Choć do przygotowania
proziaków nie potrzebuję przepisu , to
jednak od wielu lat zajmują one
czołowe miejsce w moim kulinarnym
notatniku. Piekę je najczęściej wówczas,
gdy zabraknie w domu pieczywa i choć to niezwykle proste mączne placki z
dodatkiem sody , to należą do ulubionych
przysmaków moich domowników.
Ciepły placek , świeże
masło, kubek słodkiego częściej kwaśnego
mleka to smak, do którego chętnie wracam zwłaszcza wówczas, kiedy tęsknię za moim rodzinnym
domem……
Proziaki to chlebki z mąki pszennej lub
pszenno-żytniej z dodatkiem sody oczyszczonej/prozy/,śmietany, maślanki,
kwaśnego mleka lub kefiru, które można upiec na specjalnych okrągłych blaszkach
lub zwyczajnej patelni teflonowej/ kiedyś piekło się je na blasze kuchni kaflowej opalanej drewnem/. Plackom
można nadać kształt: owalny, podłużny
lub prostokątny. Mogą być podawane na
słodko z miodem lub konfiturą ,gdy do ciasta doda się trochę cukru. Doskonałym
dodatkiem do tradycyjnych proziaków jest masło smakowe /z czosnkiem i ziołami/.
Smak, prostota składników
i wykonania to główne zalety proziaków.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- ok.250 ml kefiru lub kwaśnego mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
Wykonanie:
-Sodę wymieszać z kefirem/ kwaśnym mlekirm,śmietaną/
-Mąkę przesiać na stolnicę.
-Dodać jajko , mleko z sodą , sól i wyrobić elastyczne ciasto, które powinno być miękkie
i niezbyt zbite. W razie potrzeby dodać trochę kefiru lub mąki.
-Przykryć i odstawić na ok.30 minut,
-Ciasto podzielić na 4
części.
-Uformować wałki, które
następnie podzielić na mniejsze części.
-Z każdego kawałeczka uformować kulkę,a następnie lekko spłaszczyć w dłoniach
formując placuszki grubości ok. 0,5- 1cm.
-Piec na patelni /bez
tłuszczu/ lub specjalnie do tego przeznaczonej blaszce z obu stron po kilka minut.
-Należy odpowiednio
dostosować temperaturę pieczenia ,by placki upiekły się w środku i nie były zbyt przypieczone z zewnątrz.
-W trakcie pieczenia
placuszki powinny ładnie podrosnąć.
-Najlepsze są jeszcze
lekko ciepłe, ale można je zjeść również całkiem przestudzone posmarowane świeżym masłem.
- Jeśli doczekają
następnego dnia są również jadalne.
Zdjęcia powyższe to fotki , które znalazłam w starym albumie i postanowiłam wstawić je w jednym miejscu. Proziaki zawsze się udają, smakują i wyglądają podobnie ......ale UWAGA w trakcie pieczenia należy być czujnym i pilnować by nie przypaliły się za bardzo bo nie są smaczne............!
Proziaki z mąki razowej
Poniżej ostatnio upieczone proziaczki z mąki razowej i jogurtu naturalnego. Wszystkie proporcje składników zachowane, a jedynie sposób przygotowania trochę inny , bo przy użyciu robota. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w misie robota, wymieszać przez kilkadziesiąt sekund do uzyskania jednolitego ciasta, uformować placuszki i upiec.
Uwielbiam je!
OdpowiedzUsuńChyba pojadę do mlekomatu i zrobię sobie zsiadłego mleka a potem te pyszne placuszki:) U mnie mama nazwała je pranotami:)
Ja proziaki kojarzę z mają prababcią gdy 35 lat temu piekła je na gołej blasze kuchni węglowej. Teraz ja je piekę ale na blaszce i stawiam ją na palnikach kuchennych. Uwielbiam kuchnię staropolską.
OdpowiedzUsuńPROZIAKI to podkarpacki przysmak i właśnie stąd je znam i ...uwielbiam.
UsuńWe Włoszech piecze się podobne placki / oczywiście obowiazkowo z parmezanem i odrobiną oliwy/ ,a nazywają się focaccine.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
UsuńWczoraj piekłam scones. W przepisie nie ma jajka i zamast kefiru dałam maślankę. Najlepsze są na ciepło a na drugi dzień są jadalne ale twarde.
Usuńporywam te z mąki razowej! a jak jeszcze można je podać?
OdpowiedzUsuńTo są placuszki, króre zastępują pieczywo.Można je więc podawać z każdym dodatkiem, który pasuje do chleba. Jeśli doda się odrobinę cukru , a zmniejszy ilość soli w cieście placki można podać z miodem, powidłem itp.........
UsuńJa jadam tylko z masełkiem,zamiast chlebka 😉
UsuńJa jadam tylko z masełkiem,zamiast chlebka 😉
UsuńJa jadam tylko z masełkiem,zamiast chlebka 😉
Usuńmuszę koniecznie spróbować
OdpowiedzUsuńsmacznie wyglądają, nie jadłam takich:)
OdpowiedzUsuńDorwałam kefir i jutro robię:)
OdpowiedzUsuńz pewnoscią będą pyszne!
UsuńHi! nice to meet you! I've tryed your pieczenia Proziaki. they're fantastic. Very soft, ready for days and easy to prepare. I will post them on my blog next time. Thank you!
OdpowiedzUsuńGrazie, mi fa tanto piacere!
UsuńŚwietnie napisany artykuł.
OdpowiedzUsuń