w trakcie tworzenia

Menu

30.10.2011

Szaszłyki z pulpetów, pomidorków i bazylii-Spiedini di polpette,pomororini e basilico-antipasto





Pulpeciki mięsne na zimno , podane w formie szaszłyków, to doskonała przekąska na co dzień i od święta. Dodatki, przyprawy, dekoracja decydują o smaku i wygladzie tego niezwykle prostego dania. 

Wielkimi krokami zbliża się Halloween



 Upiorne gry, mroczne makijaże, wróżby, dyniowe głowy , pająki, duchy i .....słodycze....

Bucatini z klopsikami w pomidorach-Bucatini con le polpette al pomodoro

Makaron,pulpety,sos pomidorowy to składniki dania,które nie jest popularne we Włoszech,ale bardziej poza granicami tego kraju/podobnie jak spaghetti  w sosie bolońskim/ Oczywiście pulpety w sosie pomidorowym to wielka włoska tradycja i zajada się nimi cała Italia : od dzieciaka do seniora.Makaron to również  podstawowe włoskie danie,ale w takim  zestawieniu jada się go jednak rzadko.

29.10.2011

Sałatka z białej fasoli po włosku

Insalata mista di fagioli bianchi,rucola e aceto balsamico-

Najbardziej lubię sałatkę fasolową z tuńczykiem.  Inne wersje  równie smaczne , a kombinacji bardzo wiele. Do tej sałatki powinnam dodać krewetki, ale w ostatniej  chwili zmieniłam decyzję i zamiast nich  do miseczki z warzywami wrzuciłam twarożek.  Oczywiście znałam wcześniej taką wersję , więc nie obawiałam się skutków.

Risotto z gruszką i serem taleggio -Risotto alle pere e TALEGGIO



Gruszki lubią towarzystwo serów,a ryż doskonale czuje się w każdym towarzystwie.Przygotowałam więc dzisiaj  jako primo piatto wytrawne  risotto z gruszkami  i serem Taleggio.

28.10.2011

Makrela w skorupce migdałowej-Filetti di sgombro in crosta di mandorle

O właściwościach zdrowotnych  i innych  zaletach mięsa ryb wszyscy doskonale wiemy Trudniej wprowadzić naszą wiedzę w życie. Ale zdecydowanie muszę przyznać że Włosi jedzą o wiele,wiele i jeszcze razy wiele więcej  ryb niż nasi rodacy. Z pewnością wiąże się to z tradycją  i innym sposobem odżywiania,  ale  przede wszystkim z łatwiejszym dostępem do świeżych  ryb na rynku. Na dodatek cały półwysep apeniński  otoczony jest morzami i oceanem. Co tu dużo pisać ......Włosi jedzą ryby i potrafią je przyrządzać. 

Makaron motylki z kalafiorem - Farfalle col cavolfiore - primo piatto veloce


Kolejny przepis na szybkie danie makaronowe to  motylki /lub kokardki/  
z kalafiorem i chrupiącym boczkiem.

Pierś z kurczaka grillowana


Polubiłam kuchnię włoską za jej niezwykłą prostotę i sposób komponowania dań.   A to jest  jeden z wielu znanych mi przykładów  w jaki sposób można  szybko i prosto  przygotować
 smaczny , zdrowy posiłek.

27.10.2011

Makaron penne w bakłażanie czyli -pasta alla Norma nella melanzana

Pasta alla Norma to klasyczne danie kuchni  sycylijskiej, które ma  swoją historię ,a nazwę swą zawdzięcza tytułowej bohaterce opery Belliniego .

25.10.2011

Birramisù -deser doskonały


Ten znakomity włoski deser znany już  na  całym świecie  doczekał się wielu przepysznych wersji  i doskonałych przeróbek wzbogaconych lub uszczuplonych.  Ale każda z nich ma w sobie coś niezwykłego i urzekającego. To chyba  ten niepowtarzalny smak kremowego serka mascarpone, puszystej śmietanki i aromatycznej kawy   kusi  i nie pozwala przejść obojętnie. 
Nie zwracamy uwagi nawet na kalorie, których jest tu sporo.
Po prostu.......... to jest pyszne.

23.10.2011

Jesienna sałatka-Insalata autunnale


Oto pomysł na sałatkę, która dla mnie stanowi wartościowe, delikatne i pyszne  danie na bazie sezonowych warzyw i owoców. Nazywa się jesienna,  ponieważ składa się w większości z produktów typowych dla tej pory roku.  Zestaw warzyw to doskonała dawka witamin, a dodatek winogron, orzechów i kasztanów uzupełniają danie w dodatkowe kalorie.

22.10.2011

Frittatine z cukinią i ziemniakami-jako antipasto





O wiele łatwiej i szybciej jest zrobić jedną dużą frittatę, pokroić i  podzielić na porcje.Ale ta przygotowana w małych pojemniczkach wygląda  ciekawiej i może być nie tylko pysznym samodzielnym daniem,ale również elegancką przystawką,którą możemy zaskoczyć naszych domowników,a nawet gości.

Sałatka z tuńczykiem, pomidorami i oliwkami -Insalata con tonno, pomodori e olive verde



Doskonała, pełnowartościowa sałatka, którą możemy przygotować błyskawicznie z wykorzystaniem kilku prostych składników.

Sałatka makaronowa "Caprese"



Być może nie jest to odpowiedni moment na propozycję  tej sałatki, ponieważ lato mamy już za sobą, a sałatka ta zalicza się do typowych dań letnich. Dla mnie jednak nie ma to większego znaczenia ,ponieważ uwielbiam mozzarellę, bez pomidora trudno mi się obejść, a makarony we Włoszech to "chleb powszedni".

20.10.2011

Risotto alla Milanese



.....i coś więcej na temat risotto....

  W moim jadłospisie od pewnego czasu na dobre zagościły risotta. Jest to danie główne w kuchni włoskiej tzw."primo piatto".

Jesienna focaccia - Focaccia d'autunno



Jest to  rodzaj drożdżowego ciasta z winogronami bardzo  popularnego  w całej Italii, choć pochodzi z  Florencji i jej okolic. To  bardzo proste toskańskie ciasto chlebowe , nazywane również:  scchiacciatina all,uva lub ciacia con uva,  piecze się przeważnie  w okresie  zbioru winogron.

Mufinki jogurtowe z brzoskwiniami



Pachnące, mięciutkie, słodziutkie i jak zawsze niezawodne na każdą okazję mufinki. 
Wszyscy je  znamy i wszyscy uwielbiamy  za prostotę w wykonaniu ,  nieograniczoną  możliwość w komponowaniu smaku  i różnorodność dodawanych składników. 

18.10.2011

Ryba po włosku




Pod tą  dość ogólną nazwą kryją się  różne wersje przyrządzania ryby po włosku. ....

11.10.2011

Ciasto gruszkowo-kokosowe


Niezwykle proste ciasto owocowe dla leniuszków i wszystkich tych, którzy nie lubią spędzać w kuchni zbyt wile czasu, nie lubią sterty brudnych pojemników i naczyń, a lubią przekąsić coś słodkiego. To ciasto od początku do końca przygotowuje się w jednej misce.

9.10.2011

Panzanella nie tylko latem


Jest to typowe letnie danie kuchni toskańskiej wykonane z czerstwego chleba i  warzyw. 
...i choć najsmaczniejsze panzanelle  powstają właśnie  latem kiedy dysponujemy
 świeżymi , pachnącymi pomidorami i innymi warzywami, to dla mnie  jest to sałatka, która towarzyszy mi w ciągu prawie całego roku.

8.10.2011

Sałatka z pieczonej papryki z serem feta


 Pyszna ,aromatyczna i bardzo prosta sałatka. Można ją przyrządzić błyskawicznie,ale pod warunkiem,że mamy przygotowaną wcześniej pieczoną paprykę.

7.10.2011

Papryka pieczona - moja ulubiona





Bardzo lubię  zapach opiekanej papryki,nawet wówczas, gdy jej skórka jest już  mocno zwęglona. Zapach spalenizny/ pod kontrolą/ z jej słodkim aromatem jest niepowtarzalny. Pieczmy więc paprykę/ kiedy tylko mamy okazję/w piekarniku, na grillu, na patelni i wykorzystajmy jej walory nie tylko smakowe.

6.10.2011

Pinzimonio czyli bukiet warzyw dla każdego



Pinzimonio  czyli przystawka ze świeżych warzyw jest kompozycją sezonowych najczęściej surowych, młodych warzyw pokrojonych w paski,słupki  lub dowolne kawałki podanych  na dużym półmisku, w głębokiej salaterce lub w małych pojemniczkach. Wszystko zależy oczywiście  od okoliczności
pomysłu.

5.10.2011

Filety z dorsza zapiekane z oliwkami i kaparami - Filetti di Merluzzo con olive e capperi


 Niezwykle proste, niezwykle aromatyczne i zwyczajnie pyszne danie rybne, które możemy przygotować  na obiad ,czy kolację w  bardzo krótkim czasie.

Mini frittatine z zielonym groszkiem i szynką

       Mini frittatine czyli omleciki z dodatkiem dowolnych warzyw, wędlin, czy serów mogą
      stanowić wspaniałą przystawkę, ale także cudownie smakują podane z  zieloną sałatą na obiad
czy kolację.

4.10.2011

Sałatka ryżowo-melonowa z szynką-Insalata di riso con prosciutto e melone

 Typowa letnia sałatka...... , ale u mnie" lato "jeszcze  trwa, więc zdecydowałam się na 
wykorzystanie ostatnich zapasów pysznego, soczystego melona . Wystarczy połączyć go z
kilkoma prostymi  składnikami ,by wyczarować  ciekawą smakowo,  pyszną , pełną aromatu
 przekąskę-sałatkę. Kombinacja słodkiego melona z soczystą, słoną  szynką, serem feta
 i szczypiorkiem tworzy ciekawy  smak charakterystyczny dla tego rodzaju połączeń
smakowych. Warto spróbować...........Ja to mam już za sobą i polecam. 

3.10.2011

Crudaiola w kolorze zielonym /in verde/

          To już ostatnia propozycja na tego rodzaju makaron.  Ale  makarony będą tu jeszcze często
          gościć, bo w mojej kuchni/tymczasowo/ jada się je prawie codziennie i nawet nie jest to takie
          nudne.