w trakcie tworzenia
31.05.2013
Banany w czekoladzie na patyku
Banany stanowią doskonałą bazę do przyrządzania deserów lodowych.
Pyszne, naturalne i łatwe do przygotowania.
30.05.2013
Placuszki z ricotty z truskawkami
Placuszki, racuszki ,czy naleśniki najbardziej smakują mi z owocami sezonowymi.
Czym prędzej więc napiekłam nową porcję i przełożyłam truskawkami.
Placuszki z ricotty nadziewane musem jabłkowym
Mięciutkie, puszyste placuszki z ricotty z dodatjkiem otrębów pszennych,
przekładane ciepłym musem z jabłek.
przekładane ciepłym musem z jabłek.
Truskawki z rukolą i szparagami
Lekka kolacja, obiad , a może pożywny podwieczorek.....jak kto woli.
Ja mogę nawet trzy razy.....Dodatek chrupiącej bagietki mile widziany!
29.05.2013
Spaghetti razowe w pikantnym sosie oliwkowym.
Razowy makaron spaghetti w pikantnym sosie z oliwek .
Dodatek filecików sardeli /acciugha, anchois/ / i kaparów podkreśla smak i charakter potrawy, nadaje jej mocnego akcentu kuchni sródziemnorskiej.
Drożdżowe babeczki z czereśniami i rozmarynem
Uwielbiam ciasto drożdżowe z owocami. Drożdżówki kiedyś kupowałam w cukierni, a dziś jestem dumna ,że mogę je upiec bez problemu , w każdej chwili....to przecież takie proste
28.05.2013
Cukinia z mięsem mielonym w pomidorach
Proste i smaczne danie mięsno-warzywne , które można podać na obiad lub ciepłą kolację. Wystarczy dodatek chrupiącego, domowego pieczywa i można zasiadać do uczty. Oczywiście lampka czerwonego wina również mile widziana.
Lasagne /lazania/ z bakłażanem i serem
Lasagne z serem i grillowanym bakłażanem. Niewiele składników , mało pracy ,
a efekt taki jak widać. Pychotka!
a efekt taki jak widać. Pychotka!
Lody śmietankowo-truskawkowe
Moja maszynka pracuje na pełnych obrotach, a właściwie co drugi dzień, ponieważ jej miska musi być dobrze zmrożona. Lody są pyszne, chętnych nie brakuje, a więc testuję .........
26.05.2013
Kruche babeczki z truskawkową pianką
Kruche babeczki z delikatną pianką truskawkową przygotowaną z mleka i truskawek , a utrwaloną czymś podobnym do znanej "Śnieżki", a to coś nazywa się "Dolceneve".
Lody kakaowe / z maszynki /
Choć pogoda nie rozpieszcza zatęskniłam za lodami.
Odkąd sprawiłam sobie maszynkę do lodów całkowicie przestałam odwiedzać lodziarnie.
Przyjemność tworzenia , a potem konsumpcji tych pyszności jest ogromna.
Łatwość z jaką można zrobić sobie pyszne , naturalne , wielosmakowe lody przekonały mnie ,że było warto.
25.05.2013
Kruche babeczki z musem truskawkowym i bitą śmietaną
.....po jednej babeczce od MAMY.............
Małe, niezwykle łatwe do przygotowania są słodkim przysmakiem na każdą okazję .
Cieszą oko i podniebienie.
Makaron z papryką i serem pecorino.
Takie właśnie dania uwielbiam. Lekkie i kolorowe.
Dodatkowy plus to szybki i niezwykle prosty sposób przygotowania.
Dodatkowy plus to szybki i niezwykle prosty sposób przygotowania.
Zapiekanka z chleba carasau i ratatouille
Sformato di pane carasau e ratatouille
Chlebek carasau jest doskonałym dodatkiem do zup, sałatek, podaje się go jako przekąskę z dodatkiem serów, oliwy z oliwek , sosu pomidorowego. Można go również użyć jako bazę do zapiekanek w stylu popularnej lasagne. I taką właśnie rolę pełni w mojej zapiekance.
23.05.2013
Odżywczy koktaj wieloskładnikowy
Miesiąc maj to czas ,kiedy wprowadzam do mojego codziennego menu zamiast jednego posiłku koktaj owocowo-warzywny. Są to przeróżne kombinacje , które oprócz owoców i warzyw zawierają siemię lniane płatki owsiane, otręby, jogurt, maslanke, kefir lub mleka roslinne.
Risotto z bobem
Ciasto jogurtowe z rabarbarem
Pyszne , puszyste ,wilgotne ciasto z owocami............./dziś z rabarbarem / ,
które przygotowuje się w błyskawicznym tempie.
które przygotowuje się w błyskawicznym tempie.
22.05.2013
Zielone trio w sosie słonecznikowym
Mój ulubiony zestaw zielonych , gotowanych warzyw w niezwykle ciekawym połączeniu .
Sos z pestek słonecznika doskonale uzupełnia smak i wzbogaca danie o dodatkowe wartości odżywcze. Może doskonale zastapić tradycyjny sos sałatkowy, śmietankę lub majonez.
19.05.2013
Farinata z ciecierzycy - Ciecina
Placek z mąki z ciecierzycy to wypiek wytrawny o dość specyficznym, lekko "orzechowym"i mocno wyczuwalnym cieciorkowym smaku , chrupiący z zewnątrz, mięciutki w środku.
Ciecina pochodzi z Włoch /Liguria/ .
Koktajl zielony -szpinak,kiwi, jabłko
Napój z kiwi, jabłkiem i świeżym szpinakiem to moja kolejna propozycja na dostarczenie naszemu organizmowi całkiem niezłej porcji witamin i minerałów.
Pudding czekoladowy z brioszką
Pyszny, czekoladowy deser, który rozpływa się w ustach......
Niezbyt słodki, może trochę kaloryczny, ale od czasu do czasu można troszkę poszaleć....
16.05.2013
Roladki schabowe ze szparagami
Tagliatelle ze szpinakiem i szparagami
Chyba już wspominałam w jednym z postów, że kolor zielony ostatnio opanował całkowicie moją kuchnię. No cóż....wiosna...
Tym razem tagliatelle w pysznym duecie ze szparagami i szpinakiem.
Koktajl miętowy z ananasem i jabłkiem
Maj to miesiąc dużych zmian w sposobie odżywiania.
Nowalijki, zielone warzywa, koktajle owocowe zdecydowanie dominują w mojej kuchni.....
15.05.2013
Sałatka brokułowa z balsamicznym dressingiem
Brokuł to pyszne warzywo, które można śmiało łączyć z innymi i tworzyć ciekawe kompozycje sałatkowe. A gdyby wspomnieć jeszcze o jego właściwościach odżywczych i zdrowotnych, to można uznać je za warzywo idealne, które powinno często gościć na naszym taterzu .....
14.05.2013
Wiosenne śniadanie cd. IV
Sałatka z rzodkiewki i świeżej cukini /można zamienić na ogórki / z ziołowymi kuleczkami serowymi i sosem jogurtowym z kiełkami rzodkiewki................i chrupiące grzanki.
13.05.2013
Sałatka z kurczakiem i czosnkowymi grzankami
Sałatka warzywna z kurczakiem to doskonałe samodzielne danie podawane
letnią porą zamiast obiadu. To również świetna propozycja na kolację.
Wiosenne śniadanie cd. / III/
Razowiec z ziarnami ,rzodkiewka ,twarożek , sałata i świeża cebulka ...........czy o czymś zapomniałam........?
12.05.2013
Wiosenne śniadanie / II /
Moja ulubiona śniadaniowa owsianka /i inne tego rodzaju / na pewien czas poszła w odstawkę i ustapiłq miejsce świezym nowalijkom. Kanapka z domowego razowca z dodatkiem twarożku i świezych warzyw smakuje o tej porze znacznie lepiej.
11.05.2013
Cielęcina w sosie z tuńczyka - Vitello tonnato
Tradycyjny włoski przepis na cielęcinę w pysznym tuńczykowym sosie z dodatkiem kaparów
i sardynek. Danie jest pyszne i bardzo proste do przygotowania ,
podawane na zimno/ prosto z lodówki/ , doskonałe na upalne dni....
Wiosenne śniadanie / I /
Pyszne ,wiosenne śniadanie........jajko sadzone, plasterek szynki, kilka listków sałaty lub swieżgo szpinaku i.....szparagi!
10.05.2013
Risotto z fiołkami i "Prosecco"
Klasyczne włoskie risotto z niezbyt typowym dodatkiem. Wypróbowałam już wiele wersji risotto z dość dziwnymi dodatkami/ jak dla mnie/ i było pysznie, a więc dodatek kwiatów jest chyba całkiem niezłym pomysłem.
9.05.2013
Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i warzywami
Sałatka ,która składa się z charakterystycznych dla klimatu śródziemnomorskiego składników, to pożywne, samodzielne danie, które najlepiej smakuje ze swieżym chrupiącym pieczywem.
Doskonałe letnie danie obiadowe.
8.05.2013
Syrop z fiołków
Może w przyszłym sezonie ...... zrobię galaretkę lub lody, cukier fiołkowy, a może podejmę kolejną / pierwsza nieudana / próbę i przygotuję fiołki kandyzowane.....
5.05.2013
Mini tarty z warzywami i szynką
Bardzo smaczna , prosta przekąska , którą z powodzeniem możemy przygotować na kolację, małe przyjęcie lub piknik. Wystarczy zmienić składniki nadzienia by zadowolić gusty każdego.
4.05.2013
Zielony koktajl z ananasem
W mojej kuchni zazieleniło sie na dobre. Zielone warzywa w sałatkach, surówkach,
zupach i zapiekankach. Oczywiście w codziennych koktajlach nie może ich również zabraknąć.
3.05.2013
Sałatka szparagowa z jajkiem i pomidorem
Pyszne połączenie zielonych warzyw z jajkiem i pomidorem, niewiele dodatków, a efekt zaskakujący.
Prosto , smacznie , zdrowo i kolorowo.
2.05.2013
Napój z orzecha kokosowego
Pyszny napój mleczno-kokosowy przygotowany na bazie orzecha kokosowego.
Bardzo lubię kokos w każdej postaci i właśnie dlatego postanowiłam spróbować
jak smakuje w naturze.
jak smakuje w naturze.
1.05.2013
Sałatka z ryżu i duszonych warzyw
Możliwości łączenia ryżu z różnymi składnikami jest bardzo wiele. Z tych niezwykle wdzięcznych, białych ziarenek można wyczarować pyszne dania.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
szukaj po składnikach
ananas
(11)
avocado
(4)
bakalie
(7)
bakłażan/melanzana
(25)
banan
(23)
bita śmietana
(13)
bób
(3)
brzoskwinie
(7)
buraki
(11)
cebula
(8)
chilli
(2)
ciecierzyca
(12)
cukinia
(26)
cykoria
(8)
czekolada
(28)
czereśnie
(5)
czosnek
(1)
daktyle
(2)
dynia
(30)
fasola
(12)
fasolka szparagowa
(11)
feta
(5)
finocchio
(6)
gorgonzola
(5)
groszek
(9)
gruszki
(13)
grzyby
(7)
imbir
(4)
jabłka
(31)
jagody
(4)
kaki
(1)
kalafior
(5)
kapary
(8)
kapusta
(12)
karczochy
(10)
kasza gryczana
(1)
kasza jaglana
(2)
kasza kukurydziana
(5)
kasztany
(8)
kiełki sojowe
(2)
kiwi
(7)
kokos
(11)
koper włoski
(23)
krewetki
(2)
kukurydza
(3)
kuskus
(1)
kwiaty jadalne
(5)
łosoś
(8)
majonez
(6)
maliny
(7)
mandarynki
(7)
mango
(3)
marchew
(6)
mascarpone
(11)
melon
(9)
migdały
(11)
mozzarella
(9)
musli
(7)
nutella
(6)
ocet balsamiczny
(9)
ogórki
(3)
oliwki
(11)
orkisz
(3)
orzechy
(27)
orzeszki pinii
(2)
orzeszki pistacjowe
(6)
otręby
(9)
owce morza
(1)
owoce morza
(2)
papryka
(20)
parmezan
(4)
pieczarki
(2)
pistacje
(2)
płatki owsiane
(15)
pomarańcze
(13)
pomidory
(27)
pomidory suszone
(3)
por
(7)
rabarbar
(1)
radicchio
(8)
ricotta
(18)
rodzynki
(2)
rukola
(8)
ryba
(16)
ryż
(32)
rzodkiewka
(5)
seler
(6)
seler naciowy
(9)
ser pleśniowy
(5)
sezam
(7)
siemię lniane
(4)
skórka pomarańczowa
(7)
słonecznik
(2)
soczewica
(17)
soja
(2)
suszone owoce
(1)
szałwia
(2)
szparagi
(18)
szpinak
(28)
szynka
(7)
śliwki
(12)
truskawki
(59)
tuńczyk
(11)
tymianek
(1)
winogrona
(15)
ziemniaki
(9)
żurawina
(7)