w trakcie tworzenia
▼
Menu
▼
30.03.2013
29.03.2013
Babka serowa z warzywami
Ciasto serowe z dodatkiem warzyw to doskonała przystawka lub samodzielne danie na co dzień i od święta.
Wielkanocny placek ze szpinakiem i jajkami /Torta Pasqualina/
To jedno z najbardziej popularnych dań wielkanocnych we
Włoszech. Ciasto to doczekało się wielu wersji, ale zawsze smakuje wyśmienicie i wygląda podobnie.
26.03.2013
Babka jogurtowa z szafranem i rodzynkami
Pachnąca pomarańczą, intensywnie żółta , mięciutka i delikatna .
Taka jest właśnie babka, której przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie.
25.03.2013
Mini mazurki kajmakowe z bakaliami
Mazurki, które są słodkim symbolem naszych Świąt Wielkanocnyh i należą do tradycji zawsze omijam szerokim łukiem i traktuję je jako doskonałą ozdobę stołu.
Babeczki cytrynowe z czekoladową niespodzianką
Śmietankowo-maślane babeczki o mocnym cytrynowym aromacie z czekoladowym jajeczkiem ukrytym wewnątrz.
24.03.2013
Ciasteczka mocno czekoladowe z czerwonym pieprzem
Ciasteczka mocno czekoladowe, delikatnie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku.
Należy tylko zwrócić szczególną uwagę na czas ich pieczenia, a sukces gwarantowany.
Są pyszne!
23.03.2013
Babka cappuccino z polewą czekoladową
Kawowa babka z dodatkiem dość grubej warstwy polewy czekoladowej to pyszne zestawienie moich ulubionych smaków.
Roladki drobiowe z szynką i serem w winnym sosie
Kiedy za oknem szaro, ponuro i z utęsknieniem czekamy na każdy promyk słońca wystarczy odrobina kolorów na naszym talerzu ,a poprawa humoru gwarantowana. Na mnie to działa.
21.03.2013
Kruche ciastka z kaszką kukurydzianą
Odrobina słonecznych kolorów w pierwszy dzień kalendarzowej wiosny,
bo za za oknem wciąż szaro i ponuro.
bo za za oknem wciąż szaro i ponuro.
18.03.2013
Sałatka z pieczonym dorszem i warzywami
Ekspresowa sałatka na obiad lub kolację. Głównym składnikiem jest ryba pieczona w ziołach, a pozostałe dodatki , które można komponować zupełnie dowolnie składają się głównie z warzyw.
Krem szpinakowy z jajkiem w koszulce
Pyszna, kremowa zupa ze szpinaku z dodatkiem jajka w koszulce to propozycja na bardzo zdrową zupkę zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Do zupy wykorzystałam świeży szpinak ,
ale można go zastapić mrożonym.
ale można go zastapić mrożonym.
16.03.2013
Sałatka obiadowa z fasoli i zielonej soczewicy
Jest to sałatka, którą bardzo często przygotowuję sobie na obiad. Fasola, soczewica, warzywa to wartościowe połączenie składników , a uzupełnieniem jest kromka domowego pieczywa.
14.03.2013
Strudel z gruszkami o smaku amaretto.
Najlepszy , klasyczny strudel to taki, który piecze się z cieniutkiego jak papier , ręcznie rozciąganego ciasta i dużą ilością jabłek z cynamonem.
12.03.2013
Bułeczki mleczne z orzechami i żurawiną
Mięciutkie, delikatne bułeczki o delikatnym cytrynowym aromacie , z chrupiącymi orzechami i owocami żurawiny. Doskonałe na śniadanie lub podwieczorek.
9.03.2013
Risotto z czerwoną cykorią /radicchio/i włoskimi orzechami
Bardzo lubię połączenie delikatnego smaku ryżu z goryczką radicchio . Właśnie z tego powodu często na moim stole gości risotto z czerwoną cykorią. Doskonałym uzupełnieniem dania jest dodatek orzechów włoskich / czasem piniowych/.
Koper włoski zapiekany z mozzarellą w pomidorach
Pyszna zapiekanka warzywna, którą można podać jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Szczególnie polecam na lekką, ciepłą kolację.
Sałatka "sobotnia"z ziołowym łososiem i fasolowym musem
Nazwa wskazuje być może na jakieś wyszukane danie.
Jest to jednak bardzo prosta forma połączenia kilku składników, które w efekcie tworzą ciekawe zestawienie smakowe i wartościowy posiłek.
7.03.2013
Muffinki migdałowe z bananem
Pomysłów na muffinki jest bardzo dużo. Każdy ma swoje ulubione.....sprawdzone lub czekające w kolejce na kolejny eksperyment........ ja mam również i uwielbiam takie proste przepisy.....
6.03.2013
"Cime di rapa" z fasolą w pomidorach
Aby nie pobudzać zbytnio apetytów tym, którzy tęsknią za zielenią i naturalną dawką witamin kończę moje wpisy z udziałem tego mało znanego u nas warzywa fajnym , ekspresowym daniem.
Fasolka w pomidorach i "cime di rapa" czyli zdrowsza wersja popularnej fasolki po bretońsku.
5.03.2013
Sałatka z mięsem rosołowym /poniedziałkowa/
Sałatka ta powstaje najczęściej w poniedziałek i serwowana jest w tym dniu na obiad....
jako drugie danie. Przygotowanie jej w ten właśnie dzień wiąże się oczywiście z niedzielnym rosołem /ostatnio bywa u mnie baaaaaardzo rzadko/ i ugotowanym mięsem wołowym.
Bez większego nakładu pracy propozycja na poniedziałkowy obiad .......
1.03.2013
Sałatka z czarnym ryżem" Venere" i warzywami
Czarny ryż to bogactwo wartości odżywczych, minerałów i przeciwutleniaczy ,
błonnika i witamin. To samo zdrowie....
Orecchiette con le cime di rapa
Niezwykle proste, aromatyczne danie , które występuje w kilku wersjach
/w zależności od upodobań smakowych i tradycji/, ale makaron orecchiette i liście brokułowe to duet nierozłączny.
W naszych ,polskich warunkach liście te można zastąpić jedynie zwyczajnym brokułem
/...ale różnica jest spora/