29.09.2013

Ciasto maślankowe z owocami


Jeśli ciasto zawsze się udaje , jeśli wszystkim smakuje i  jeszcze na dodatek przygotowuje się je w ekspresowym tempie, to nie pozostaje nic innego jak zaliczyć go do ulubionych .......

Tartaletki z kremem frangipane i winogronami



Pyszne , delikatne  babeczki z kruchego ciasta wypełnione migdałowym kremem i soczystymi owocami. Owoce można dowolnie zmieniać w zależności od pory roku.......

22.09.2013

Moja sałatka........... po grecku



Jak powinna wyglądać i smakować prawdziwa sałatka grecka? Nie mam pojęcia...........

Pieczone pomidory z chrupiąca skorupką serową





Pomidory o tej porze roku są najsmaczniejsze.
 Jeśli komuś znudziły się na surowo proponuję pyszne danie z pieczonych pomidorów.

13.09.2013

Tartaletki z dżemem figowym


Tartaletki, które właśnie przygotowałam ,  to pyszne połączenie kruchego ciasta 
i świeżego dżemu z fig. Odrobina serka mascarpone, miodu i cynamonu
 stanowią doskonałe wykończenie .........i zapewniam,  że warto się pokusić!

12.09.2013

Tartaletki z szynką i melonem



Melon , szynka ...........i kruche, wytrawne ciasto .
Pyszna letnia przekąska , którą możemy przygotować dla naszych przyjaciół
  lub na kolację we dwoje.

8.09.2013

Knedle ze śliwkami II

Serowe lub ziemniaczane , ze śmietanką, cukrem lub  maślaną bułeczką , ale obowiazkowo ze śliwkami. Takie lubię najbardziej.........

Zupa krem z zielonej sałaty

Błyskawiczna , letnia zupa kremowa z zielonej sałaty. 

6.09.2013

Bakłażan alla pizzaiola

Fette di melanzane alla pizzaiola
Plastry bakłażana zapiekane z sosem pomidorowym ,mozzarellą i oliwkami. 
Delikatny aromat oregano i bazylii wprowadza w klimat śródziemnomorski......

Aromatyczny pasztet z cukinii

Pasztety z sezonowych warzyw  są pysznym  dodatkiem do pieczywa.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką


Domowe, aromatyczne ,drożdżowe ciasto z  dojrzałymi węgierkami  posypanymi cynamonem i kruszonką to słodycz, na którą  warto czekać cały rok.

3.09.2013

Placuszki z konfiturą jagodową i jogurtem greckim



Niezastąpione o każdej porze dnia, uwielbiane przez wszystkich. Najchętniej  jadam je z owocami i jogurtem. Jeśli brak świeżych owoców zastępuję je  mrożonymi lub domową konfiturą.

2.09.2013

Knedle ze śliwkami


Sezon na śliwki w pełni. Ciasta, desery, przetwory i oczywiście tradycyjnie knedle.

Brzoskwinie z migdałowym nadzieniem zapiekane w winie



Słodycz dojrzałych brzoskwiń, zapach migdałów i winny aromat marsala......to zestaw, któremu trudno się oprzeć!

Makaron kółka/ruote/ z jagodami

Choć jesień zbliża się małymi kroczkami i jagody muszą ustapić miejsca jesiennym owocom , w mojej kuchni panuje wciąż letni nastrój.....a makaron z jagodami serwuję na zakończenie wakacji...

Placki cukiniowe z marchewką i serem feta

Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, pachnące czosnkiem .....i miętą
 pyszne placuszki cukiniowe.

1.09.2013

Hamburger z rukolą w czosnkowo -ziołowym papirusie.


Właściwie to mięso mogłam  odpowiednio doprawić i  usmażyć tradycyjną  metodą, ale 
decyzja zapadła..... będą hamburgery wołowe w aromatycznym pergaminie.....

Leczo z cukinią czyli letnie danie w jednym garnku


Łatwy i prosty przepis  rodem z Węgier na dobre zadomowił się na naszych stołach .To  pyszne letnie , jednogarnkowe danie  paprykowe kusi swoim zapachem i zadowala smakiem  chyba każdego.......bo wystarczy po naszemu  coś dodać, coś ująć ......

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...