4/30/2013

Surówka z selera korzeniowego i naciowego


Lekka , chrupiąca , orzeźwiająca  surówka z selera i jabłek. 
Tym razem   połączyłam seler korzeniowy z naciowym, dodałam winne jabłko ,orzechy  włoskie lub rodzynki  i .....co z tego wyszło? Pychotka!
Na dodatek surówka prosta do przygotowania i zdrowa.

4/29/2013

Koper włoski z szynką pod beszamelem


Koper włoski gości  w mojej kuchni  bardzo często.
.....ale tylko  dlatego, że mam do niego łatwy dostęp i .....uwielbiam GO!

4/27/2013

Koktajl z gotowanych buraków /dwa smaki/



Pyszny , odżywczy , oczyszczający,  łatwostrawny i niskokaloryczny  koktajl z buraczków, 
 to kolejny napój  , który śmiało mogę zaliczyć do ulubionych. Piękny , głęboki  buraczkowy kolor, delikatny smak i mnóstwo zalet.

Wiosenna sałatka kalafiorowo-brokułowa

Kolorowa,  prosta sałatka, którą można przygotować bez wiekszego nakładu  pracy.
 Smakuje wyśmienicie.

4/26/2013

Minestrone di verdure czyli włoska zupa jarzynowa / II /



Jest to moja ulubiona zupa, która towarzyszy mi przez cały rok w różnych wariantach.
Popularna, włoska zupa jarzynowa jest nie tylko smaczna, ale  idealna wprost dla osób, które dbają o zgrabną  sylwetkę . Taka zupa nie tuczy!
Dzisiejszą , bardzo prostą i  zupkę przygotowałam ze świeżych warzyw.

Minestrone z pierożkami tortellini

4/21/2013

Karczochy ....po rzymsku /Carciofi ala romana/


Karczochy  można nadziewać, gotować, smażyć, konserwować , a młode odmiany jeść na surowo.
Doskonale smakują z ryżem, z makaronem , jako dodatek do sałatek .../zobacz/...Z karczochów przyrządza sie również pyszny  likier o nazwie Cynar.
 Potrawy przyrządzone ze świeżych karczochów mają niesamowity, niepowtarzalny smak, ale oprócz smaku warzywo to może zaoferować nam o wiele więcej.

4/20/2013

Batoniki z płatków owsianych i bakalii



Zdrowe, smaczne i czasem  kaloryczne /w zależności co do środka wrzucimy/ z powodzeniem zastępują mi  słodycze, przed którymi  nie stronię.

Torcik "Amaretto"

Tort migdałowy należy do moich faworytów. Piekę go tylko od święta,  zmieniając rozmiar w zależności od potrzeb  oraz  smak kremu i polewy.....  dla odmiany.

Kotleciki z tuńczyka z fenkułem i sosem koperkowym

 To już ostatnia propozycja wykorzystania nowego sosu /koperkowego/ firmy Winiary.
Kotleciki rybne z dodatkiem sosu koperkowego to bardzo udane i przede wszystkim smaczne zestawienie smaków.

4/16/2013

Tort urodzinowy

................dziś świętuję...........przepis  wkrótce.......

Zupa śródziemnomorska z warzyw strączkowych

Mocno sycąca i wartościowa pod względem odżywczym zupa z warzyw strączkowych. 
 Zanim  zacznę gotować lekkie ,wiosenne zupki muszę wykorzystać końcówki zapasów, które powoli powinny   ustąpić miejsca świeżym  produktom.

4/15/2013

Paluszki rybne z porem i ciecierzycą



Bardzo lubię połączenie pora z ciecierzycą. 
Dwa składniki, niewiele przypraw , a smakuje całkiem nieźle.....

4/14/2013

4/12/2013

Muffinki nadziewane słoną czekoladą




Czekolada gorzka, której delikatna słodycz łączy się ze słonym smakiem soli morskiej smakuje inaczej ,a połączenie tych smaków  daje niesamowity efekt. 

Tortellini ze szpinakiem zapiekane w beszamelu

Pierożki tortellini/ lub tortelloni , które użyłam/ z ricottą i szpinakiem w formie zapiekanki  ,
to bardzo  smaczne danie ,które można podawać na co dzień i od święta.

4/11/2013

Napój pomarańczowy z siemieniem lnianym czyli wiosenne porządki /1/



Każdego roku o tej porze, kiedy w naszych  organizmach  zachodzą  zmiany
 /podobnie jak w przyrodzie/  i odczuwamy ogólne  zmęczenie , obiecuję  sobie 
/ jak chyba większość z nas/  przeprowadzić "wiosenne porządki".

4/10/2013

4/08/2013

Wiosenna sałatka makaronowa z rzodkiewką

Kolejne wiosenne danie na moim talerzu, a wiosna w tym roku nawet na południe nie chce zawitać.
Może jeszcze parę dni trzeba będzie poczekać....

4/03/2013

Pizza wiosenna na owsianym spodzie



Pizza na spodzie z dodatkiem płatków owsianych to znak, że pora pomyśleć o zdrowszych  i trochę lżejszych posiłkach niż miało to miejsce w ostatnich dniach.

4/02/2013

Poświąteczne śniadanie

....ale ciasto nadal świąteczne...

Choć słodkości  w tym roku nie brakowało na moim wielkanocnym stole ,
 z przyjemnością zasiadłam do dzisiejszego śniadania ,by z jeszcze wiekszą przyjemnością rozkroić
 to pyszne drożdżowe ciasto,które dostałam w "prezencie".

szukaj po składnikach