Seler naciowy ma wiele cennych właściwości. Wzmacnia układ odpornościowy ,oczyszcza organizm ,pobudza przemianę materii ,chroni organizm przed wolnymi rodnikami
w trakcie tworzenia
30.04.2011
23.04.2011
Babka śmietankowa z rodzynkami
Niewiele składników, niewiele pracy i wynik bardzo zadawalający.
Tak w skrócie mogę opisać babkę, która jako już ostatnia wyskoczyła z mojego piekarnika. Używając zwykłej foremki keksowej możemy ją przygotować kiedy tylko mamy ochotę na coś szybkiego ,prostego i oczywiście słodkiego.
Tak w skrócie mogę opisać babkę, która jako już ostatnia wyskoczyła z mojego piekarnika. Używając zwykłej foremki keksowej możemy ją przygotować kiedy tylko mamy ochotę na coś szybkiego ,prostego i oczywiście słodkiego.
Babka marmurkowa
I jeszcze jedna babka,która należy do tradycji moich Świąt Wielkanocnych.Obok babki piaskowej,która jednak dominuje na świątecznym stole,marmurek nierozerwalnie uzupełnia babkowy duet.
22.04.2011
Babka czekoladowo-rumowa
Ucierana babeczka z dodatkiem rumu i kropelek gorzkiej czekolady jest doskonałą propozycją dla łasuchów i smakoszy czekoladowych wypieków.
Babka super- pomarańczowa
Bardzo łatwa w wykonaniu babka pomarańczowa o mocnym,wyrazistym smaku i aromacie świeżej pomarańczy.Polewa z białej czekolady z odrobiną aromatu pomarańczowego stanowi idealne wykończenie tej niezwykle "prostej babki".
Babka czekoladowo-kokosowa
Wielkanocne babki
Postanowiłam w tym roku nie piec babek wielkanocnych, bo przecież ktoś je musi potem zjeść. Gotowych wypieków mam pod dostatkiem, a i tak będę musiała je rozdać......................No właśnie ......... i tu jest dobry pomysł..................
Jajka wielkanocne po włosku czyli szał czekoladowych jaj
Obok COLOMBY ważnym symbolem Świąt Wielkanocnych we Włoszech są jaja .Ale nie zwyczajne ........tylko czekoladowe.
Colomba Pasquale
Colomba-symbol Świąt Wielkanocnych w Italii to najczęściej drożdżowe ciasto w kształcie gołębia z dużą ilością bakalii.
19.04.2011
E' la primavera 2G Kitchen
Open publication - Free publishing - More cibo
Bardzo,ładne i iteresujące,wirtualne czasopismo z przepisami, ale w języku włoskim.
Bardzo,ładne i iteresujące,wirtualne czasopismo z przepisami, ale w języku włoskim.
Rolada z mięsa mielonego w winnym sosie
Mięso mielone można przygotować na wiele różnych sposobów. Doskonale nadaje się na kotlety, pulpety i różnego rodzaju pieczenie, o czym wszyscy doskonale wiemy. Ale przy odrobinie pomysłu nasze" dyżurne mielone "może stać się atrakcyjnym daniem.
14.04.2011
13.04.2011
Galaretka pomarańczowa ze śmietankową wkładką
Smaczny, orzeźwiający deser pomarańczowy z dodatkiem delikatnej,waniliowej śmietanki stanowi świetny zestaw,który zadowoli podniebienie każdego łasucha.
Saltimbocca alla Romana
Znana na całym świecie rzymska specjalność, to wyśmienite danie mięsne,łatwe i szybkie do przyrządzenia. W oryginale , to kotlet cielęcy, duszony w białym winie z dodatkiem liści szałwii i szynki parmeńskiej.
12.04.2011
10.04.2011
Deser śmietankowo-kokosowy z sosem czekoladowym - panna cotta al cocco
Gotowany deser śmietankowy /czyli panna cotta/ jest już bardzo mocno rozpowszechniony i zajmuje jedno z czołowych miejsc wśród deserów i to nie tylko we Włoszech.
7.04.2011
6.04.2011
Lasagne z szynką i pieczarkami
Lasagne czyli makaronową, włoską zapiekankę możemy zrobić na wiele sposobów, z dodatkiem różnych składników: zarówno mięsnych jak i warzywnych. Najważniejszy jest makaron, sos i ser ,
a reszta to fantazja i wyobraźnia.
Sos beszamelowy
Sos beszamelowy jest podstawowym sosem białym, który składa się z masła, mleka, mąki i dodatków smakowych czyli soli , pieprzu i /najczęściej/ gałki muszkatołowej. Jego nazwa pochodzi od francuskiego nazwiska Luisa de Be’chamel. Sos beszamelowy jest idealny do wszelkiego rodzaju mięs, warzyw i różnych zapiekanek. Stanowi bazę do tworzenia innych sosów smakowych.
5.04.2011
Ciasteczka o smaku pomarańczowym
Delikatne,aromatyczne ciasteczka pomarańczowe,które najbardziej smakują w sezonie jesienno-zimowym. Sezon pomarańczowy już się kończy,a więc ostatni raz upiekłam te cytrusowe ciasteczka.
Kruche ciasteczka orzechowo-imbirowe
Krem z kalafiora -Velluta di cavolfiore
Kalafior jest warzywem bogatym w sole mineralne, wapń, fosfor, potas ,cynk,…..witaminy z grupy B, a także witaminę A,C,K,zawiera przeciwutleniacze,betakaroten,kwas foliowy.
"Francuskie" koperty z brokułem i ziemniakami
Smaczne,chrupiące i ekspresowe koperty nadziewane warzywnym farszem mogą być doskonałym dodatkiem do czystych zup. Można je również podać jako przekąskę .
4.04.2011
Spaghetti all'Amatriciana
Spaghetti all’Amatriciana , to danie , które zalicza się do klasyki kuchni włoskiej.
Jest jednocześnie bardzo proste i smaczne.
Jest jednocześnie bardzo proste i smaczne.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
szukaj po składnikach
ananas
(11)
avocado
(4)
bakalie
(7)
bakłażan/melanzana
(25)
banan
(23)
bita śmietana
(13)
bób
(3)
brzoskwinie
(7)
buraki
(11)
cebula
(8)
chilli
(2)
ciecierzyca
(12)
cukinia
(26)
cykoria
(8)
czekolada
(28)
czereśnie
(5)
czosnek
(1)
daktyle
(2)
dynia
(30)
fasola
(12)
fasolka szparagowa
(11)
feta
(5)
finocchio
(6)
gorgonzola
(5)
groszek
(9)
gruszki
(13)
grzyby
(7)
imbir
(4)
jabłka
(31)
jagody
(4)
kaki
(1)
kalafior
(5)
kapary
(8)
kapusta
(12)
karczochy
(10)
kasza gryczana
(1)
kasza jaglana
(2)
kasza kukurydziana
(5)
kasztany
(8)
kiełki sojowe
(2)
kiwi
(7)
kokos
(11)
koper włoski
(23)
krewetki
(2)
kukurydza
(3)
kuskus
(1)
kwiaty jadalne
(5)
łosoś
(8)
majonez
(6)
maliny
(7)
mandarynki
(7)
mango
(3)
marchew
(6)
mascarpone
(11)
melon
(9)
migdały
(11)
mozzarella
(9)
musli
(7)
nutella
(6)
ocet balsamiczny
(9)
ogórki
(3)
oliwki
(11)
orkisz
(3)
orzechy
(27)
orzeszki pinii
(2)
orzeszki pistacjowe
(6)
otręby
(9)
owce morza
(1)
owoce morza
(2)
papryka
(20)
parmezan
(4)
pieczarki
(2)
pistacje
(2)
płatki owsiane
(15)
pomarańcze
(13)
pomidory
(27)
pomidory suszone
(3)
por
(7)
rabarbar
(1)
radicchio
(8)
ricotta
(18)
rodzynki
(2)
rukola
(8)
ryba
(16)
ryż
(32)
rzodkiewka
(5)
seler
(6)
seler naciowy
(9)
ser pleśniowy
(5)
sezam
(7)
siemię lniane
(4)
skórka pomarańczowa
(7)
słonecznik
(2)
soczewica
(17)
soja
(2)
suszone owoce
(1)
szałwia
(2)
szparagi
(18)
szpinak
(28)
szynka
(7)
śliwki
(12)
truskawki
(59)
tuńczyk
(11)
tymianek
(1)
winogrona
(15)
ziemniaki
(9)
żurawina
(7)