w trakcie tworzenia

Menu

27.11.2011

Grillowana pierś z kurczaka z sałatką szpinakowo-ananasową


Szybki, smaczny obiad, który przygotowuję w ciągu 30 min. i nie jest wcale gorszy od tego, któremu muszę poświecić dożo więcej czasu oraz użyć bardziej wyszukanych składników.
Awaryjne ziemniaczki z piekarnika, ekspresowo grillowana pierś z kurczaka i pyszna sałatka ze świeżego szpinaku.
Prosto, smacznie i zdrowo.

26.11.2011

Gruszka z pistacjami - propozycja na lekki deser



Uwielbiam gruszki ugotowane w winie i podane z dodatkiem gorzkiej czekolady lub waniliowego kremu i lodów.Ale czasem  trzeba  zrezygnować z tych pysznych i kalorycznych dodatków i zadowolić się wersją odrobinę odchudzoną,choć równie pyszną.

21.11.2011

Makaron tagliatelle z krewetkami ,cukinią i zielonym groszkiem-Tagliatelle ai gamberetti


Mój ulubiony makaron z krewetkami, to kolejna propozycja na proste danie obiadowe.
Makaron,  warzywa , krewetki to główne składniki, z których w ciągu kilkunastu minut przygotujemy smaczną  pełnowartościową potrawę.

19.11.2011

Zupa-krem z pieczonej dyni

O zaletach smakowych i walorach odżywczych dyni nie muszę wspominać,
bo napisano już o niej prawie wszystko/np.  zobacz tutaj/.
 Moja  zupa-krem z pieczonej dyni ma słodko- słony smak  z wyrazistym posmakiem 
 rozgrzewających przypraw. Jest doskonała nie tylko na obiad , ale również  na chłodne,
 jesienne wieczory. 

18.11.2011

Risotto z dynią - Risotto di zucca



Sezon dyniowy trwa.  Pojawiają się zupełnie nowe pomysły na dania z dyni,  powracają stare sprawdzone przepisy.  Różnorodność gatunków i bogactwo pomysłów pozwala  przyrządzić z niej prawie wszystko: przystawki, dania główne,  zupy, placuszki, ciasta, desery i chleby. Dynia w połączeniu z różnymi przyprawami  nabiera niezwykle interesującego smaku i aromatu.

17.11.2011

Wyróżnienie




Bardzo mi miło dzisiejszy post zacząć słowami podziękowania za   wyróżnienie w konkursie 
VIVA ITALIA!

Cieszę się, że jeśli nie jakością,to przynajmniej ilością przepisów zwróciłam na siebie uwagę.
Udział w tej akcji był  dla mnie bardzo miły i spontaniczny, potraktowany jako świetna zabawa i motywacja do systematycznej pracy/a z tym rożnie przecież bywa/nie starałam się zaskoczyć niczym rewelacyjnym, bo dla mnie kuchnia włoska to codzienność, to prostota i szybki sposób przygotowania potraw, a do swojego menu staram się wybierać wszystko to, co jest smaczne,zdrowe i kolorowe.
                                   Gratuluję zwycięzcom i innym osobom wyróżnionym!
                                                                                   

14.11.2011

Kruche ciasteczka dyniowe z kropelkami czekolady


Smakowite, złociste ciasteczka pachnące korzennymi przyprawami  z dodatkiem dyni i czekolady.

Kurczak na ostro czyli - Pollo alla diavola

Soczyste,wilgotne,aromatyczne mięso z przyrumienioną i chrupiącą skórką ,to cechy idealnie  upieczonego kurczaka.Każda gospodyni ma swoje sprawdzone metody ,a sekret tkwi w odpowiednim przyprawieniu  i właściwym sposobie pieczenia mięsa.Doskonale o tym wiemy,ale nie zawsze udaje nam się uzyskać te najlepsze efekty.

12.11.2011

Deser mascarpone i amaretti w szklaneczkach-Bicchierini di crema al mascarpone ed amaretti


Świąteczny dzień, a więc coś słodkiego  mile widziane. U mnie  dzień jak każdy, powszedni , a więc odrobiną słodyczy pragnę osłodzić sobie tę normalność i poczuć świąteczną atmosferę. Tak to czasem bywa..."Crema al mascarpone "to drugi obok tiramisu mój ulubiony włoski deser.  Właściwie nie wiele się różnią między sobą.
Są słodziutkie, kremowe, mocno kaloryczne i pyszne. Doskonale poprawiają nastrój w każdy pochmurny  dzień  i chyba nic więcej nie muszę dodawać.
Składniki:/dla 4 lub 2 osób w/g możliwości/

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g cukru
  • 150 g śmietany 30%/ lub 2 żółtka /
  • 2 łyżki Marsala lub likieru Amaretto
  • 50-100 g ciasteczek amaretto
  • 4 łyżeczki mielonych migdałów
  • czekolada gorzka w płynie do dekoracji








Wykonanie:
Ciasteczka amaretto pokruszyć/zostawić kilka do ozdoby/i wymieszać  z migdałami. Ubić na sztywno  śmietanę. Mascarpone ubić z cukrem na puszystą masę i delikatnie połączyć z bitą śmietaną. Jeśli ktoś woli może zastąpić śmietanę ubitymi żółtkami, a w wersji odchudzonej  jogurtem. Przygotować szklaneczki, do których nakładać warstwami pokruszone ciastka i krem. Każdą warstwę ciastek skropić delikatnie winem Marsala lub likierem amaretto. Można również dodać odrobinę alkoholu do kremu. Na wierzchu  każdego deseru ułożyć po kilka całych herbatników i udekorować płynną/zimną/czekoladą.
Buon appetito


11.11.2011

Makaron" łazanki " po włosku



Pyszny makaron z kapustą czyli po polsku łazanki, to doskonale nam znane  pełnowartościowe danie obiadowe.

9.11.2011

Ciasteczka majonezowe




Bardzo kruche i delikatne ciasteczka, które rozpływają się w ustach.  Są słodziutkie, a smak majonezu zupełnie niewyczuwalny.

Risotto warzywne z krewetkami /ai gamberetti /

Krewetki można przygotować na bardzo wiele sposobów, można je gotować,smażyć i piec, przyrządzać  doskonałe przystawki zimne. Krewetki mogą być głównym składnikiem sosów do makaronów, farszem do tart i pierożków, dodatkiem do kanapek,  past, zup,  zapiekanek, omletów 
i wielu innych.

7.11.2011

Crostata z kremem czekoladowym "Nutella" Crostata con la crema di Nutella

Dolci
Pyszne, kruchutkie ciasto z czekoladowym, aksamitnym  kremem uwielbiane 
przez dzieci i dziecinnie proste do wykonania.

Lasagne z pesto , ziemniakami i fasolką szparagową-Lasagne al pesto con patate e fagiolini

                                                                     Primo piatto
Wszyscy doskonale znamy lasagne mięsne, czyli bolognese które jest tradycyjnym i bardzo popularnym daniem kuchni włoskiej.Jest to moje ulubione danie, choć ze względu na sporą ilość kalorii robię je bardzo rzadko.

6.11.2011

Łosoś na czerwonej cebulce z zielonym pesto

                                                            Secondo piatto

Bardzo smaczny i ciekawy sposób podania pieczonego łososia na czerwonej karmelizowanej cebuli  z dodatkiem zielonego pesto.

Tagliolini z łososiem w śmietanie-Tagliolini con panna e salmone affumicato


                                               Secondo piatto
Makaron,ryba i śmietana,a do tego kieliszek mocnego trunku.Zestawienie,na które nie pokusiłabym się nigdy.Ale kiedy zobaczyłam i spróbowałam moje wątpliwości zostały rozwiane.
Bardzo smaczne , niezwykle  proste w przygotowaniu,a na dodatek ekspresowo,bo to przecież kuchnia włoska i obiad najczęściej robi się "na poczekaniu".

Roladki drobiowe z pesto i suszonymi pomidorami- Involtini di pollo con pesto e pomodori secchi

Secondo piatto

Kiedy nie mam pomysłu na przygotowanie fajnego dania z mięsa, jest zawsze plan awaryjny. Oczywiście roladki. Można je przyrządzać  na bardzo wiele sposobów i wszyscy je doskonale znamy. Dzisiaj przygotowałam roladki z piersi kurczaka  w/g włoskiego przepisu i z typowymi, charakterystycznymi dla tego kraju składnikami czyli: zielone pesto i pomidory suszone.

5.11.2011

Gruszkowy deser amaretto

Pere all' amaretto

Przygotowany w ekspresowym tempie, równie szybko znika z talerzyka. Deser niezwykle  prosty, przygotowany z sezonowych gruszek  z dodatkiem popularnych  włoskich  herbatniczków  migdałowych, nie zawiera dużo kalorii, a może  zaspokoić ochotę  na coś słodkiego.

4.11.2011

Makaron penne z czerwoną cykorią - Le mezze penne alla trevigiana

Primo piatto
Makaron z czerwoną cykorią i pure fasolowym, to smaczne i ciekawe kompozycyjnie danie, które  wbrew pozorom przygotowuje się bardzo szybko. Zwykle, tradycyjnie do tego dania dodaje się śmietanę, ale to  jest również pyszne i może nawet bardziej "wartościowe".

Kasztanowe babeczki z kremem i .........kandyzowanymi kasztanami

Dolci

Za oknem  jesień w pełni,  na drzewach różnokolorowe liście, dojrzałe  żołędzie  i...... moje ulubione kasztany.  Wiem, że również w naszych sklepach już  się pojawiły i chociaż  są mało znane , warto się skusić. Prawdopodobnie najlepsze kasztany rosną w Paryżu , ale   Włosi również mają swoje własne kasztany i nie wiem,  czy są równie smaczne, ale z pewnością  jadalne.

3.11.2011

Sałatka pomidorowa z mozarellą w koszyczku serowym



Na co dzień przygotowuję tę sałatkę w zwykłej misce lub salaterce,ale kiedy chcę zrobić z niej poczęstunek robię miseczki z sera parmezan i napełniam je  warzywami.

2.11.2011

Eskalopki w sosie z maskarpone i zielonego pieprzu-Scaloppine con mascarpone e pepe verde






Scloppine ,  czyli eskalopki, to kotleciki z cielęciny  lub drobiu, lekko rozbite i smażone najczęściej bez panierowania.
To danie mięsne można przygotowac w ciągu kilku minut. Jest proste, ale jednocześnie bardzo smaczne. Lubię tę formę przygotowania mięsa, nie tylko na ekspresowy sposób wykonania, ale również na  możliwości zmiany  smaków, które są ogromne. Wystarczy zmienić dodatek do sosu, a otrzymamy zupełnie nowe danie. 
 Dziś "scalopine" z serkiem mascarpone i zielonymi ziarenkami pieprzu.

Fasolowa po włosku czyli Pasta e fagioli

Primo piatto
 Wszyscy doskonale znamy smak i zalety naszej rodzimej fasolówki. Smaczna,pożywna i wartościowa, a najlepiej smakuje w chłodne jesienne lub zimowe dni. Ale również Włosi maja swoją wersję dania, które w pewnym stopniu przypomina nasza zupę. Mają jedną wspólną cechę.Zawierają w swoim składzie fasolę. Sposób wykonania i konsystencja są nieco inne. Zupy we Włoszech są mało popularne,a jak sama nazwa wskazuje przeważa  w tym daniu oczywiście makaron.
Dla mnie jest to jednak zupa .

Włoskie ciasteczka Canestrelli al Marsala / i tradycyjne /

Dolci e un caffé

Ciasteczka bardzo popularne we Włoszech od pokoleń. Jak z każdym przepisem bywa także i w tym przypadku istnieją  różne  sposoby ich przygotowania . Zachowane sa jednak 3 wspólne,  podstawowe cechy: prostota w wyglądzie,smaku i sposobie wykonania. Zmieniają się jedynie dodatkowe składniki smakowe, czasem proporcje składników. Tak jak i w moich ciasteczkach, których  aromat wzbogacony jest o delikatny smak wina Marsala.

Torciki z wędzonym łososiem-Tortini di salmone affumicato-antipasto

Smaczna,bardzo prosta  przystawka przygotowana na bazie ciasta francuskiego i wędzonego łososia norweskiego. Całość wykończona składnikami włoskimi .Do jakiej kuchni więc należy zaliczyć to antipasto?

1.11.2011

Muffinki dyniowe z pajączkami





Bardzo delikatne ,wilgotne i aromatyczne muffinki dyniowe to doskonałe słodkie co nieco do kawy lub na dzień dobry. Dodatek ricotty i dyni uzupełnia ciasteczka w wartościowe składniki odżywcze. Można je zjadać bez  żadnych dodatków , można  posypać cukrem pudrem , polać lukrem, czekoladą lub dowolnie ozdobić w zależności  od okoliczności.