28.06.2013

Lody "Zuppa inglese" po włosku


To są moje ulubione włoskie  lody ,które nakłada się na rożek waflowy specjalną łopatką ....
/we Włoszech do nabierania lodów nie używa się gałkownicy, a lody wyglądają właśnie tak..../


Mocno kremowe  z dodatkiem biszkoptów nasączonych w aromatycznym likierze  alchermes.
Każde kolejne słowo będzie tu zbyteczne, wystarczy popatrzeć i  tylko wyobrazić sobie ten smak.....


Są to oryginalne lody ,które kupuję  w mojej ulubionej lodziarni /jedyne ,bo inne "produkuję" samodzielnie/.
Przepis właśnie dostałam od przyjaciółki  i w najbliższym czasie muszę go sama wypróbować.
Lato spędzę w kraju, a więc nie będę mogła  delektować się tymi  pysznościami  w oryginale......
Dla przybliżenia smaku podaję przepis.

Składniki:
  • 300 ml mleka
  • 50ml słodkiej śmietanki
  • 3 żółtka
  • 80 g cukru
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • kilka biszkoptów
  • 2-3 łyżki likieru alchermes
  • 2 łyżki wody
Wykonanie:
Żółtka ubić z cukrem na puszysty krem
Zagotować mleko.
Krem jajeczny połączyć z gorącym mlekiem
Podgrzewać kilka minut /poniżej temperatury wrzenia/ energicznie mieszając.
Gęstniejący krem odstawić i przestudzić.
Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Zimny krem połączyć ze śmietaną i wlać do misy maszynki.
Nastawić na ok.30 minut.
Likier połączyć z wodą.
Zwilżyć biszkopty / nie powinny być całkiem mokre/i pokruszyć na małe kawałki.
Część pokruszyć na drobne okruszki i odłożyć do dekoracji.
Do zmrożonych lodów dodać grubsze kawałki biszkoptów i wymieszać. 

5 komentarzy:

  1. Zapisałam przepis! Bardzo lubie takie ciekawostki, szczególnie że nigdy nie byłam we Włoszech.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooooo, rozpływam się z zachwytu :) Bajeczne
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wyglądają:) chetnie zjadłabym taką:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Likier alchermes to moje dzisiejsze odkrycie. ( u koleżanki, która zorbiła prosty lecz jak pyszny deser z biszkoptami, jogurtem naturalnym i właśnie z tym likierkiem-polecam)
    Po południu lecę do sklepu zaopatrzyć się w ten trunek.
    Mieszkam tu już tyle czasu a ciągle odkrywam nowe smaki:) Uwielbiam to.

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...