Niezwykle proste ciasto jesienne z dynią i bananem.
Do przygotowania tego ciasta wykorzystałam znaną zasadę stosowaną do pieczenia babeczek muffinkowych, czyli wymieszanie zawartości dwóch misek ze składnikami suchymi i mokrymi.
Bez ucierania i ubijania, wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki.
Ciasto nie prezentuje się może zbyt wytwornie , ale nie o to tu chodzi.....jest to zwyczajne, przygotowane na poczekaniu ciasto do herbaty lub porannej kawy.
Składniki:
- 1 dojrzały banan
- 150 g musu pieczonej lub gotowanej dyni
- 2 jajka
- ½ szklanki delikatnej oliwy z oliwek
- 1 szklanka płatków orkiszowych
- 1 ,5 szklanki mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- ¼ łyżeczki imbiru
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki kurkumy
- szczypta soli.
- 3 łyżki pestek dyni
-Piekarnik
nagrzać do temp. 170 st.C
-Foremkę
keksową / 10 -22 cm/ wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować oliwą i oprószyć mąką.
-Przygotować
dwie miski.
-W jednej wymieszać mąkę z wszystkimi
składnikami sypkimi.
-Dodać łyżkę nasion dyni.
-W drugiej misce rozgnieść banana , dodać dynię,
oliwę , jajka i wymieszać wszystko widelcem.
-Masę bananowo-dyniową przełożyć do miski z sypkimi składnikami .
-Krótko wymieszać.
-Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki i
wstawić do nagrzanego piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz