Popularna przystawka w kolorze czerwonym,ale tym razem z buraków.
Nigdy jeszcze nie podawałam buraczków w takiej formie. Ale kiedy zobaczyłam jak pięknie można wyeksponować to danie postanowiłam przygotować je właśnie na Wielkanoc. Niesamowicie proste i zaskakująco smaczne.
Zdarza się , że zupełnie nie mam pomysłu na obiad. Sięgam wówczas po opakowanie makaronu, dokładnie sprawdzam zalecenia producenta i pomysł na przygotowanie tegoż makaronu.
Właśnie znalazłam ten oto przepis. Moim pomysłem był jedynie dodatek pesto.
Ziarenka ugotowanej ciecierzycy, liście świeżej rukoli , pomidorki i ser feta to podstawowe składniki mojej sałatki. Dodatek aromatycznego, ziołowego sosu i chrupiących orzeszków stanowi doskonale uzupełnienie
Kolejna propozycja na szybki obiadek z mięsem w roli głównej.Filet z indyka lub kurczaka, pieczarki i kilka dodatków oraz świeże warzywa w zupełności wystarczą do przygotowania smacznego posiłku.
Znane na całym świecie włoskie pierożki nadziewane serem, szynką lub mięsem stały się głównym składnikiem pysznych i bardzo popularnych /ale nie we Włoszech/ sałatek.
Są one najczęściej łączone z warzywami i majonezem.
Tylko raz w roku ta babka smakuje najbardziej i tylko raz w roku gości na świątecznym stole. Czy sprawia to atmosfera,czy może ilość jaj i długość ucierania? Nie wiem .Ale uwielbiam ciasto drożdżowe.
To już chyba ostatnia moja propozycja na faszerowane jajeczka. Mocny zdecydowany kolor, który obok żółtego mocno kojarzy mi się ze ŚwiętamiWielkanocnymi w moim domu.
W jajkach faszerowanych każdy może odnaleźć swój ulubiony smak.Wystarczy tylko odrobinę fantazji i znajomość smakowych gustów naszych domowników i gości.
Smaczne , aromatyczne danie mięsne i niezwykle łatwe do przygotowania. Może być doskonałym pomysłem na szybki , odświętny obiad. Wystarczy tylko odpowiedniodobrać dodatki.
Galaretka z buraczków w 100-tu procentach zdała egzamin ,przyjęła się wśród domowników ,a wiec przyszła kolej na chrzan podany w ten sam sposób. Pomysł nasunął się spontanicznie, bo jeśli można z burakami to nic nie stoi na przeszkodzie by spróbować z chrzanem.
Pomysł na buraczkową galaretkę/terrina/ narodził się jeszcze w ubiegłym roku. Natknęłam się na przepis na tej stronie i oczywiście podkusiło mnie by ją wypróbować.