Kremowa konsystencja dania , pyszny orzechowy smak i odrobina kalorii , to makaron z sosem
z orzechowów włoskich ...........
czyli moje ulubione danie makaronowe.
Delikatny sos orzechowy , który doskonale łączy się z gorącym makaronem , przygotowuje sie błyskawicznie.
Oczywiście isnieją równiez inne wersje przygotowania sosu, ale ten smakuje mi najbardziej.
Składniki:/4 porcje/
- 320 g makaronu razowego casarecce /lub wstążki, rurki, penne itp…
- sos:
- 100 g orzechów włoskich
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki śmietanki kremówki /można zastąpić gęstym jogurtem
- sól /do smaku
oraz:
świeżo mielony pieprz/do smaku
świeżo mielony pieprz/do smaku
natka pietruszki/ do dekoracji
orzechy /do dekoracji
Wykonanie:
Wszystkie składniki na sos umieścić w blenderze i zmiksować.
Sos powinien mieć dość gęstą konsystencję z widocznymi
kawałeczkami orzechów.
Doprawić do smaku solą.
Makaron ugotować al dente.
Do przygotowanego sosu dodać kilka łyżek wody z gotowanego makaronu i wymieszać.
Ugotowany makaron przecedzić i połączyć z sosem, wymieszać.
Przełożyć na talerze ,
rewelacja! polecam spróbować także wersji z kurczakiem i masłem orzechowym - mistrzowskie połączenie :D
OdpowiedzUsuńz masłem orzechowym bardzo chętnie, ale bez kurczaka.................
UsuńZaciekawił mnie przepis.Chętnie wykorzystam w przyszłości.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbajka! muszę wypróbowac:)
OdpowiedzUsuńrzeczywiście ......bajka
UsuńZ sosem orzechowym - coś w moim stylu :) wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuń