Mięciutki, wilgotny, rozpływający się w ustach
chlebek bananowy z orzechami.
Chlebki /ciasta/ bananowe piekę bardzo często i wciąż szukam nowych sposobów na ich przygotowania.
Nie mam ulubionego przepisu , często sama dobieram proporcje i składniki
i wciąż eksperymentuję.
Tym razem upiekłam chlebek korzystając z tego przepisu.
Dużą zaletą tego wypieku jest niezwykle prosty sposób jego przygotowania
- 3 dojrzałe banany/ rozgniecione/
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki imbiru
- szczypta soli
- 1,5 szklanki mąki pszennej/użyłam mąki kamut/
- 1-2 łyżki otrębów pszennych /mozna pominąć/
- 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
Wykonanie:
W misce wymieszać rozgniecione banany i roztopione masło .
Wmieszać jajko z cukrem i wanilią, dodać do bananów.
Wsypać mąkę wymieszaną z sodą, przyprawy, orzechy,otręby i szczyptę soli.
Całość wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej otrebami.
Robiłam kiedyś podobne ciasto, ale z kawałkami czekolady, pyszności, banany są świetne do wypieków:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
Mniam, wygląda cudownie :) Uwielbiam wszystkie chlebki bananowe, z orzechami musiał smakować rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuń