pinzimonio czyli bukiet warzyw dla każdego
Pinzimonio czyli przystawka ze świeżych warzyw jest kompozycją sezonowych najczęściej surowych, młodych warzyw pokrojonych w paski,słupki lub dowolne kawałki podanych na dużym półmisku, w głębokiej salaterce lub w małych pojemniczkach. Wszystko zależy oczywiście od okoliczności
i pomysłu.
5.10.2011
Filety z dorsza zapiekane z oliwkami i kaparami - Filetti di Merluzzo con olive e capperi
Niezwykle proste, niezwykle aromatyczne i zwyczajnie pyszne danie rybne, które możemy przygotować na obiad ,czy kolację w bardzo krótkim czasie.
Mini frittatine z zielonym groszkiem i szynką
Mini frittatine czyli omleciki z dodatkiem dowolnych warzyw, wędlin, czy serów mogą
stanowić wspaniałą przystawkę, ale także cudownie smakują podane z zieloną sałatą na obiad
czy kolację.
4.10.2011
Sałatka ryżowo-melonowa z szynką-Insalata di riso con prosciutto e melone
Typowa letnia sałatka...... , ale u mnie" lato "jeszcze trwa, więc zdecydowałam się na
wykorzystanie ostatnich zapasów pysznego, soczystego melona . Wystarczy połączyć go z
kilkoma prostymi składnikami ,by wyczarować ciekawą smakowo, pyszną , pełną aromatu
przekąskę-sałatkę. Kombinacja słodkiego melona z soczystą, słoną szynką, serem feta
i szczypiorkiem tworzy ciekawy smak charakterystyczny dla tego rodzaju połączeń
smakowych. Warto spróbować...........Ja to mam już za sobą i polecam.
3.10.2011
Crudaiola w kolorze zielonym /in verde/
To już ostatnia propozycja na tego rodzaju makaron. Ale makarony będą tu jeszcze często
gościć, bo w mojej kuchni/tymczasowo/ jada się je prawie codziennie i nawet nie jest to takie
nudne.