Pizza w kształcie dużego pieroga nadziewana warzywami i szynką.
ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 15 g drożdży
- 120 g wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- po 1/2 papryki czerwonej i żółtej
- mały kawałek cebuli
- 1 łyżka oliwy
- 100 g mozzarelli
- 2 plasterki szynki
- 1/4 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- kilka liści świeżej rukoli i oregano
- oliwa do posmarowania ciasta
Wykonanie:
Paprykę pokroić w paski.
Cebulę posiekać ,podsmażyć na oliwie.
Dodać paprykę i poddusić do miękkości.
Doprawić do smaku, wystudzić.
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier, odstawić na kilka minut.
Mąkę przesiać do miski.
Wlać drożdże, wymieszać, dodać oliwę i sól.
Wyrobić ciasto, uformować kulę i umieścić w naoliwionej misce.
Przykryć ściereczka i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoja objętość.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przełożyć na papier i uformować okrąg.
Połowę ciasta posmarować przecierem pomidorowym,posypać oregano, nałożyć plastry szynki, podsmażone warzywa, kawałeczki mozzarelli i kilka listków rukoli.
Drugą częścią ciasta przykryć połówkę z nadzieniem i starannie zlepić brzegi.
Ciasto odstawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C.
Wierzch podrośniętego ciasta posmarować oliwą.
Blaszkę wstawić do piekarnika na ok. 25 minut.
Fantastyczna zagryzka!!!!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie.Super pomysł.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda!
OdpowiedzUsuń