Smaczna, aromatyczna sałatka z chrupiącymi ziarenkami ciecierzycy , to doskonała propozycja na zdrowe i pożywne danie.
Koper włoski, pomidory i cebula to obok ciecierzycy główne składniki tej sałatki.
Uzupełnienie stanowi sos sałatkowy na bazie oliwy i cytryny z dodatkiem czosnku.
Zdecydowanie najciekawszym smakowo dodatkiem jest w tej sałatce chrupiąca, pachnąca ziołowymi przyprawami ciecierzyca. Ziarenka ciecierzycy przyprawione aromatyczną oliwą należy upiec wpiekarniku lub na patelni zobacz
Składniki:
- 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- po szczypcie przypraw: tymianek, papryka ostra, papryka słodka, oregano, rozmaryn, kurkuma, imbir, pieprz
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej
- kilka liści zielonej sałaty
- koper włoski /średniej wielkości/
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2-3 dojrzałe pomidory
- sól i pieprz do smaku
sos sałatkowy:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- szczypta mielonego kminu rzymskiego
- sól do smaku
Wykonanie:
Oliwę/1 łyżkę/ wymieszać z przyprawami. Ciecierzycę dokładnie obtoczyć w ziołowej oliwie i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st. ok.30-40 min. Ziarenka należy od czasu do czasu przemieszać. Po wyjęciu z piekarnika należy przełożyć je do miseczki wyłożonej ręcznikiem kuchennym lub bibułą.
Oliwę/1 łyżkę/ wymieszać z przyprawami. Ciecierzycę dokładnie obtoczyć w ziołowej oliwie i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st. ok.30-40 min. Ziarenka należy od czasu do czasu przemieszać. Po wyjęciu z piekarnika należy przełożyć je do miseczki wyłożonej ręcznikiem kuchennym lub bibułą.
Do sałatki potrzebujemy ok.3/4 szklanki ciecierzycy, ale upiec można więcej .
Pieczona ciecierzyca jest doskonałą przekąską.
Oliwę wymieszać starannie z sokiem cytrynowym, doprawić do smaku solą ,
dodać zmiażdżony ząbek czosnku i kmin
Umyte pomidory pokroić w ćwiartki, cebulę i oczyszczony koper w cienkie krążki.
Umytą, osuszoną i rozrobioną sałatę umieścić w salaterce. Dodać pomidory, cebulę i ciecierzycę. Doprawić do smaku, polać przygotowanym sosem sałatkowym i delikatnie wymieszać.
Sałatkę podawać z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz