4.07.2013

Opuszczam.../ na jakiś czas /zakamarki mojej włoskiej kuchni..............

.........i za kilka dni przeniosę się  do moich starych,rodzinnych,  polskich  zakamarków
/ ....na jak długo ....jeszcze nie wiem/.......
Ale zanim "wrzucę" komputer do walizki chcę zakończyć pewien wątek............

 Wyróżnienie  i 
zasada nr.1 " Niczego nie odkładaj na jutro!"

Kilka tygodni temu otrzymałam wyróżnienie, za które bardzo dziękuję Edycie
 /Kuchenne zapiski Edyty /.
Choć nie lubię tego rodzaju zabawy obiecałam poprowadzić ją dalej.
Nie dotrzymałam niestety słowa, odłożyłam "  temat na jutro" i nadszedł dzień dzisiejszy.
Czas biegnie nieubłagalnie..................
Nawał obowiązków, rozkojarzenie, ciągły  pośpiech  i przygotowania do powrotu do domu  zupełnie zakłóciły mój codzienny rytm życia. Zastanawiałam się, kombinowałam ,trudno było mi wytypować osoby do dalszej zabawy, nie wymyśliłam pytań ,a jedyne ,co jestem w stanie zrobić ,to odpowiedzieć na zadane mi pytania...

Pynania ,które otrzymałam :

1. Kot czy pies? -kot, ale kiedyś był pies    
2. Zupa czy drugie danie?- zupa ,a  potem drugie danie
3. Owsianka czy jajecznica?-owsianka w każdej postaci
4. Spotkanie przy świecach czy wyjście do dyskoteki?-przy świecach 
5. Ulubiona książka?- kucharska 
6. Czego nigdy nie weźmiesz do ust? -robaka
7. Szpilki czy adidasy? -szpilki
8. Ulubiony kolor?- mam ich kilka ....
9. Ulubiony deser?- tiramisu i lody
10. Róże czy stokrotki?-róże
11. Włosy spięte czy rozpuszczone?- jeśli długie, to spięte

Truskawkowa pianka z `puddingiem czekoladowym



Pianka truskawkowa była moim ulubionym deserem w ciągu ostatnich kilku tygodni.
Główną zaletą tego deseru to  niewielka zawartość kalorii i możliwość przygotowania go  w ciągu kilku minut. 

3.07.2013

Roladki drobiowe z fasolką szparagową

Roladki mięsne to niezawodny sposób na przygotowanie smacznego obiadu o każdej porze roku.
Dziś proponuję pikantne nadzienie z fasolki szparagowej

2.07.2013

Bakłażan z chrupiącym nadzieniem czosnkowym


 Bakłażan to warzywo, które można przygotować na wiele sposobów.
 Pyszne pasty do chleba, nadziewane roladki,  dodatek do makaronu, składnik zapiekanek to najczęściej spotykane zastosowanie tego warzywa. Upiekłam nawet kiedyś / i muszę to powtórzyć/ pyszne ciasto czekoladowe z bakłażana.

1.07.2013

Vol-au-vent z frużeliną i pianką truskawkową.

Pojawiają się , wzbudzają zainteresowanie i znikają  z talerza jako pierwsze. Babeczki z ciasta francuskiego, lekkie, delikatne i chrupiące ,bedące bazą do przygotowania przystawek  najczęściej z wytrawnym farszem  u mnie na słodko.....z owocami. 

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...