Co zrobić z dojrzałym avocado?....... Możliwości jest wiele, ale jeśli przy okazji "pląta się "kawałek upieczonej dyni i mała marchewka .......można połączyć ze sobą te składniki i upiec pyszne, zdrowe babeczki.
Tym razem moje ciastka owsiane pozbawione są cukru, białej mąki, masła i wzbogacone o otręby owsiane i pszenne. Mniej kalorii wiecej zdrowych składników
Zanim sięgniemy po nasze świeże zapasy zimowej , kiszonej kapusty bigos można ugotować ze słodkiej i świeżej . Odpowiednie dodatki i zapach przypraw pobudzą nasze kubki smakowe i z pewnością ochotę na dokładkę.
Ciasteczka owsiane piekę bardzo często. To jedne z niewielu słodyczy, po które sięgam z przyjemnością i bez większych zahamowań. Dziś jeszcze wersja dość tradycyjna z dodatkiem cukru,masła i mąki.
By stworzyć ten toskański smakołyk wystarczy trochę chlebowego ciasta , odrobina cukru , oliwy z oliwek i ciemne , drobne winogrona. Winogrona są w tym wypieku najważniejsze i to one nadają mu niesamowitego smaku i aromatu.
Nie pamiętam, czy to ciasto powstało ot tak w mojej wyobraźni, czy może gdzieś widziałam podobne i pobudziłam moje zmysły ............... przypadkowa kombinacja smaków z cukinią w roli głównej...
Figi zapiekane z miodem to deser niezwykle smaczny, prosyty do zrobienia, bogaty w cytrynowo-winno-rozmarynowe aromaty. Dominuje w nim jednak zapach i smak miodu, który przepełnia całość niezwykłą słodyczą.
Pomidory pieczone w piekarniku to pyszna przystawka.
Można je podawać na ciepło i na zimno. Są pysznym dodatkiem do mięsa , ryb, wędlin i serów. Można wykorzystać je jako dodatek do kanapek, róznego rodzaju past, zup ,czy sosów. Doskonale łączą się z makaronem , ale smakują również samodzielnie z dodatkiem pieczywa.