20.10.2013

Dyniowy keks z pestkami

Mocno pomarańczowy kolor, delikatny mięciutki środek i chrupiące pestki dyni.


Składniki:
pure z dyni200g
mąka pszenna250g
miód150g
masło125g
Proszek do pieczenia WINIARY1,5łyżeczki
jajka3sztuki
cynamon1łyżeczka
cukier wanilinowy2łyżeczki
pestki dyni1garść
kostki dyni/podgotowanej/2łyżki
sól
szczypta

Wykonanie:

-Miód i masło przełożyć do rondelka , lekko podgrzać i mieszać do połączenia się  składników.
-Odstawić do przestudzenia.
-Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać wanilię i cynamon.
-Jajka ubić , dodać schłodzoną mieszankę miodowo-maślaną, pure z dyni i wymieszać.
-Masę połączyć z mąką, wymieszać do otrzymania  kremowej masy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste należy dodać odrobinę mleka /wszystko zależy od wielkości jajek i gęstości pure/.
-Wsypać pestki i kostki dyni.
-Foremkę / 25-11 cm/ wyłożyć papierem do pieczenia.
-Przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię, posypać pestkami.
-Wstawić do piekarnika i piec ok.40 minut /do suchego patyczka/
-Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, a po 20 minutach wysunąć z foremki i przestudzić na kratce .





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...