Mocno pomarańczowy kolor, delikatny mięciutki środek i chrupiące pestki dyni.
Składniki:
pure z dyni | 200 | g |
mąka pszenna | 250 | g |
miód | 150 | g |
masło | 125 | g |
Proszek do pieczenia WINIARY | 1,5 | łyżeczki |
jajka | 3 | sztuki |
cynamon | 1 | łyżeczka |
cukier wanilinowy | 2 | łyżeczki |
pestki dyni | 1 | garść |
kostki dyni/podgotowanej/ | 2 | łyżki |
sól | szczypta |
-Miód i masło przełożyć do rondelka , lekko podgrzać i mieszać do
połączenia się składników.
-Odstawić do przestudzenia.
-Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać wanilię i cynamon.
-Jajka ubić , dodać schłodzoną mieszankę miodowo-maślaną, pure z
dyni i wymieszać.
-Masę połączyć z mąką, wymieszać do otrzymania kremowej masy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste
należy dodać odrobinę mleka /wszystko zależy od wielkości jajek i gęstości
pure/.
-Wsypać pestki i kostki dyni.
-Foremkę / 25-11 cm/ wyłożyć papierem do pieczenia.
-Przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię, posypać pestkami.
-Wstawić do piekarnika i piec ok.40 minut /do suchego patyczka/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz