w trakcie tworzenia

Menu

31.05.2013

Muffinki kokosowe z czereśniami

Muffinki pieczemy na co dzień i od święta przez cały rok,
ale njabardziej smakują te z sezonowymi owocami.

Banany w czekoladzie na patyku



 Banany stanowią doskonałą bazę do przyrządzania deserów lodowych. 
Pyszne, naturalne i łatwe do przygotowania.

30.05.2013

Placuszki z ricotty z truskawkami

Placuszki, racuszki ,czy  naleśniki  najbardziej smakują mi z owocami sezonowymi.
Czym prędzej więc napiekłam nową porcję i przełożyłam truskawkami.

Placuszki z ricotty nadziewane musem jabłkowym

Mięciutkie, puszyste placuszki z ricotty z dodatjkiem otrębów pszennych, 
 przekładane ciepłym musem z jabłek.

Truskawki z rukolą i szparagami

Lekka kolacja,  obiad , a może  pożywny podwieczorek.....jak kto woli.
 Ja mogę nawet trzy razy.....Dodatek chrupiącej bagietki mile widziany!

29.05.2013

Spaghetti razowe w pikantnym sosie oliwkowym.


Razowy makaron  spaghetti w pikantnym sosie z oliwek . 
Dodatek filecików sardeli /acciugha, anchois/ / i kaparów  podkreśla smak i charakter  potrawy,  nadaje jej mocnego  akcentu kuchni  sródziemnorskiej.

Drożdżowe babeczki z czereśniami i rozmarynem


Uwielbiam ciasto drożdżowe z owocami.  Drożdżówki kiedyś kupowałam w cukierni, a dziś jestem dumna ,że mogę je upiec  bez problemu , w każdej chwili....to przecież takie proste

Cukinia nadziewana ziołową ricottą


Delikatna , mięciutka  cukinia z  ricottą i sosem pomidorowym. Danie  proste,  smaczne i  lekkie ,a  szczególnie  dla osób które nie przepadają za cukinią nadziewaną mięsem.

28.05.2013

Cukinia z mięsem mielonym w pomidorach


Proste i smaczne  danie  mięsno-warzywne , które można podać na obiad lub ciepłą kolację.  Wystarczy dodatek chrupiącego, domowego  pieczywa i można zasiadać do uczty. Oczywiście lampka  czerwonego wina również  mile widziana.

Lasagne /lazania/ z bakłażanem i serem

 Lasagne z serem i grillowanym bakłażanem. Niewiele składników , mało pracy ,
 a efekt taki jak widać. Pychotka!

Lody śmietankowo-truskawkowe

Moja maszynka pracuje na pełnych obrotach, a właściwie co drugi dzień, ponieważ jej miska musi być dobrze zmrożona. Lody są pyszne, chętnych nie brakuje,  a więc testuję .........

27.05.2013

Łosoś z ryżem Venere i szparagami


Aromatyczny  łosoś z piekarnika w towarzystwie czarnego ryżu "Venere"  i ugotowanych, chrupiących  szparagów,  to moje  ulubione "królewskie danie".

Lody śmietankowo-orzechowe /z maszynki/

26.05.2013

Kruche babeczki z truskawkową pianką


Kruche babeczki z delikatną pianką truskawkową przygotowaną  z mleka i truskawek , a utrwaloną   czymś podobnym  do znanej "Śnieżki", a to coś nazywa się "Dolceneve".

Lody kakaowe / z maszynki /

Choć pogoda nie rozpieszcza zatęskniłam za lodami.
Odkąd sprawiłam sobie maszynkę do lodów całkowicie  przestałam odwiedzać lodziarnie.
Przyjemność tworzenia , a potem konsumpcji tych pyszności jest ogromna.
 Łatwość z jaką można zrobić sobie pyszne , naturalne , wielosmakowe lody  przekonały mnie ,że było warto.

25.05.2013

Kruche babeczki z musem truskawkowym i bitą śmietaną

.....po jednej babeczce od MAMY.............

Małe, niezwykle łatwe  do przygotowania są  słodkim przysmakiem na każdą okazję . 
Cieszą oko i podniebienie.

Makaron z papryką i serem pecorino.

Takie właśnie dania uwielbiam.  Lekkie i kolorowe.  
Dodatkowy plus to szybki i niezwykle prosty sposób przygotowania.

Zapiekanka z chleba carasau i ratatouille

Sformato di pane carasau e ratatouille

Chlebek carasau  jest doskonałym dodatkiem do zup, sałatek, podaje się go jako przekąskę z dodatkiem serów, oliwy z oliwek , sosu pomidorowego. Można go również użyć jako bazę do zapiekanek w stylu popularnej lasagne. I taką właśnie rolę pełni w mojej zapiekance.

23.05.2013

Odżywczy koktaj wieloskładnikowy

Miesiąc maj to czas ,kiedy  wprowadzam do mojego codziennego menu zamiast jednego posiłku koktaj owocowo-warzywny. Są to przeróżne kombinacje , które oprócz owoców i warzyw zawierają siemię lniane płatki  owsiane, otręby, jogurt, maslanke, kefir lub mleka roslinne.

Risotto z bobem



Risotto można łączyć z dowolnie wybranymi warzywami i zawsze będzie ono jedyne i niepowtarzalne. Doskonale smakuje z zielonym groszkiem i całkiem nieźle  ze świeżym bobem. Ale o tym można się przekonać tylko wówczas, gdy je spróbujemy. Kto lubi bób  nie  muszę szczególnie zachęcać.

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Pyszne , puszyste ,wilgotne  ciasto z owocami............./dziś z rabarbarem / ,
które przygotowuje się w błyskawicznym tempie.

22.05.2013

Zielone trio w sosie słonecznikowym


Mój ulubiony zestaw zielonych , gotowanych  warzyw w niezwykle ciekawym połączeniu .
Sos  z pestek słonecznika doskonale uzupełnia smak i wzbogaca danie o dodatkowe wartości odżywcze. Może doskonale zastapić tradycyjny sos sałatkowy, śmietankę lub majonez.

21.05.2013

Risotto wiosenne z zielonym groszkiem i miętą

Pyszne , kremowe risotto ze swieżym zielonym , słodziutkim groszkiem.

19.05.2013

Farinata z ciecierzycy - Ciecina


Placek z mąki  z ciecierzycy to  wypiek wytrawny o dość  specyficznym, lekko "orzechowym"i mocno wyczuwalnym cieciorkowym  smaku , chrupiący  z zewnątrz, mięciutki w  środku. 
Ciecina  pochodzi z  Włoch /Liguria/ .

Koktajl zielony -szpinak,kiwi, jabłko

Napój z kiwi, jabłkiem i świeżym szpinakiem to  moja kolejna propozycja na  dostarczenie naszemu organizmowi całkiem niezłej porcji witamin i minerałów.

Pudding czekoladowy z brioszką



 Pyszny, czekoladowy deser, który rozpływa się w ustach......
Niezbyt słodki, może trochę kaloryczny, ale od czasu do czasu można troszkę poszaleć....

16.05.2013

Roladki schabowe ze szparagami

 

Roladki mięsne to chyba jeden z bardziej lubianych sposobów przygotowania mięsa. 
Kiedy nie mam pomysłu na danie mięsne roladki sprawdzają się  zawsze.
A możliwości są przecież nieograniczone....
Tym razem  jako nadzienie użyłam  zielone szparagi.....i napiszę krótko  :PYCHA!

Tagliatelle ze szpinakiem i szparagami

Chyba już wspominałam w jednym z postów, że kolor zielony ostatnio opanował całkowicie moją kuchnię. No cóż....wiosna...
Tym razem  tagliatelle w pysznym duecie ze szparagami i szpinakiem.

Koktajl miętowy z ananasem i jabłkiem

Maj to miesiąc dużych zmian w sposobie odżywiania. 
 Nowalijki, zielone warzywa,  koktajle owocowe   zdecydowanie dominują   w mojej kuchni.....

15.05.2013

Sałatka brokułowa z balsamicznym dressingiem

Brokuł to pyszne warzywo, które można śmiało  łączyć  z innymi i tworzyć ciekawe kompozycje sałatkowe. A gdyby wspomnieć jeszcze o jego właściwościach odżywczych i zdrowotnych, to można uznać je za warzywo idealne, które powinno często gościć na naszym taterzu .....

14.05.2013

Wiosenne śniadanie cd. IV



Sałatka z rzodkiewki i świeżej cukini /można zamienić na ogórki / z ziołowymi kuleczkami serowymi i sosem jogurtowym z kiełkami rzodkiewki................i chrupiące grzanki.

13.05.2013

Sałatka z kurczakiem i czosnkowymi grzankami

Sałatka warzywna z kurczakiem  to doskonałe samodzielne danie  podawane 
letnią porą zamiast obiadu. To również  świetna propozycja na kolację. 

Wiosenne śniadanie cd. / III/

Razowiec z ziarnami  ,rzodkiewka ,twarożek , sałata i świeża cebulka ...........czy o czymś zapomniałam........?

12.05.2013

Lasagne z karczochami i mozzarellą


Zapiekankę z płatów lasagne można przygotować na wiele sposobów. Za każdym razem, kiedy zmieniamy składniki nadzienia otrzymujemy nowe , pyszne i niepowtarzalne  danie .

Wiosenne śniadanie / II /


Moja ulubiona śniadaniowa owsianka /i inne tego rodzaju / na pewien czas poszła w odstawkę i ustapiłq miejsce świezym nowalijkom. Kanapka z domowego razowca z dodatkiem twarożku i świezych warzyw smakuje o tej porze znacznie lepiej.

11.05.2013

Cielęcina w sosie z tuńczyka - Vitello tonnato

Tradycyjny włoski przepis na cielęcinę  w pysznym tuńczykowym sosie z dodatkiem kaparów 
i sardynek.  Danie jest pyszne i  bardzo proste do przygotowania ,
podawane na zimno/ prosto z lodówki/ , doskonałe na upalne dni....

Wiosenne śniadanie / I /

  Pyszne ,wiosenne śniadanie........jajko sadzone, plasterek szynki, kilka listków sałaty lub swieżgo szpinaku i.....szparagi!

10.05.2013

Risotto z fiołkami i "Prosecco"


Klasyczne włoskie risotto z niezbyt typowym dodatkiem.  Wypróbowałam już wiele wersji risotto z dość dziwnymi dodatkami/ jak dla mnie/ i  było pysznie,  a więc dodatek kwiatów jest chyba całkiem niezłym pomysłem.

9.05.2013

Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i warzywami


Sałatka  ,która składa się z charakterystycznych dla klimatu śródziemnomorskiego składników, to pożywne, samodzielne danie, które najlepiej smakuje ze swieżym chrupiącym pieczywem.
Doskonałe letnie danie obiadowe.

8.05.2013

Syrop z fiołków


Słodziutki ,  delikatny w smaku i bajecznie fiołkowy.......... syrop do napojów i deserów.
 Może w przyszłym sezonie ...... zrobię galaretkę lub lody, cukier fiołkowy, a może podejmę kolejną / pierwsza nieudana /  próbę i przygotuję fiołki kandyzowane.....

7.05.2013

Sola z ryżem Venere i majonezowym sosem z dyni.




Kolorowe, zdrowe i pyszne danie rybne z dodatkiem  sałaty i czarnego ryżu Venere.

5.05.2013

Sałatka z zielonych warzyw


Zupełnie przypadkowo dobrane zielone warzywa stworzyły półmisek pysznej, zdrowej sałatki.

Mini tarty z warzywami i szynką

Bardzo smaczna , prosta przekąska , którą  z powodzeniem możemy  przygotować  na kolację, małe przyjęcie lub piknik. Wystarczy zmienić składniki nadzienia by zadowolić gusty każdego.

4.05.2013

Zielony koktajl z ananasem


W mojej kuchni zazieleniło sie na dobre.  Zielone warzywa w sałatkach, surówkach, 
zupach i zapiekankach. Oczywiście  w codziennych koktajlach nie może ich również zabraknąć.

3.05.2013

Sałatka szparagowa z jajkiem i pomidorem

Pyszne połączenie zielonych warzyw z jajkiem i pomidorem, niewiele dodatków, a efekt  zaskakujący.
Prosto , smacznie , zdrowo i kolorowo.

2.05.2013

Napój z orzecha kokosowego


Pyszny napój mleczno-kokosowy przygotowany na bazie  orzecha kokosowego.
Bardzo lubię kokos w każdej postaci i właśnie dlatego postanowiłam spróbować
 jak smakuje w naturze.

Spaghetti z "brodą mnicha" -Spaghetti con agretti


Pyszne ,lekkie  spaghetti z "brodą mnicha" , ostrą  papryczką i z delikatnym  cytrynowym  akcentem.
Mało znana w naszym kraju, a może zupełnie nieznana roślina, zielony przysmak o nazwie: broda mnicha /barba del frate ,agretti  lub  lischi, liscari ,roscani.....?/.

1.05.2013

Sałatka z ryżu i duszonych warzyw


Możliwości łączenia ryżu z różnymi składnikami jest bardzo wiele. Z tych niezwykle wdzięcznych, białych ziarenek można wyczarować pyszne dania.