I ciasto:kokosowe
- 12 dag cukru
- 12 dag wiorek kokosowych
- 4 białka
- 1 łyżka mąki kartoflanej
- 1 łyżka octu
białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier i resztę składników.Masę wyłożyć na blachę i upiec.
- 25 dag orzechów drobno krojonych
- 5 białek
- 15 dag cukru
- 1 łyżka miodu
- 1łyżka mąki
- 1 łyżeczka/płaska/proszku d.pieczenia
ubić pianę z białek dodając pod koniec cukier,Wymieszać delikatnie z pozostałymi składnikami i upiec kolejny placek.
- 3 jaja
- 1,5 łyżki kakao
- 1 łyżeczka/płaska/proszku d.pieczenia
- 3 łyżki/pełne/mąki
- cukier waniliowy
białka ubić z cukrem,delikatnie połączyć z żółtkami i mąką wymieszaną z kakao i proszkiem d.pieczenia.
Wszystkie placki pieczemy osobno w prostokątnej blaszce w temp.ok.170st.20min.
Po całkowitym przestudzeniu przekładamy masą kremową.
Masa kremowa:
Żółtka jajek ucieramy z cukrem,wsypujemy mąkę,rozprowadzamy mała ilością zimnego mleka.Dodajemy powoli do całości resztę zagotowanego mleka i mieszając
podgrzewamy do otrzymania gęstego kremu budyniowego.Po wystudzeniu łączymy z masłem i ucieramy na puszysta masę.
Na ciasto kokosowe wykładamy połowę kremu,przykrywamy plackiem orzechowym, nakładamy drugą częścią kremu i placek kakaowy.Całość dekorujemy gotową polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.