w trakcie tworzenia
29.02.2012
Dziś na obiad....kotlet "odchudzony"
Obiadek "odchudzony", a dodatkowo wzbogacony zdrowymi otrębami to propozycja dla osób liczących kalorie. Czasami tak trzeba, a sczególnie wówczas, gdy trudno zapiąć guzik przy spodniach lub dosunąć zameczek. Delikatnie, bez wyrzeczeń, ale konsekwentnie....i byle do wiosny.
28.02.2012
Eskalopki drobiowe w pomarańczach
27.02.2012
Karczochy z zielonym groszkiem w pomidorach
Karczochy/zobacz/ nie są w Polsce zbyt popularne,bo po prostu ich nie ma . Te piękne warzywne kwiaty mają doskonałe walory smakowe.
Tagliatelle z sosem szpinakowym i migdałami
Moje dyżurne danie z makaronu. Smaczne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu.
Szpinak mam zawsze w zamrażalce , a kawałeczek sera również się znajdzie. Ale jest to propozycja tylko dla tych, którzy lubią szpinak i nie wiążą z nim przykrych wspomnień.
Szpinak mam zawsze w zamrażalce , a kawałeczek sera również się znajdzie. Ale jest to propozycja tylko dla tych, którzy lubią szpinak i nie wiążą z nim przykrych wspomnień.
26.02.2012
Zimowy tercet sałatkowy czyli .....
.... słodko kwaśny ananas i chrupiący anyżkowy koper włoski, a uzupełnieniem są świeże liście szpinaku,które kolorystycznie i smakowo świetnie komponują z żółto białym towarzystwem.
Sałatka z soczewicy
Soczewica ze względu na swoje właściwości odżywcze i smakowe coraz częściej powraca na nasze talerze.Zapomniana,a może mało popularna jest sprzymierzeńcem prawie każdej diety.
25.02.2012
Warzywno-serowe łódeczki cd.
Takie kanapki podobają mi się najbardziej.Warzywa z dodatkiem twarożku to pyszne połączenie smaków,a dodatkowo zdrowo i dietetycznie,Ale pod warunkiem,że użyjemy chudego twarożku.
Otrębowe ślimaczki zapiekane z szynką i serem
Nie jest to danie dietetyczne chociaż w swoim składzie zawiera otręby zbożowe.
Ale jest bardzo, wartościowe , a przede wszystkim smaczne i sycące. Wszyscy lubimy zapiekanki,
a czy będą one lekkie,czy bardziej treściwe decydujemy sami dobierając odpowiednio składniki.
Ale jest bardzo, wartościowe , a przede wszystkim smaczne i sycące. Wszyscy lubimy zapiekanki,
a czy będą one lekkie,czy bardziej treściwe decydujemy sami dobierając odpowiednio składniki.
24.02.2012
Sałatka z gruszek,rukoli i gorgonzoli
....i serkiem pleśniowym oraz orzechami. Kto zna kompozycję tych smaków- wie doskonale, że jest to uczta dla podniebienia , a kto nie próbował tego zestawu nie powinien zwlekać.
Owoce pod otrębową kołderką
czyli angielska specjalność Apple Crumble-deser znany,uwielbiany, a sporządzany na wiele sposobów i przy zasastosowniu różnorodnych owoców. Dzisiaj większość mąki zastąpiłam- mieszanką otrąb. Deser zawiera dużo cennych substancji odżywczych /a głównie błonnika/, które korzystnie wpływają na nasz organizm szczególnie zimową porą.
Otrębowe babeczki zamiast chrupiącej bułeczki
Świeżutkie pachnące i chrupiące bułeczki zamieniam od czasu do czasu na te oto otrębowe babeczki. Towarzyszą mi przez kilka dni w tygodniu szczególnie przy śniadaniu i to nie dlatego, że urzekły mnie swym niezwykłym smakiem ,ale dlatego, że zawierają w swoim składzie głównie otręby.
19.02.2012
Warzywne kanapki z serkiem i orzechami
Ostatni tydzień obfitował w słodkie,kaloryczne pyszności,którym nie sposób było się oprzeć.I właśnie dlatego w moim jadłospisie pozostałe posiłki musiały być nieco skromniejsze i mniej kaloryczne.
Ciasto czekoladowe z orzechami i kandyzowanym mango
Ciasto mocno czekoladowe,wilgotne i dość ciężkie, nasycone delikatnym, słodkim aromatem orzechów i mango.
Konsystencją podobne do brownie....ale to tylko ciasto czekoladowe.
16.02.2012
Prościej już się nie da - faworki III
Kiedy zobaczyłam ten przepis na faworki czyli " frappe furbissime....." postanowiłam je wypróbować natychmiast.Do przygotowania ciasta potrzeba tylko mąki , serka, szczypty soli i proszku do pieczenia.Nie wahałam się ani chwili.
Kolorowy chruścik
Zupełnie przypadkowo powstały te kolorowe stworki, które smakiem i formą przypominają tradycyjne faworki...tylko kolor całkiem odbiega od normy.
14.02.2012
Ciacho czekoladowe z orzechami i białym kremem
To już chyba/a właściwie na pewno/ostatnie słodkie serduszko,które przygotowałam z okazji Walentynek.Każda okazja ,nawet ta banalna jest dobra,by pobudzić wyobraźnię i zmotywować do działania.Mniejsze,czy większe święto......,ale bez nich nudny i monotonny byłby świat.
Wszystkim zakochanym przesyłam buziaki......
Wszystkim zakochanym przesyłam buziaki......
PROFITEROLKI- Profiteroles al cioccolato
Nazwa dla jednych doskonale znana,a dla innych zupełnie obca .Profiterolki,czyli chrupiące, ptysie wypełnione przeróżnymi kremami ,posypane cukrem lub z dodatkiem polewy czekoladowej.
13.02.2012
Serduszka czekoladowe..... na ostro
Doskonale zgrany duet,idealny związek i jeden z najstarszych połączeń smakowych ,o którym do niedawna nie mieliśmy pojęcia/bo chyba nie tylko ja/ .
12.02.2012
Spaghetti orkiszowe z tuńczykiem i porem
Jeśli mamy mało czasu i niewiele produktów w lodówce , to danie jest idealne.
Wystarczy mała puszka tuńczyka, kawałek pora i makaron.
Danie jest bardzo smaczne i mogę je śmiało polecić.
Kolorowe serduszka
I znów czerwony kolor i znowu serduszka, ale można miło spędzić przy nich trochę wolnego czasu,a przede wszystkim zrelaksować się....A może zjawi się jakiś niezapowiedziany gość.......?
11.02.2012
Kremowe risotto w porach.....
Przynajmniej jeden raz w tygodniu w moim jadłospisie pojawia się risotto.Tak więc obok makaronów ryż zajmuje jedno z czołowych miejsc w mojej kuchni.Nie może go zabraknąć. A Możliwości przygotowania risotto są ogromne.
10.02.2012
Kruche serduszka z galaretką wiśniową
Tak naprawdę, nie lubię walentynkowego święta.Nie lubię,ale nie potrafię jednocześnie oprzeć się czerwonym serduszkom.To jedyne,co przyciąga moją uwagę i traktuję poważnie choć,symbolicznie..Ale przecież jest to nie tylko symbol zakochanych.........a
serduszkowe ciasteczka pieczemy również bez żadnych okazji .
Parigina następnego dnia cd.czyli pizza na zimno...
Doskonała zaletą tej Pizzy-/tutaj/ jest możliwość wykorzystania jej następnego dnia.Smaczna świeża,ale doskonała również na zimno
Babeczki podwójnie czekoladowe z cukrowymi serduszkami
'
Czekolada uważana jest od dawien dawna za afrodyzjak, a dodatkowo jest w stanie poprawić nam humor. Nic więc dziwnego, że kusi swoją magiczną mocą i nie łatwo się jej oprzeć.
Czekolada uważana jest od dawien dawna za afrodyzjak, a dodatkowo jest w stanie poprawić nam humor. Nic więc dziwnego, że kusi swoją magiczną mocą i nie łatwo się jej oprzeć.
9.02.2012
Pizza Parigina w zimowej oprawie
Dzień pizzy! Doskonała okazja,by podkasać rękawy i przygotować ciasto drożdżowe.Bo to właśnie ciasto jest najważniejsze,a jeśli dodamy nasze ulubione dodatki/możliwości są przecież nieograniczone/,efekt gwarantowany./Najbardziej lubię tradycyjną włoską pizzę z cienkim,chrupiącym spodem.Ale również ta z grubym puszystym ciastem jest mile widziana.
6.02.2012
Ciasteczka migdałowe z białą czekoladą
Migdały to jedne z najsmaczniejszych bakalii, to bogactwo zdrowych składników,łatwo przyswajanego białka i wapnia, to istna bomba witaminowa.
5.02.2012
Rolada serowa z kremem czekoladowo-orzechowym
Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego często sięgamy po składniki, które nawiną nam się pod rękę i natychmiast jakiś pomysł wpada do głowy. Wyciągamy stare notatki i kombinujemy, co by można było z tego zrobić, oczywiście przy niewielkim nakładzie pracy.
Lasagne z ricottą i tymiankiem
Lasagne z serem ricotta, todość nietypowa zapiekanka, ale bardzo smaczna i delikatna.
Oczywiście różnica między tą najbardziej popularną polega jedynie na uzyciu innych składników, gdzie rolę sosu mięsno -pomidorowego zastępuje ricotta.
Oczywiście różnica między tą najbardziej popularną polega jedynie na uzyciu innych składników, gdzie rolę sosu mięsno -pomidorowego zastępuje ricotta.
Sałatka zimowa/owocowo-warzywna/
Pyszna słodko-kwaśna sałatka owocowa z dodatkiem warzyw to moja propozycja na lekką kolację.
Doskonale smakuje z bagietką lub pełnoziarnistym razowcem.
4.02.2012
Penne zapiekane z białą kiełbaską i kremem dyniowym
To jeden z moich ulubionych form przyrządzania makaronu z dynią .
Lekko słodkawy ,a może nawet trochę mdły smak dyni doskonale łączy się z pikantną salsiccia-/kiełbasą/ i aromatycznym rozmarynem. Ponieważ dynia , to warzywo, które można dość długo przechowywać i jest dostępna nawet o tej porze roku wykorzystałam ją do przygotowania tej właśnie zapiekanki makaronowej.
3.02.2012
Makaron penne zapiekany w papierowych paczuszkach - Penne al cartoccio
Pozostaję nadal we włoskim klimacie /choć może nie typowym, bo śnieg sypie mocno , a temperatura dość niska jak na ten klimat/ i proponuję makaron zapiekany z warzywami .
Jest chłodno , a więc każde danie wyjęte z piekarnika jest mile widziane.
Francusko-kruche spiralki nadziewane nutellą i ciasteczka z bakaliami
Oprócz makaronów od czasu do czasu na moim stole goszczą również słodycze.
Od święta coś konkretnego ,a na co dzień małe co nie co.
Dzisiaj przyszła kolej na kruchutkie i bardzo delikatne, rozpływające się w ustach ciasteczka zawijane, przełożone orzechową nutellą i bakaliami.
Od święta coś konkretnego ,a na co dzień małe co nie co.
Dzisiaj przyszła kolej na kruchutkie i bardzo delikatne, rozpływające się w ustach ciasteczka zawijane, przełożone orzechową nutellą i bakaliami.
2.02.2012
Makaron farfalle zapiekany z czterema serami
Bardzo smaczna, mocno serowa i dość kaloryczna zapiekanka makaronowa, którą można przygotować w ekspresowym tempie. Zapewniam, że smakosze makaronów i sera będą usatysfakcjonowani.
1.02.2012
Makaronowe babeczki
Obiad... ,kolacja we dwoje.... , a może elegancka przystawka dla przyjaciół?
Niby zwykły makaron, a jednak jest w nim jakaś niezwykła moc,
że znika z półmiska w magiczny sposób......
Niby zwykły makaron, a jednak jest w nim jakaś niezwykła moc,
że znika z półmiska w magiczny sposób......
Subskrybuj:
Posty (Atom)
szukaj po składnikach
ananas
(11)
avocado
(4)
bakalie
(7)
bakłażan/melanzana
(25)
banan
(23)
bita śmietana
(13)
bób
(3)
brzoskwinie
(7)
buraki
(11)
cebula
(8)
chilli
(2)
ciecierzyca
(12)
cukinia
(26)
cykoria
(8)
czekolada
(28)
czereśnie
(5)
czosnek
(1)
daktyle
(2)
dynia
(30)
fasola
(12)
fasolka szparagowa
(11)
feta
(5)
finocchio
(6)
gorgonzola
(5)
groszek
(9)
gruszki
(13)
grzyby
(7)
imbir
(4)
jabłka
(31)
jagody
(4)
kaki
(1)
kalafior
(5)
kapary
(8)
kapusta
(12)
karczochy
(10)
kasza gryczana
(1)
kasza jaglana
(2)
kasza kukurydziana
(5)
kasztany
(8)
kiełki sojowe
(2)
kiwi
(7)
kokos
(11)
koper włoski
(23)
krewetki
(2)
kukurydza
(3)
kuskus
(1)
kwiaty jadalne
(5)
łosoś
(8)
majonez
(6)
maliny
(7)
mandarynki
(7)
mango
(3)
marchew
(6)
mascarpone
(11)
melon
(9)
migdały
(11)
mozzarella
(9)
musli
(7)
nutella
(6)
ocet balsamiczny
(9)
ogórki
(3)
oliwki
(11)
orkisz
(3)
orzechy
(27)
orzeszki pinii
(2)
orzeszki pistacjowe
(6)
otręby
(9)
owce morza
(1)
owoce morza
(2)
papryka
(20)
parmezan
(4)
pieczarki
(2)
pistacje
(2)
płatki owsiane
(15)
pomarańcze
(13)
pomidory
(27)
pomidory suszone
(3)
por
(7)
rabarbar
(1)
radicchio
(8)
ricotta
(18)
rodzynki
(2)
rukola
(8)
ryba
(16)
ryż
(32)
rzodkiewka
(5)
seler
(6)
seler naciowy
(9)
ser pleśniowy
(5)
sezam
(7)
siemię lniane
(4)
skórka pomarańczowa
(7)
słonecznik
(2)
soczewica
(17)
soja
(2)
suszone owoce
(1)
szałwia
(2)
szparagi
(18)
szpinak
(28)
szynka
(7)
śliwki
(12)
truskawki
(59)
tuńczyk
(11)
tymianek
(1)
winogrona
(15)
ziemniaki
(9)
żurawina
(7)