Pora wprowadzić również do mojej kuchni odrobinę świątecznego nastroju .
Wystarczy niewiele, bo już odrobina przyprawy piernikowej i magiczny zapach miodu w gwiazdkowych ciasteczkach przypomina, że Święta tuż, tuż...........
W okresie jesienno - zimowym polenta gości na moim stole obowiazkowo raz w tygodniu. Sycąca, rozgrzewająca kasza kukurydziana podana z sosem mięsno-pomidorowym , to jedna z wielu propozycji na samodzielne danie obiadowe. Dzisiaj w postaci zapiekanki.
Niby francuskie, ale jednak nie francuskie. Serowe, wytrawne ciasteczka, które swoim smakiem i wyglądem przypominają wypiek z tradycyjnego ciasta francuskiego. Świetnie smakują z czystymi i kremowymi zupami.
Włoska sałatka z
chlebem , to doskonały sposób na przygotowanie pysznego dania z
wykorzystaniem czerstwego pieczywa. W
oryginalnym przepisie warzywa łączy się z chlebem rozmoczonym w soku z pomidorów i skropionym octem winnym
zmieszanym z wodą........a najlepsza jest na drugi dzień po przygotowaniu.