Pierniki pieczemy w ciągu całego roku. Jednak te świąteczne są najlepsze i mają w sobie coś magicznego, coś czego brakuje im na co dzień. To niezwykła magia Świąt i ten niesamowity nastrój sprawiają, że proste, miodowe ciasto staję się takie niezwykłe. Pachnie jakby inaczej, wygląda i smakuje inaczej......a to tylko, a może aż... piernik.
Ciasto piernikowe obowiązkowo gości na moim świątecznym stole. Częściej w postaci zupełnie prostej, z dodatkiem dużej ilości bakalii i polany czekoladą.
Takie ciasto może poleżeć dłużej i doskonale smakuje również po Świętach. To samo ciasto przełożone powidłem i ulubioną masą zmienia swój wygląd, smak i dostojnie prezentuje się na naszych świątecznych stołach.
Takie ciasto może poleżeć dłużej i doskonale smakuje również po Świętach. To samo ciasto przełożone powidłem i ulubioną masą zmienia swój wygląd, smak i dostojnie prezentuje się na naszych świątecznych stołach.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
100 g cukru - 200 g miodu/sztuczny lub prawdziwy w płynie/
- 4 jajka
- 150 g masła lub margaryna
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
- cukier wanilinowy
- 1/4 szklanki karmelu
- 0,5 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- garść bakalii /rodzynki, orzechy, skórka pom .migdały itp./ jeśli piernik nie jest przekładany bakalii dodaję o wiele więcej/
- 1 mały słoik powidła śliwkowego
- 200 g masła
- 1 mała puszka masy krówkowej/ możemy przygotować ją sami z mleka puszkowego, słodzonego/
Polewa
- 100g czekolady /najlepsza gorzka ,choć ja użyłam mlecznej/
- 100 ml słodkiej śmietanki
Przygotowanie:
-Prostokątną foremkę wysmarować tłuszczem, lub wyłożyć papierem do pieczenia.
-Przygotować bakalie:orzechy i migdały pokroić, rodzynki wypłukać, wysuszyć. Obsypać mąką. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami.
- Stopniowo dodawać miód, karmel /przygotowany z 2 łyżek zarumienionego cukru, rozpuszczonego w 2- łyżkach wody /śmietanę i połowę mąki wymieszanej wcześniej z sodą i przyprawą do piernika. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać z drugą częścią mąki.
-Ciasto powinno mieć konsystenję gęstej śmietany.
- Na koniec dodać bakalie.
-Całość przełożyć na blachę i piec w nagrzanym piekarniku /ok.170st./ok 1 godziny, do momentu, gdy patyczek wbity w sam środek ciasta, będzie po wyjęciu suchy i czysty.
-Piernik można upiec wcześniej i przechowywać owinięty folią aluminiową w chłodnym miejscu.
-Zimny piernik należy przekroić tworząc 3 blaty.
-Masło utrzeć na pulchną masę dodając stopniowo krem krówkowy.
-Powidło rozsmarować na pierwszym placku, przykryć drugim i nałożyć masę krówkową.
Przykryć trzecim plackiem i całość polać polewą czekoladową.
Piernik posypać kokosem lub pokrojonymi orzechami i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia masy.
Aby przygotować polewę należy podgrzać w rondelku śmietankę/do momentu zagotowania/ i do gorącej wrzucić połamaną w kostki czekoladę, dokładnie wymieszać.
Czekolada powinna rozpuścić się w śmietanie, a po lekkim przestudzeniu jest gotowa do użycia.
O rany...musi smakować obłędnie! Na zdjęciu wygląda genialnie!
OdpowiedzUsuńKrówka i piernik? Jeden z cudowniejszych pomysłów o jakich słyszałam, i jakie z pewnością wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńCudowny, wypasiony piernik :) Taki na pewno nie jest "tylko piernikiem"!
OdpowiedzUsuńKurczę, to się nazywa słodkie połączenie! Słodkie święta się zapowiadają. :)
OdpowiedzUsuńOj będzie słodko,bardzo słodko.Nie ma to jak nasze tradycyjne POLSKIE ŚWIĘTA............ale dopiero w przyszłym tygodniu..
OdpowiedzUsuńmniammm:) ale pyszniasto wyglada:)
OdpowiedzUsuńMy brother suggested I might like this blog. He was once totally right.
OdpowiedzUsuńThis submit actually made my day. You cann't consider just how much time I had spent for this information! Thanks!
Feel free to visit my homepage :: cool articles about animals