Słodka , chrupiąca , zdrowa i ..... pyszna przekąska na każdą porę dnia.
.....a dla mnie batoniki te , pełne nasion i suszonych owoców, doskonale komponują się z jogurtem lub kawą na śniadanie.
Niezwykle proste do przygotowania z możliwością dowolnej kompozycji ulubionych dodatków.
Składniki:- 1.5 szklanki płatków /owsiane, orkiszowe/
- 0.5 szklanki nasion słonecznika
- 0.5 szklanki nasion dyni
- 2 łyżki sezamu
- 1 szklanka suszonych owoców /żurawina, pokrojone śliwki , migdały i orzechy/
- szczypta soli
- 50 g oleju sezamowego
- 2 pełne łyżki kremu kasztanowego
- 1/3 szklanki miodu kasztanowego
- 1 jabłko
-Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st.C.
-Foremkę / 20-25 cm / wyłożyć papierem do pieczenia.
-Do dużej miski wsypać nasiona słonecznika, dyni, sezamu , suszone owoce i wymieszać.
-Miód połaczyć z olejem.
-Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach , połączyć z płatkami , dodać olej z miodem, krem kasztanowy i wymieszać.
-Wsypać nasiona z owocami .
-Połączyć wszystkie składniki.
-Masę przełozyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia , starannie wyrównać, docisnąć równomiernie z góry / np. drewniana deseczką /
-Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok.30 minut.
Wystudzić.
Pokroić na małe batoniki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz