w trakcie tworzenia
▼
Menu
▼
Banany w czekoladzie na patyku
Banany stanowią doskonałą bazę do przyrządzania deserów lodowych.
Pyszne, naturalne i łatwe do przygotowania.
30.05.2013
Placuszki z ricotty z truskawkami
Placuszki, racuszki ,czy naleśniki najbardziej smakują mi z owocami sezonowymi.
Czym prędzej więc napiekłam nową porcję i przełożyłam truskawkami.
Placuszki z ricotty nadziewane musem jabłkowym
Mięciutkie, puszyste placuszki z ricotty z dodatjkiem otrębów pszennych,
przekładane ciepłym musem z jabłek.
przekładane ciepłym musem z jabłek.
Truskawki z rukolą i szparagami
Lekka kolacja, obiad , a może pożywny podwieczorek.....jak kto woli.
Ja mogę nawet trzy razy.....Dodatek chrupiącej bagietki mile widziany!
29.05.2013
Spaghetti razowe w pikantnym sosie oliwkowym.
Razowy makaron spaghetti w pikantnym sosie z oliwek .
Dodatek filecików sardeli /acciugha, anchois/ / i kaparów podkreśla smak i charakter potrawy, nadaje jej mocnego akcentu kuchni sródziemnorskiej.
Drożdżowe babeczki z czereśniami i rozmarynem
Uwielbiam ciasto drożdżowe z owocami. Drożdżówki kiedyś kupowałam w cukierni, a dziś jestem dumna ,że mogę je upiec bez problemu , w każdej chwili....to przecież takie proste
28.05.2013
Cukinia z mięsem mielonym w pomidorach
Proste i smaczne danie mięsno-warzywne , które można podać na obiad lub ciepłą kolację. Wystarczy dodatek chrupiącego, domowego pieczywa i można zasiadać do uczty. Oczywiście lampka czerwonego wina również mile widziana.
Lasagne /lazania/ z bakłażanem i serem
Lasagne z serem i grillowanym bakłażanem. Niewiele składników , mało pracy ,
a efekt taki jak widać. Pychotka!
a efekt taki jak widać. Pychotka!
Lody śmietankowo-truskawkowe
Moja maszynka pracuje na pełnych obrotach, a właściwie co drugi dzień, ponieważ jej miska musi być dobrze zmrożona. Lody są pyszne, chętnych nie brakuje, a więc testuję .........
27.05.2013
26.05.2013
Kruche babeczki z truskawkową pianką
Kruche babeczki z delikatną pianką truskawkową przygotowaną z mleka i truskawek , a utrwaloną czymś podobnym do znanej "Śnieżki", a to coś nazywa się "Dolceneve".
Lody kakaowe / z maszynki /
Choć pogoda nie rozpieszcza zatęskniłam za lodami.
Odkąd sprawiłam sobie maszynkę do lodów całkowicie przestałam odwiedzać lodziarnie.
Przyjemność tworzenia , a potem konsumpcji tych pyszności jest ogromna.
Łatwość z jaką można zrobić sobie pyszne , naturalne , wielosmakowe lody przekonały mnie ,że było warto.
25.05.2013
Kruche babeczki z musem truskawkowym i bitą śmietaną
.....po jednej babeczce od MAMY.............
Małe, niezwykle łatwe do przygotowania są słodkim przysmakiem na każdą okazję .
Cieszą oko i podniebienie.
Makaron z papryką i serem pecorino.
Takie właśnie dania uwielbiam. Lekkie i kolorowe.
Dodatkowy plus to szybki i niezwykle prosty sposób przygotowania.
Dodatkowy plus to szybki i niezwykle prosty sposób przygotowania.
Zapiekanka z chleba carasau i ratatouille
Sformato di pane carasau e ratatouille
Chlebek carasau jest doskonałym dodatkiem do zup, sałatek, podaje się go jako przekąskę z dodatkiem serów, oliwy z oliwek , sosu pomidorowego. Można go również użyć jako bazę do zapiekanek w stylu popularnej lasagne. I taką właśnie rolę pełni w mojej zapiekance.
23.05.2013
Odżywczy koktaj wieloskładnikowy
Miesiąc maj to czas ,kiedy wprowadzam do mojego codziennego menu zamiast jednego posiłku koktaj owocowo-warzywny. Są to przeróżne kombinacje , które oprócz owoców i warzyw zawierają siemię lniane płatki owsiane, otręby, jogurt, maslanke, kefir lub mleka roslinne.
Risotto z bobem
Ciasto jogurtowe z rabarbarem
Pyszne , puszyste ,wilgotne ciasto z owocami............./dziś z rabarbarem / ,
które przygotowuje się w błyskawicznym tempie.
które przygotowuje się w błyskawicznym tempie.
22.05.2013
Zielone trio w sosie słonecznikowym
Mój ulubiony zestaw zielonych , gotowanych warzyw w niezwykle ciekawym połączeniu .
Sos z pestek słonecznika doskonale uzupełnia smak i wzbogaca danie o dodatkowe wartości odżywcze. Może doskonale zastapić tradycyjny sos sałatkowy, śmietankę lub majonez.
19.05.2013
Farinata z ciecierzycy - Ciecina
Placek z mąki z ciecierzycy to wypiek wytrawny o dość specyficznym, lekko "orzechowym"i mocno wyczuwalnym cieciorkowym smaku , chrupiący z zewnątrz, mięciutki w środku.
Ciecina pochodzi z Włoch /Liguria/ .
Koktajl zielony -szpinak,kiwi, jabłko
Napój z kiwi, jabłkiem i świeżym szpinakiem to moja kolejna propozycja na dostarczenie naszemu organizmowi całkiem niezłej porcji witamin i minerałów.
Pudding czekoladowy z brioszką
Pyszny, czekoladowy deser, który rozpływa się w ustach......
Niezbyt słodki, może trochę kaloryczny, ale od czasu do czasu można troszkę poszaleć....
16.05.2013
Roladki schabowe ze szparagami
Tagliatelle ze szpinakiem i szparagami
Chyba już wspominałam w jednym z postów, że kolor zielony ostatnio opanował całkowicie moją kuchnię. No cóż....wiosna...
Tym razem tagliatelle w pysznym duecie ze szparagami i szpinakiem.
Koktajl miętowy z ananasem i jabłkiem
Maj to miesiąc dużych zmian w sposobie odżywiania.
Nowalijki, zielone warzywa, koktajle owocowe zdecydowanie dominują w mojej kuchni.....
15.05.2013
Sałatka brokułowa z balsamicznym dressingiem
Brokuł to pyszne warzywo, które można śmiało łączyć z innymi i tworzyć ciekawe kompozycje sałatkowe. A gdyby wspomnieć jeszcze o jego właściwościach odżywczych i zdrowotnych, to można uznać je za warzywo idealne, które powinno często gościć na naszym taterzu .....
14.05.2013
Wiosenne śniadanie cd. IV
Sałatka z rzodkiewki i świeżej cukini /można zamienić na ogórki / z ziołowymi kuleczkami serowymi i sosem jogurtowym z kiełkami rzodkiewki................i chrupiące grzanki.
13.05.2013
Sałatka z kurczakiem i czosnkowymi grzankami
Sałatka warzywna z kurczakiem to doskonałe samodzielne danie podawane
letnią porą zamiast obiadu. To również świetna propozycja na kolację.
Wiosenne śniadanie cd. / III/
Razowiec z ziarnami ,rzodkiewka ,twarożek , sałata i świeża cebulka ...........czy o czymś zapomniałam........?
12.05.2013
Wiosenne śniadanie / II /
Moja ulubiona śniadaniowa owsianka /i inne tego rodzaju / na pewien czas poszła w odstawkę i ustapiłq miejsce świezym nowalijkom. Kanapka z domowego razowca z dodatkiem twarożku i świezych warzyw smakuje o tej porze znacznie lepiej.
11.05.2013
Cielęcina w sosie z tuńczyka - Vitello tonnato
Tradycyjny włoski przepis na cielęcinę w pysznym tuńczykowym sosie z dodatkiem kaparów
i sardynek. Danie jest pyszne i bardzo proste do przygotowania ,
podawane na zimno/ prosto z lodówki/ , doskonałe na upalne dni....
Wiosenne śniadanie / I /
Pyszne ,wiosenne śniadanie........jajko sadzone, plasterek szynki, kilka listków sałaty lub swieżgo szpinaku i.....szparagi!
10.05.2013
Risotto z fiołkami i "Prosecco"
Klasyczne włoskie risotto z niezbyt typowym dodatkiem. Wypróbowałam już wiele wersji risotto z dość dziwnymi dodatkami/ jak dla mnie/ i było pysznie, a więc dodatek kwiatów jest chyba całkiem niezłym pomysłem.
9.05.2013
Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i warzywami
Sałatka ,która składa się z charakterystycznych dla klimatu śródziemnomorskiego składników, to pożywne, samodzielne danie, które najlepiej smakuje ze swieżym chrupiącym pieczywem.
Doskonałe letnie danie obiadowe.
8.05.2013
Syrop z fiołków
Może w przyszłym sezonie ...... zrobię galaretkę lub lody, cukier fiołkowy, a może podejmę kolejną / pierwsza nieudana / próbę i przygotuję fiołki kandyzowane.....
5.05.2013
Mini tarty z warzywami i szynką
Bardzo smaczna , prosta przekąska , którą z powodzeniem możemy przygotować na kolację, małe przyjęcie lub piknik. Wystarczy zmienić składniki nadzienia by zadowolić gusty każdego.
4.05.2013
Zielony koktajl z ananasem
W mojej kuchni zazieleniło sie na dobre. Zielone warzywa w sałatkach, surówkach,
zupach i zapiekankach. Oczywiście w codziennych koktajlach nie może ich również zabraknąć.
3.05.2013
Sałatka szparagowa z jajkiem i pomidorem
Pyszne połączenie zielonych warzyw z jajkiem i pomidorem, niewiele dodatków, a efekt zaskakujący.
Prosto , smacznie , zdrowo i kolorowo.
2.05.2013
Napój z orzecha kokosowego
Pyszny napój mleczno-kokosowy przygotowany na bazie orzecha kokosowego.
Bardzo lubię kokos w każdej postaci i właśnie dlatego postanowiłam spróbować
jak smakuje w naturze.
jak smakuje w naturze.
1.05.2013
Sałatka z ryżu i duszonych warzyw
Możliwości łączenia ryżu z różnymi składnikami jest bardzo wiele. Z tych niezwykle wdzięcznych, białych ziarenek można wyczarować pyszne dania.