To są moje ulubione włoskie lody ,które nakłada się na rożek waflowy specjalną łopatką ....
/we Włoszech do nabierania lodów nie używa się gałkownicy, a lody wyglądają właśnie tak..../
Mocno kremowe z dodatkiem biszkoptów nasączonych w aromatycznym likierze alchermes.
Każde kolejne słowo będzie tu zbyteczne, wystarczy popatrzeć i tylko wyobrazić sobie ten smak.....
Każde kolejne słowo będzie tu zbyteczne, wystarczy popatrzeć i tylko wyobrazić sobie ten smak.....
Są to oryginalne lody ,które kupuję w mojej ulubionej lodziarni /jedyne ,bo inne "produkuję" samodzielnie/.
Przepis właśnie dostałam od przyjaciółki i w najbliższym czasie muszę go sama wypróbować.
Lato spędzę w kraju, a więc nie będę mogła delektować się tymi pysznościami w oryginale......
Dla przybliżenia smaku podaję przepis.
Składniki:
- 300 ml mleka
- 50ml słodkiej śmietanki
- 3 żółtka
- 80 g cukru
- kilka kropli aromatu waniliowego
- kilka biszkoptów
- 2-3 łyżki likieru alchermes
- 2 łyżki wody
Wykonanie:
Żółtka ubić z cukrem na puszysty krem
Zagotować mleko.
Krem jajeczny połączyć z gorącym mlekiem
Podgrzewać kilka minut /poniżej temperatury wrzenia/ energicznie mieszając.
Gęstniejący krem odstawić i przestudzić.
Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Zimny krem połączyć ze śmietaną i wlać do misy maszynki.
Nastawić na ok.30 minut.
Likier połączyć z wodą.
Zwilżyć biszkopty / nie powinny być całkiem mokre/i pokruszyć na małe kawałki.
Część pokruszyć na drobne okruszki i odłożyć do dekoracji.
Do zmrożonych lodów dodać grubsze kawałki biszkoptów i wymieszać.
Zapisałam przepis! Bardzo lubie takie ciekawostki, szczególnie że nigdy nie byłam we Włoszech.
OdpowiedzUsuńOoooo, rozpływam się z zachwytu :) Bajeczne
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.
pysznie wyglądają:) chetnie zjadłabym taką:)
OdpowiedzUsuńLikier alchermes to moje dzisiejsze odkrycie. ( u koleżanki, która zorbiła prosty lecz jak pyszny deser z biszkoptami, jogurtem naturalnym i właśnie z tym likierkiem-polecam)
OdpowiedzUsuńPo południu lecę do sklepu zaopatrzyć się w ten trunek.
Mieszkam tu już tyle czasu a ciągle odkrywam nowe smaki:) Uwielbiam to.
Uwielbiam !!!!😋 dziękuję z przepis 😋
OdpowiedzUsuń