21.10.2014

Kasztanowe batoniki musli z jabłkiem

Słodka , chrupiąca ,  zdrowa i .....  pyszna  przekąska na każdą porę dnia.

.....a dla mnie  batoniki te  , pełne nasion i suszonych owoców,  doskonale komponują się z  jogurtem lub kawą   na śniadanie.
Niezwykle proste do przygotowania z możliwością  dowolnej kompozycji ulubionych dodatków.
Składniki:
  • 1.5 szklanki płatków /owsiane, orkiszowe/
  • 0.5 szklanki nasion słonecznika 
  • 0.5 szklanki nasion dyni 
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 szklanka suszonych owoców /żurawina, pokrojone śliwki , migdały i  orzechy/ 
  • szczypta soli
  • 50 g  oleju sezamowego 
  • 2 pełne łyżki kremu kasztanowego
  • 1/3 szklanki miodu kasztanowego
  • 1 jabłko
Wykonanie:
-Piekarnik rozgrzać do temperatury  170 st.C.
-Foremkę / 20-25 cm / wyłożyć papierem do pieczenia.
-Do  dużej miski wsypać nasiona słonecznika, dyni, sezamu ,  suszone owoce  i wymieszać.
-Miód połaczyć  z olejem.
-Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach , połączyć z płatkami , dodać olej z  miodem, krem ​​kasztanowy i  wymieszać.
-Wsypać nasiona z owocami .
-Połączyć wszystkie składniki.
-Masę przełozyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia , starannie wyrównać, docisnąć równomiernie z góry / np. drewniana deseczką /
-Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok.30 minut.
Wystudzić.
Pokroić na małe batoniki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...