4/17/2025

Babka migdałowo- kokosowa /keto/



Oto przepis na pyszną i prostą babkę keto, idealną dla osób na diecie niskowęglowodanowej!

 Keto Babka

Składniki:

  • - 200 g migdałowej mąki
  • - 50 g kokosowej mąki
  • - 100 g erytrytolu (lub innego słodzika)
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • - 4 duże jajka
  • - 150 ml oleju kokosowego (roztopionego) lub masła
  • - 200 ml śmietany 30% lub jogurtu greckiego (bez cukru)
  • - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • - szczypta soli

Przygotowanie:

1. 
   - Rozgrzej piekarnik do 180°C (350°F). Przygotuj formę na babkę, smarując ją masłem lub wykładając papierem do pieczenia.

2. 
   - W dużej misce połącz mąkę migdałową, mąkę kokosową, erytrytol, proszek do pieczenia oraz sól. Dokładnie wymieszaj.

3. 
   - W osobnej misce ubij jajka, następnie dodaj roztopiony olej kokosowy (lub masło), śmietanę (lub jogurt) oraz ekstrakt waniliowy. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

4. 
   - Stopniowo dodawaj mokre składniki do suchych, mieszając aż do momentu, gdy składniki się połączą i utworzą gładkie ciasto.

5. 
   - Przelej ciasto do przygotowanej formy i wygładź wierzch.
   - Piecz przez około 40-50 minut, aż babka będzie złocista i suche patyczek włożony w centrum wyjdzie czysty.

6. 
   - Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie na 10 minut. Następnie przenieś babkę na kratkę do całkowitego ostudzenia.


Dzięki! Na podstawie ilości składników w tym przepisie, idealna będzie:

Forma o wymiarach:

  • Keksówka ok. 22–24 cm długości (standardowa), lub
  • Forma na babkę z kominem o średnicy 22 cm

Ten przepis da dość wilgotne, średnio wysokie ciasto – forma powinna być wypełniona maksymalnie do 2/3 wysokości. Jeśli masz mniejszą formę (np. 20 cm), możesz zrobić z niej wyższą babkę, a resztę ciasta przelać do 1–2 małych foremek silikonowych jako mini wersje.





Smacznego! Ta keto babka to idealna propozycja do kawy lub jako zdrowa przekąska!

Colomba pasquale / Domowa colomba wielkanocna



Colomba di Pasqua – włoska gołębica wielkanocna : puszysta, pachnąca migdałami i cytrusami. Wielkanoc w stylu dolce vita!

4/15/2025

Colomba "Sprint"

Colomba to tradycyjne włoskie ciasto wielkanocne, przypominające nieco panettone, ale wypiekane w kształcie gołębicy – symbolu pokoju.

Babka migdałowa bez mąki


Jeśli szukasz ciasta, które zachwyci smakiem i aromatem,
 ta babka migdałowa będzie idealna.

4/14/2025

Świąteczne plecionki drożdżowe z jajkiem


  Plecione bułeczki drożdżowe z wędliną i żółtym serem (6 sztuk):

Babka cytrynowa

 

Delikatna, puszysta i aromatyczna babka cytrynowa to idealny wypiek na każdą okazję, a szczególnie na Wielkanoc.

Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem


Tradycyjna sałatka jarzynowa, to klasyczne danie świąteczne, które łączy w sobie gotowane warzywa, takie jak ziemniaki, marchew, groszek, pietruszkę oraz jajka, wszystko wymieszane z majonezem i przyprawione solą oraz pieprzem.

4/13/2025

Babka migdałowa


Colomba wytrawna z serem


 Wytrawna "colomba "drożdżowa z serem – puszyste, aromatyczne i idealne ciasto na świąteczny stół.

Babka orkiszowa "zebra"


 Przepis na zdrową babkę wielkanocną "Zebra z polewą czekoladową". 
Jest to wersja, która zamiast tradycyjnych składników zawiera te zdrowsze, z mniejszą ilością cukru i tłuszczu, 
ale wciąż smakuje wyśmienicie.

4/11/2025

Wielkanocna zapiekanka z tortellini i warzyw

Świetny pomysł na smaczne danie!
To jest ciekawe  połączenie  nadziewanych pierożków, warzyw, sera i przypraw w formie zapiekanki.

Tarta ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i jajkami przepiórczymi


Ta pyszna tarta  to, danie, które łączy w sobie zdrowe składniki i wyjątkowe smaki. 

Babeczki serowe z przepiórczym jajkiem i groszkiem



Wytrawne babeczki serowe jako idealna przystawka na świątecznym stole.

Ryż zapiekany z jabłkiem pod otrębową skorupką

 Ryż z jabłkami to klasyk, a z taką otrębową „skorupką” na wierzchu to idealna  propozycja na śniadanie lub lekki deser!


 przepis na 1 porcję:

Składniki:

Warstwa ryżowa z jabłkiem:

  • 3 łyżki ugotowanego ryżu 
  • 1 duże jabłko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki miodu 
  • 1 łyżeczka masła

Na „skorupkę”:

  • 1 białko
  • 1,5–2 łyżki otrębów (owsiane, żytnie – jak lubisz)
  • szczypta cynamonu
  • ew. 1/2 łyżeczki miodu (jeśli lubisz słodsze)
  • szczypta soli (do ubicia piany)

Przygotowanie:

  1. Jabłko pokrój w cząstki (można wcześniej lekko poddusić z odrobiną wody i cynamonem, ale nie trzeba)dodaj miód (jeśli używasz).

  2. Dno naczynia  naczynia żaroodpornego posmaruj masłem, nałóż ryż i jabłka                   / ewentualnie bakalie/

  3. Skorupka:

    • Ubij białko ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    • W osobnej miseczce wymieszaj otręby, cynamon i ewentualnie miód.
    • Delikatnie połącz masę otrębową z pianą – najlepiej szpatułką.
  4. Wyłóż pianę na wierzch zapiekanki.

  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 20 minut, aż wierzch się zetnie i lekko zarumieni.

Możesz dorzucić do kaszy kilka rodzynek, żurawiny, posiekanych orzechów albo plasterek banana dla dodatkowego smaku i konsystencji.









4/10/2025

Makaron orecchiette z warzywami


 Makaron orecchiette z warzywami to lekkie, zdrowe danie, które idealnie sprawdzi się na szybki obiad lub kolację.
Połączenie al dente makaronu z soczystymi warzywami i aromatyczną bazylią to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dodatek papryczki chili sprawia, że danie nabiera wyrazistego smaku, ale nie jest przy tym zbyt ostre, a lekka oliwa z oliwek nadaje potrawie delikatności. To doskonała propozycja na danie pełne smaku, kolorów i zdrowia!
Składniki:
  • 200 g makaronu orecchiette
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g fasolki szparagowej
  • 1/2 papryczki chili (opcjonalnie, w zależności od preferencji ostrości)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • parmezan do posypania/ wg uznania, u mnie płatki /
  • świeża bazylia (kilka listków do dekoracji)
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj sól i wrzuć makaron orecchiette. Gotuj go przez 10-12 minut, aż będzie al dente. Po ugotowaniu, odcedź makaron, zachowując trochę wody z gotowania.

 Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w paski. Fasolkę szparagową oczyść, obcinając końce, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli lubisz ostre potrawy, pokrój papryczkę chili na drobne kawałki, usuwając nasiona.

W dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Najpierw wrzuć papryczkę chili (jeśli używasz) i smaż przez chwilę, aby uwolniła swój aromat. Następnie dodaj paprykę i fasolkę szparagową. Smaż przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie, ale wciąż chrupiące. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

 Do warzyw na patelni dodaj ugotowany makaron orecchiette. Wymieszaj wszystko razem, dodając odrobinę wody z gotowania makaronu, jeśli danie wydaje się zbyt suche. Podsmażaj przez chwilę, aby makaron przejął smaki warzyw.

Dekoracja i podanie: Na koniec  posyp danie startym parmezanem/u mnie płatki/ dodaj świeże liście bazylii, które nadadzą daniu świeżości i aromatu. Podawaj na talerzach, posypując dodatkową bazylią lub przyprawami według gustu.



4/07/2025

Ciasteczka kokosowe z wiórków po mleku




Jeśli masz wilgotne wiórki kokosowe po przygotowaniu mleka, możesz zrobić z nich pyszne i zdrowe ciasteczka.

Włoskie ciasto 7 kubków [7 vasetti ]

Ciasto 7 vasetti (czyli "7 kubków")! To bardzo popularne włoskie ciasto jogurtowe, które swoją nazwę zawdzięcza temu, że do odmierzania składników używa się kubeczka po jogurcie (zwykle 125 g).

Wiosenne pierożki - ravioli ze szpinakiem, ricottą i jajkiem przepiórczym


Zielone ravioli to wyjątkowa potrawa, której wyrazisty smak ciasta ze szpinakiem, kremowa ricotta i delikatne jajko przepiórcze w środku na pewno zrobią wrażenie! 

szukaj po składnikach