choć nie powinno w niej zabraknąć jaja i majonezu.
Jest to moja ulubiona sałatka i w niezmiennej postaci pojawia się na moim stole przy rożnych okazjach. Nikomu nie znudziła się jeszcze ,a robię ją od wielu lat.
Składniki:
- 1 kalafior
- 3 pomidory
- 3 jaja
- 3 ogórki kiszone lub konserwowe
- 2 ogórki świeże
- 1/2 puszki groszku konserwowego/lepszy jest świeży lub mrożony ugotowany/
- 1/2 puszki kukurydzy
- mały słoik dobrego majonezu
- sól
- pieprz
- zielona pietruszka lub szczypiorek
- kilka listków zielonej sałaty
Kalafior ugotować w osolonej wodzie /powinien być miękki, ale jędrny/ . Jajka ugotować na
twardo. Umyte pomidory pokroić w cząstki, podobnie ugotowane jajka. Świeży i kiszony ogórek pokroić w słupki. Groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy, pietruszkę drobno pokroić. Przygotować duży półmisek lub miskę na sałatę. Układać na przemian,w dowolnej kompozycji wszystkie składniki, tworząc warstwy. Posolić, dodać świeżo zmielony pieprz, polać majonezem /kto woli może zastąpić go sosem jogurtowym, ale ja tego nie robię /, posypać groszkiem i kukurydzą, ozdobić liśćmi sałaty, zieloną pietruszką i przykryć folią spożywczą. Gotową sałatkę wstawić na ok.2 godz.do lodówki.
Smakuje na co dzień , od święta i ........ latem w plenerze
Sałatkę można przygotować w głębokiej misce....
ale można również podać ją na płaskim półmisku
Zdrowo, kolorowo i smacznie :)Ja zawsze do kalafiora, a właściwie do sałatek z nim, dodaje koperku. Nie wiem dlaczego, ale strasznie mi to połaczenie pasuje.
OdpowiedzUsuńZapraszam do nas i pozdrawiam ciepło :)