w trakcie tworzenia

Menu

30.04.2012

Sałatka z roszponką i pieczoną lub grillowaną papryką


Kolejna propozycja na  kolorowy  zestaw warzyw.  Tym razem świeża roszponka z pieczoną  lub grillowaną  papryką i czarnymi oliwkami .
 Całość  doprawiona sosem balsamicznym , wiórkami sera pecorino i kiełkami rzodkiewki.

29.04.2012

Grillowana pierś z kurczaka z buraczkami i .....

.......................... i sosem chrzanowo-żurawinowym.
 Szybki obiadek dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni,
 ale lubią  smacznie zjeść.

28.04.2012

Sałatka z pomidorem i chlebowymi grzankami


Jeśli zostaje mi kilka kromek chleba który jest  już czerstwy lub zwyczajnie  nie mam ochoty na nie robię  sobie pyszne  grzanki.

Bukiet surówek jako dodatek do obiadu


Mój ulubiony , tradycyjny zestaw surówek,  który  można podać  do każdego dania mięsnego. 
Jest to dodatek nie tylko ciekawy   kolorystycznie, ale przede wszystkim smaczny 
  i bogaty w witaminy

Ciasto biszkoptowo-owocowe z kremem i bitą smietaną



Ciasta przekładane należą do moich ulubionych. 
Lubię  je piec i oczywiście jeść.  Są słodkie, kremowe i  bardzo kaloryczne, ale przy różnego rodzaju okazjach trudno się bez nich obejść.

Pikantne mufinki serowo-warzywne

Smaczne, pożywne warzywno-serowe babeczki typu muffinki.

26.04.2012

Carpaccio z buraczków


Popularna przystawka w kolorze czerwonym,ale tym razem z buraków.
Nigdy jeszcze nie podawałam buraczków w takiej formie. Ale kiedy zobaczyłam jak pięknie można wyeksponować to danie postanowiłam przygotować je właśnie na Wielkanoc.
Niesamowicie proste i zaskakująco smaczne.

Królik duszony z warzywami w sosie pomidorowym

 Mięciutkie, delikatne i aromatyczne mięso z królika.
 Zrobiłam je po raz pierwszy  i zaspokoiłam swoją ciekawość.

25.04.2012

Pierś z kurczaka w miodzie z plasterkami cytryny


Smaczne,  pachnące miodem ,cytryną i przyprawami , ze złocistą skorupką ,a przede  wszystkim bardzo łatwe do przygotowania  mięso z piersi kurczaka.

24.04.2012

Spaghetti z papryką ,rukolą i zielonym pesto



Zdarza się , że zupełnie nie mam pomysłu na obiad. Sięgam wówczas po opakowanie makaronu, dokładnie sprawdzam  zalecenia producenta i pomysł na  przygotowanie tegoż makaronu. 
 Właśnie znalazłam ten  oto przepis. Moim pomysłem był jedynie dodatek pesto.

23.04.2012

Lasagne z szynką i szpinakiem



Pyszna, sycąca zapiekanka ze szpinakiem i szynką gotowaną.
Trochę kaloryczna  jak wszystkie tego typu dania, ale nie jada się jej przecież codziennie. 

Makaron penne z warzywami i mozarellą

Makaron z dodatkiem  mąki razowej  w połączeniu z warzywami to  bardzo smaczne i zdrowe  danie.
 Właściwie taki zestaw jest wystarczający, ale  ja dorzuciłam na koniec garść kuleczek mozzarelli.

Sałatka z ciecierzycą i serem feta



 Ziarenka ugotowanej  ciecierzycy, liście świeżej  rukoli , pomidorki  i ser feta to podstawowe składniki mojej sałatki.  Dodatek aromatycznego, ziołowego sosu  i chrupiących orzeszków stanowi  doskonale uzupełnienie

22.04.2012

Eskalopki w sosie pieczarkowo-pomidorowym



Kolejna propozycja na szybki obiadek z mięsem w roli  głównej.Filet z indyka lub kurczaka, pieczarki i kilka dodatków oraz  świeże warzywa w zupełności wystarczą do przygotowania smacznego posiłku.

21.04.2012

Bitki w sosie pomidorowym z kaparami i zielonym pieprzem



Mój ulubiony sposób na szybkie i smaczne danie mięsne.
To mięciutkie, zanurzone w aromatycznym sosie plastry mięsa które 
 nazywam  rożnie: raz bitki, raz eskalopki, a najczęściej  scaloppine / it /. 

20.04.2012

Wiosenna bruschetta ze szparagami



Właśnie zbliża się  sezon szparagowy.
 Coraz bardziej popularne warzywo pojawia się już częściej na naszych stołach 
i już wiemy jak należy je przyrządzać i podawać.

16.04.2012

Sałatka z pierożków tortellini z warzywami

Znane na całym świecie  włoskie pierożki  nadziewane  serem, szynką lub mięsem stały się głównym składnikiem pysznych i bardzo popularnych /ale nie we Włoszech/ sałatek.
Są one  najczęściej łączone z warzywami i majonezem.

15.04.2012

Sałatka ze świeżego szpinaku,selera i mandarynek



 Szpinak ,a szczególnie jego młode liście jest  uważany za jedną z najzdrowszych warzyw.
To bogactwo witamin ,soli mineralnych  i przeciwutleniaczy. 

Jajka zapiekane w cieście francuskim


Pyszna i elegancka przystawka z ciasta francuskiego i jajek.

Sałatka z kopru włoskiego i roszponki

      

 Przyroda na dobre budzi się do życia, a  nasz organizm potrzebuje sporej dawki witamin,
 a więc warto wzbogacić nasz  codzienny jadłospis o dodatkowe spożywane  kilka razy dziennie porcje  warzyw i owoców   
A oto prosta, lekka , smaczna, bogata w witaminy, uboga w kalorie ,
jedna z wielu  sałatek będąca  kompozycją zaledwie trzech  warzyw.

14.04.2012

Ciasto z ciecierzycy


Po udanym  wypieku ciasta fasolowego przyszła kolej na coś słodkiego z ciecierzycy.

13.04.2012

Sałatka warstwowa z buraczków i jajek





Smaczna i niezwykle szybka do przygotowania sałatka warstwowa .
Wystarczy kilka składników ułożyć w szklanej misie, polać  majonezem  i  sałatka gotowa.

Na dzień czekolady ciasto fasolowe

Pyszne czekoladowo fasolowe ciasto upieczone bez użycia mąki.

Babka z białek nasączona zieloną galaretką




Zwyczajna babka  upieczona z zapasów białek ,a na dodatek zamrożonych może stać się elegancką dekoracją  stołu świątecznego.

12.04.2012

Babka parzona o smaku morelowym




Kolejna babeczka do mojej wielkanocnej kolekcji.
Delikatna , wilgotna o zdecydowanym morelowym aromacie .

9.04.2012

Szybka sałatka z buraczków i jajka

Świąteczna i nie tylko ,choć sałatkę tę przygotowałam właśnie na stół świąteczny.
Bardzo prosta i  szybka do przyrządzenia. A potrzebujemy do niej tylko trzech składników podstawowych i sos sałatkowy.

8.04.2012

Babka majonezowa o cytrynowym aromacie



 Bardzo puszysta  i mięciutka    babeczka  o delikatnym cytrynowym aromacie.
 Smak majonezu  jest  zupełnie  niewyczuwalny. 

7.04.2012

Wesołych Świąt




Cudownych i  radosnych  Świąt Wielkanocnych.
Samych pyszności na świątecznych stołach ,  wiosennego
 optymizmu pełnego wiary i nadziei, pogodnego 
nastroju, promiennego uśmiechu   i najpiękniejszych chwil 
 spędzonych  w gronie  najbliższych





Babka drożdżowa ucierana , nadziewana kremem czekoladowym



 Tylko raz w roku  ta babka smakuje  najbardziej  i tylko raz  w roku  gości na świątecznym stole.
Czy sprawia to atmosfera,czy może ilość jaj i długość ucierania? Nie wiem .Ale uwielbiam ciasto drożdżowe.

Jajka faszerowane buraczkami



To już chyba ostatnia moja propozycja na faszerowane jajeczka. Mocny zdecydowany kolor, który obok żółtego mocno  kojarzy mi się ze Świętami Wielkanocnymi w moim domu
To piękny, purpurowy kolor buraczków.

Jajka faszerowane marynowanymi grzybkami i porem

W jajkach faszerowanych każdy może odnaleźć  swój ulubiony smak.Wystarczy tylko odrobinę fantazji i znajomość smakowych gustów naszych domowników i gości.

6.04.2012

Tęczowa babka z kolorowych galaretek

Smaczna , aromatyczna i wilgotna w środku   babeczka wielkanocna.
 Dodatek kolorowych galaretek nadaje ciastu delikatnego, owocowego  smaku i  tęczowego koloru.

5.04.2012

Jajka z pomidorkami i oliwkami

Kolejna propozycja podania  połówek jajek na półmisku.Kilka dodatków i możemy wykonać przyjemną dla oka i podniebienia  ozdobę  świątecznego stołu.

Jajka nadziewane pulpecikami z sosem chrzanowym

Malutka,  mięsne kuleczka  w sam raz pasuje  na miejsce żółtka  ugotowanego jaja.
 Z żółtek i chrzanu można przygotować tradycyjny sos chrzanowy i podawać do jajek.

Żurek na zakwasie żytnio-owsianym z jajkiem i białą kiełbaską



Może być z jajkiem, można dodać kiełbaski,wzbogacić skwarkami  ze słoniny lub boczku,
 można dodać tylko odrobinę oliwy z oliwek.
Można  go jeść z ziemniakami lub z chlebkiem ,albo po prostu popijać z garnuszka. To żurek!

Jajka nadziewane farszem paprykowym z pikantnym majonezem




Wiosenny talerz z jajkami nadziewanymi farszem paprykowym i  udekorowanymi pieczoną papryką.

Wystarczy kilka jajek, upieczona czerwona oraz żółta papryka i  możemy  komponować kolorowy  półmisek pełen żółto-czerwonych kwiatów.

Babeczki śmietankowe do koszyczka


Delikatne, malutkie,słodziutkie i w sam raz do ozdoby wielkanocnej święconki

3.04.2012

Eskalopki w sosie" Marsala"


 Scaloppine al Marsala

Smaczne , aromatyczne danie mięsne i niezwykle  łatwe  do przygotowania. Może być doskonałym pomysłem na szybki , odświętny obiad.  Wystarczy tylko  odpowiednio dobrać  dodatki.

2.04.2012

Chrzanowa galaretka z jajkiem



Galaretka z buraczków  w 100-tu procentach zdała egzamin ,przyjęła się wśród domowników ,a wiec przyszła kolej na chrzan podany w ten sam sposób. Pomysł nasunął się spontanicznie, bo jeśli  można z burakami to nic nie stoi na przeszkodzie  by spróbować z chrzanem.

Buraczkowa galaretka z jajkiem



Pomysł na buraczkową galaretkę/terrina/ narodził się jeszcze w ubiegłym roku. Natknęłam się na przepis na tej stronie i oczywiście podkusiło mnie by ją wypróbować.