Seler naciowy ma wiele cennych właściwości. Wzmacnia układ odpornościowy ,oczyszcza organizm ,pobudza przemianę materii ,chroni organizm przed wolnymi rodnikami
w trakcie tworzenia
▼
Menu
▼
23.04.2011
Babka śmietankowa z rodzynkami
Niewiele składników, niewiele pracy i wynik bardzo zadawalający.
Tak w skrócie mogę opisać babkę, która jako już ostatnia wyskoczyła z mojego piekarnika. Używając zwykłej foremki keksowej możemy ją przygotować kiedy tylko mamy ochotę na coś szybkiego ,prostego i oczywiście słodkiego.
Tak w skrócie mogę opisać babkę, która jako już ostatnia wyskoczyła z mojego piekarnika. Używając zwykłej foremki keksowej możemy ją przygotować kiedy tylko mamy ochotę na coś szybkiego ,prostego i oczywiście słodkiego.
Babka marmurkowa
I jeszcze jedna babka,która należy do tradycji moich Świąt Wielkanocnych.Obok babki piaskowej,która jednak dominuje na świątecznym stole,marmurek nierozerwalnie uzupełnia babkowy duet.
22.04.2011
Babka czekoladowo-rumowa
Ucierana babeczka z dodatkiem rumu i kropelek gorzkiej czekolady jest doskonałą propozycją dla łasuchów i smakoszy czekoladowych wypieków.
Babka super- pomarańczowa
Bardzo łatwa w wykonaniu babka pomarańczowa o mocnym,wyrazistym smaku i aromacie świeżej pomarańczy.Polewa z białej czekolady z odrobiną aromatu pomarańczowego stanowi idealne wykończenie tej niezwykle "prostej babki".
Babka czekoladowo-kokosowa
Wielkanocne babki
Postanowiłam w tym roku nie piec babek wielkanocnych, bo przecież ktoś je musi potem zjeść. Gotowych wypieków mam pod dostatkiem, a i tak będę musiała je rozdać......................No właśnie ......... i tu jest dobry pomysł..................
Jajka wielkanocne po włosku czyli szał czekoladowych jaj
Obok COLOMBY ważnym symbolem Świąt Wielkanocnych we Włoszech są jaja .Ale nie zwyczajne ........tylko czekoladowe.
Colomba Pasquale
Colomba-symbol Świąt Wielkanocnych w Italii to najczęściej drożdżowe ciasto w kształcie gołębia z dużą ilością bakalii.
19.04.2011
E' la primavera 2G Kitchen
Open publication - Free publishing - More cibo
Bardzo,ładne i iteresujące,wirtualne czasopismo z przepisami, ale w języku włoskim.
Bardzo,ładne i iteresujące,wirtualne czasopismo z przepisami, ale w języku włoskim.
Rolada z mięsa mielonego w winnym sosie
Mięso mielone można przygotować na wiele różnych sposobów. Doskonale nadaje się na kotlety, pulpety i różnego rodzaju pieczenie, o czym wszyscy doskonale wiemy. Ale przy odrobinie pomysłu nasze" dyżurne mielone "może stać się atrakcyjnym daniem.
18.04.2011
14.04.2011
13.04.2011
Galaretka pomarańczowa ze śmietankową wkładką
Smaczny, orzeźwiający deser pomarańczowy z dodatkiem delikatnej,waniliowej śmietanki stanowi świetny zestaw,który zadowoli podniebienie każdego łasucha.
Saltimbocca alla Romana
Znana na całym świecie rzymska specjalność, to wyśmienite danie mięsne,łatwe i szybkie do przyrządzenia. W oryginale , to kotlet cielęcy, duszony w białym winie z dodatkiem liści szałwii i szynki parmeńskiej.
12.04.2011
10.04.2011
Deser śmietankowo-kokosowy z sosem czekoladowym - panna cotta al cocco
Gotowany deser śmietankowy /czyli panna cotta/ jest już bardzo mocno rozpowszechniony i zajmuje jedno z czołowych miejsc wśród deserów i to nie tylko we Włoszech.
7.04.2011
6.04.2011
Lasagne z szynką i pieczarkami
Lasagne czyli makaronową, włoską zapiekankę możemy zrobić na wiele sposobów, z dodatkiem różnych składników: zarówno mięsnych jak i warzywnych. Najważniejszy jest makaron, sos i ser ,
a reszta to fantazja i wyobraźnia.
Sos beszamelowy
Sos beszamelowy jest podstawowym sosem białym, który składa się z masła, mleka, mąki i dodatków smakowych czyli soli , pieprzu i /najczęściej/ gałki muszkatołowej. Jego nazwa pochodzi od francuskiego nazwiska Luisa de Be’chamel. Sos beszamelowy jest idealny do wszelkiego rodzaju mięs, warzyw i różnych zapiekanek. Stanowi bazę do tworzenia innych sosów smakowych.
5.04.2011
Ciasteczka o smaku pomarańczowym
Delikatne,aromatyczne ciasteczka pomarańczowe,które najbardziej smakują w sezonie jesienno-zimowym. Sezon pomarańczowy już się kończy,a więc ostatni raz upiekłam te cytrusowe ciasteczka.
Kruche ciasteczka orzechowo-imbirowe
Krem z kalafiora -Velluta di cavolfiore
Kalafior jest warzywem bogatym w sole mineralne, wapń, fosfor, potas ,cynk,…..witaminy z grupy B, a także witaminę A,C,K,zawiera przeciwutleniacze,betakaroten,kwas foliowy.
"Francuskie" koperty z brokułem i ziemniakami
Smaczne,chrupiące i ekspresowe koperty nadziewane warzywnym farszem mogą być doskonałym dodatkiem do czystych zup. Można je również podać jako przekąskę .
4.04.2011
Spaghetti all'Amatriciana
Spaghetti all’Amatriciana , to danie , które zalicza się do klasyki kuchni włoskiej.
Jest jednocześnie bardzo proste i smaczne.
Jest jednocześnie bardzo proste i smaczne.