15.12.2011

Piernik przekładany powidłami i masą krówkową


 Pierniki pieczemy w ciągu całego roku. Jednak te świąteczne są najlepsze i mają w sobie coś magicznego, coś czego brakuje im na co dzień. To  niezwykła magia Świąt i ten niesamowity nastrój sprawiają, że proste, miodowe ciasto staję się takie niezwykłe. Pachnie jakby inaczej, wygląda  i smakuje inaczej......a to tylko, a może aż... piernik.

 Ciasto piernikowe obowiązkowo gości na moim świątecznym stole. Częściej w postaci zupełnie prostej, z dodatkiem dużej ilości bakalii i polany czekoladą.
Takie ciasto może poleżeć dłużej i doskonale smakuje również po Świętach. To samo ciasto przełożone powidłem i ulubioną masą zmienia swój wygląd, smak i  dostojnie prezentuje się na naszych świątecznych stołach.

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
    100 g cukru
  • 200 g miodu/sztuczny lub prawdziwy w płynie/
  • 4 jajka
  • 150 g masła lub margaryna
  • 2 płaskie  łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • cukier wanilinowy
  • 1/4 szklanki karmelu
  • 0,5 szklanki  kwaśnej śmietany 18%
  • garść bakalii  /rodzynki, orzechy, skórka pom .migdały itp./ jeśli piernik nie jest przekładany bakalii dodaję  o wiele więcej/
  • 1 mały słoik powidła śliwkowego
  •  200 g masła
  • 1  mała puszka masy krówkowej/ możemy przygotować ją sami z mleka puszkowego, słodzonego/
Polewa
  • 100g  czekolady /najlepsza gorzka ,choć ja użyłam mlecznej/
  • 100 ml słodkiej śmietanki


Przygotowanie:
-Prostokątną foremkę wysmarować tłuszczem, lub wyłożyć papierem do pieczenia.
-Przygotować bakalie:orzechy i migdały pokroić, rodzynki wypłukać, wysuszyć. Obsypać  mąką. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami.
- Stopniowo dodawać miód, karmel /przygotowany z 2 łyżek zarumienionego cukru, rozpuszczonego w 2- łyżkach wody /śmietanę i połowę mąki wymieszanej wcześniej z sodą i przyprawą do piernika.  Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać z drugą częścią mąki.
 -Ciasto powinno mieć konsystenję gęstej śmietany.
- Na koniec dodać bakalie.
-Całość przełożyć na blachę i piec w  nagrzanym piekarniku /ok.170st./ok 1 godzinydo momentu, gdy patyczek wbity w sam środek ciasta, będzie po wyjęciu suchy i czysty. 
-Piernik można upiec  wcześniej  i przechowywać owinięty  folią aluminiową w chłodnym miejscu.
-Zimny piernik należy przekroić tworząc 3 blaty. 
-Masło utrzeć na pulchną masę dodając stopniowo krem krówkowy. 
-Powidło rozsmarować na pierwszym placku, przykryć drugim i nałożyć masę krówkową. 
Przykryć trzecim plackiem i całość polać polewą czekoladową. 
Piernik posypać kokosem lub pokrojonymi orzechami i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia masy.
Aby przygotować polewę należy podgrzać w rondelku śmietankę/do momentu zagotowania/ i do gorącej wrzucić połamaną w kostki czekoladę, dokładnie wymieszać.
Czekolada powinna rozpuścić się w śmietanie, a po lekkim przestudzeniu  jest gotowa do użycia.



    7 komentarzy:

    1. O rany...musi smakować obłędnie! Na zdjęciu wygląda genialnie!

      OdpowiedzUsuń
    2. Krówka i piernik? Jeden z cudowniejszych pomysłów o jakich słyszałam, i jakie z pewnością wypróbuję:)

      OdpowiedzUsuń
    3. Cudowny, wypasiony piernik :) Taki na pewno nie jest "tylko piernikiem"!

      OdpowiedzUsuń
    4. Kurczę, to się nazywa słodkie połączenie! Słodkie święta się zapowiadają. :)

      OdpowiedzUsuń
    5. Oj będzie słodko,bardzo słodko.Nie ma to jak nasze tradycyjne POLSKIE ŚWIĘTA............ale dopiero w przyszłym tygodniu..

      OdpowiedzUsuń
    6. mniammm:) ale pyszniasto wyglada:)

      OdpowiedzUsuń
    7. My brother suggested I might like this blog. He was once totally right.
      This submit actually made my day. You cann't consider just how much time I had spent for this information! Thanks!
      Feel free to visit my homepage :: cool articles about animals

      OdpowiedzUsuń

    szukaj po składnikach

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...