w trakcie tworzenia

Menu

30.03.2013

Życzenia Świąteczne


                                                                     

Sałatka jarzynowa świątecznie



Sałatka, bez której nie wyobrażam sobie świątecznych uroczystości.
 Niezwykle  prosta, przygotowana prawie zawsze z tych samych składników ,a  za każdym razem smakuje  ciut inaczej i jak dotąd nikomu  w moim domu się nie znudziła. 
A jeśli nawet komuś sie znudzi można ją podać inaczej......

29.03.2013

Babka serowa z warzywami


Ciasto serowe z dodatkiem warzyw to doskonała przystawka lub samodzielne danie na co dzień i od święta. 

Wielkanocny placek ze szpinakiem i jajkami /Torta Pasqualina/




To jedno z najbardziej popularnych dań wielkanocnych we Włoszech. Ciasto to doczekało się wielu wersji, ale zawsze smakuje wyśmienicie i  wygląda podobnie.

27.03.2013

Babka z czekoladą i orzechami w śmietankowej czapie

 Mocno śmietankowa babka z dodatkiem orzechów i czekolady. 

26.03.2013

Babka jogurtowa z szafranem i rodzynkami

Pachnąca pomarańczą, intensywnie żółta , mięciutka i   delikatna .
Taka jest właśnie  babka, której przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie.

25.03.2013

Mini mazurki kajmakowe z bakaliami


Mazurki, które są  słodkim symbolem naszych Świąt Wielkanocnyh i należą do tradycji zawsze omijam szerokim łukiem  i traktuję  je  jako doskonałą ozdobę stołu.

Babeczki cytrynowe z czekoladową niespodzianką


Śmietankowo-maślane babeczki o mocnym cytrynowym aromacie   z czekoladowym jajeczkiem ukrytym wewnątrz.

24.03.2013

Ciasteczka mocno czekoladowe z czerwonym pieprzem


Ciasteczka mocno czekoladowe, delikatnie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. 
Należy tylko zwrócić szczególną uwagę na czas ich  pieczenia, a sukces gwarantowany. 
Są pyszne!

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Pyszne, aromatyczne ciasto czekoladowe z gruszkami i odrobiną  rumu.
Idealny  deser na niedzielę!

23.03.2013

Babka cappuccino z polewą czekoladową


Kawowa babka  z dodatkiem  dość grubej  warstwy polewy czekoladowej to pyszne zestawienie  moich ulubionych smaków.

Roladki drobiowe z szynką i serem w winnym sosie

Kiedy za oknem szaro, ponuro i  z utęsknieniem czekamy na każdy promyk słońca  wystarczy odrobina kolorów na naszym  talerzu ,a  poprawa humoru gwarantowana.  Na mnie to działa.

21.03.2013

Kruche ciastka z kaszką kukurydzianą

Odrobina słonecznych kolorów w pierwszy dzień kalendarzowej wiosny,
 bo za  za oknem wciąż szaro i ponuro.

18.03.2013

Sałatka z pieczonym dorszem i warzywami

 Ekspresowa sałatka na obiad lub kolację. Głównym składnikiem jest ryba pieczona w ziołach, a pozostałe dodatki , które można komponować zupełnie  dowolnie  składają się głównie z warzyw.

Krem szpinakowy z jajkiem w koszulce


Pyszna, kremowa zupa ze szpinaku z dodatkiem jajka w koszulce to propozycja na bardzo zdrową zupkę zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Do zupy wykorzystałam świeży szpinak ,
ale można go zastapić mrożonym.

16.03.2013

Sałatka obiadowa z fasoli i zielonej soczewicy


Jest to sałatka, którą bardzo często przygotowuję sobie na obiad. Fasola, soczewica, warzywa to wartościowe połączenie składników , a uzupełnieniem jest kromka domowego pieczywa.

14.03.2013

Strudel z gruszkami o smaku amaretto.


Najlepszy  , klasyczny strudel  to taki, który piecze się  z cieniutkiego jak papier , ręcznie rozciąganego  ciasta  i dużą  ilością jabłek z cynamonem.

12.03.2013

Bułeczki mleczne z orzechami i żurawiną

Mięciutkie, delikatne  bułeczki  o delikatnym cytrynowym aromacie , z chrupiącymi orzechami i owocami żurawiny.  Doskonałe na śniadanie  lub  podwieczorek.

9.03.2013

Risotto z czerwoną cykorią /radicchio/i włoskimi orzechami



Bardzo lubię połączenie delikatnego smaku ryżu z goryczką radicchio . Właśnie z tego powodu często na moim stole gości risotto z czerwoną cykorią.  Doskonałym uzupełnieniem dania jest dodatek orzechów włoskich / czasem piniowych/.

Koper włoski zapiekany z mozzarellą w pomidorach


Pyszna  zapiekanka warzywna, którą można podać jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Szczególnie polecam na lekką, ciepłą kolację.

Sałatka "sobotnia"z ziołowym łososiem i fasolowym musem


Nazwa  wskazuje być może na jakieś wyszukane danie. 
 Jest to jednak bardzo prosta forma połączenia kilku składników, które w efekcie tworzą ciekawe zestawienie smakowe i wartościowy posiłek.

7.03.2013

Tort "mimoza" z ananasem


Ciasto to  w  takiej właśnie postaci przygotowuję tylko raz w roku. 
Swoim wyglądem przypomina bowiem kwiat mimozy czyli zwiastun wiosny .  Gałązka tego krzewu jest  popularnym kwiatem ,który ofiaruje się kobietom w dniu Święta Kobiet we Włoszech.

Muffinki migdałowe z bananem

Pomysłów na muffinki jest bardzo dużo.  Każdy ma swoje ulubione.....sprawdzone lub czekające w kolejce na kolejny eksperyment........ ja  mam również i uwielbiam takie proste przepisy.....

6.03.2013

"Cime di rapa" z fasolą w pomidorach


 
Aby nie pobudzać zbytnio apetytów tym, którzy tęsknią za zielenią i naturalną dawką witamin kończę moje wpisy z udziałem tego mało znanego u nas  warzywa fajnym , ekspresowym daniem.
 Fasolka w pomidorach i "cime di rapa" czyli zdrowsza wersja popularnej fasolki po bretońsku.

"Cime di rapa" w kremowym risotto


Moja kolejna propozycja na  wykorzystania  zimowego, włoskiego  warzywa .
/ właśnie zbliża się koniec sezonu/. 

5.03.2013

Sałatka z mięsem rosołowym /poniedziałkowa/



Sałatka ta  powstaje najczęściej w  poniedziałek  i  serwowana jest  w tym dniu na obiad....
 jako  drugie danie. Przygotowanie jej  w ten właśnie dzień wiąże się oczywiście z niedzielnym rosołem /ostatnio bywa u mnie baaaaaardzo rzadko/ i ugotowanym mięsem wołowym.
Bez większego nakładu pracy  propozycja na  poniedziałkowy obiad .......

1.03.2013

Sałatka z czarnym ryżem" Venere" i warzywami

 Czarny ryż  to bogactwo  wartości odżywczych,  minerałów i przeciwutleniaczy , 
 błonnika i witamin. To samo zdrowie....

Orecchiette con le cime di rapa



Niezwykle proste, aromatyczne danie , które  występuje w kilku wersjach 
/w zależności od upodobań smakowych i tradycji/, ale makaron orecchiette i liście brokułowe to duet nierozłączny.
W naszych ,polskich warunkach liście te można zastąpić jedynie  zwyczajnym brokułem
/...ale różnica jest spora/