Doskonała ozdoba choinkowa , pyszne do schrupania, cudownie pachnące przyprawami .....to oczywiście świąteczne pierniczki.
Pora zacząć wypiek tych niezwykle wdzięcznych ciasteczek.
Na początek i na
rozgrzewkę proste i szybkie pierniczki w/g przepisu z TEJ strony.
Proste ,ale niezawodne .....zawsze się udają.
Składniki:
- 1/4 szklanki płynnego miodu wielokwiatowego
- 5 łyżek miękkiego masła
- · 1/2 szklanki brązowego cukru /zmielonego lub cukru pudru/
- 1 jajko
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 3-4 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
Wykonanie:
-Wszystkie
składniki na ciasto połączyć i zagnieść .
-Rozwałkować, podsypując mąką / ciasto jest dość klejące /na grubość około 3 mm.
- Foremkami wykrawać pierniczki o różnych
kształtach.
-Przy pomocy słomki wyciąć
otworek na wstążkę /jeśli przeznaczamy je do powieszenia /
-Gotowe ciasteczka układać na natłuszczonej blaszce i piec około
10 minut w temperaturze 180ºC. /uważać, by nie piec je za długo/.
-Ostudzić i dowolnie ozdobić.
Moje pierniczki na ozdabianie muszą trochę poczekać.
Po upieczeniu ciastka są miękkie ale , później twardnieją. Ułożyłam
je w metalowej puszce i powinny za jakiś
czas zmięknąć……ale czy doczekają?
bez pierniczków nie ma świąt ;)
OdpowiedzUsuńzapach pierników to już zapowiedź świąt:) Mogę je jeść w każdej ilości:)
OdpowiedzUsuńwczoraj je zdrobiłam, dziś leżą w metalowej puszcze, czekają na udekorownaie. Piekłam aż mi się piekarnik "zaczerwienił" . Oczywiście żartuję ale jaką temteraturę najlepiej ustawić bo mój panasonic chyba jest za dokładny w tek kwestii
OdpowiedzUsuńkażdy piekarnik ma swoją indywidualną , magiczną moc, a więc trzeba go dobrze poznać i czasem piec na wyczucie...............
Usuń