To już chyba ostatnie figi w tym roku. Nigdy nie mam problemu, co z nich przygotować, bo najbardziej smakują mi na surowo.
Oczywiście wybornie smakują również te z piekarnika polane miodem lub kremem mascarpone, albo te zapieczone w kruchym cieście. Możliwości jest sporo i każdy znajdzie coś dla siebie.
Najważniejsze to mieć do nich dostęp......ale sezon i tak zbliża się do końca,
a te udało mi się jeszcze kupić na targu.........
Figi pokroić na ćwiartki i nakładać na patyczki naprzemian z szynką i serem .
Całość wykończyć listkiem bazylii. Można skropić sosem winegret /lub balsamicznym/
Dodatkowym elementem nie tylko dekoracyjnym, ale równiez smakowym są zółte winogrona
Wystarczy dodatek zaledwie kilku składników, by skomponować smaczną przekąskę ze świeżych fig.
Pyszna kompozycja smakowa dla amatorów włoskich smaków........
Składniki:
6 -8 szt twardych, dojrzłych fig /zielone lub fioletowe/
150 g szynki parmeńskiej /dolce/
mix sałatek /garść/
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka płynnego miodu
szczypta soli i pieprzu
oraz
serek kozi i winogrona
Figi starannie umyć i osuszyć.
Na każdym owocu zrobić nacięcie /na krzyż/ i lekko rozchylić.
Owoce ułożyć na półmisku wyłożonym kolorową sałatką /może być rukola,swieży szpinak,bazylia.../
W środek figi włożyć cieniutki plasterek , zwinietej w różyczkę szynki .
Do miseczki wlać oliwę , sok cytrynowy, dodać miód , pieprz i sól. Wymieszać i polać figi.
Całość wykończyć listkiem bazylii. Można skropić sosem winegret /lub balsamicznym/
Dodatkowym elementem nie tylko dekoracyjnym, ale równiez smakowym są zółte winogrona
Przystrojone jest to wszystko rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuń---
grzyby