Najbardziej lubię szparagi podane w prosty
sposób. Mogę wówczas poczuć ich prawdziwy smak. Może dlatego , że po raz
pierwszy spróbowałam je podane właśnie w
ten sposób. A były to to szparagi ugotowane w wodzie z solą i cukrem ,wyłożone na półmisku, polane dużą ilością oliwy z
oliwek i skropione octem winnym. To wszystko.
Właśnie w takiej postaci najczęściej goszczą na moim stole.
Właśnie w takiej postaci najczęściej goszczą na moim stole.
Ale lubię również szparagi/ zarówno białe jak i zielone/ pieczone w
piekarniku. Niezwykle prosty sposób na przyrządzenie bardzo smacznego dania. Upieczone
szparagi o lekko przyrumienionych czubkach należy skropić oliwą z oliwek, posypać
tartym parmezanem, solą i świeżo zmielonym pieprzem i gotowe.
Składniki:
- -szparagi białe/ ilość dowolna/
- -oliwa z oliwek /odpowiednio do ilości warzyw/
- szczypta chilli
- 1 ząbek czosnku /zmiażdżony/
- -sól /użyłam morskiej/
- - świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Najpierw
należy odłamać zdrewniałe ,twarde końcówki, a następnie obrać i opłukać je pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć.
Szparagi należy podawać zaraz
po wyciągnięciu z piekarnika skropione świeżą oliwą i posypane startym
parmezanem. Można je wstawić na chwile do piekarnika aby zapiekły się z parmezanem.
Pieczone szparagi stanowią również doskonały dodatek
do dań obiadowych
Szparagi można również upiec w folii aluminiowej .
Na rozłożonej folii należy ułożyć szparagi, posypać je solą i pieprzem, można dodać szczyptę cukru , ulubione zioła , skropić oliwą z oliwek i białym wytrawnym winem. Folię należy dokładnie zamknąć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Tak przygotowane pakieciki ze szparagami można również upiec na grillu. Szparagi w folii należy piec 25- 30 min/ w zależności od grubości warzyw./
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz