25.10.2014

Makaron casarecce z bakłażanem i gorgonzolą


Kolejna propozycja na proste danie makaronowe z warzywami. 
Tym razem  makaron razowy z bakłażanem i serem pleśniowym.



Składniki:/2 porcje/
  • 160-200 g razowego makaronu casarecce /lub  świderki, rurki itp./
  • 1  niewielki bakłażan
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. 80 g sera gorgonzola/lub inny pleśniowy
  • ½ łyżeczki  włoskiej mieszanki ziołowej / aglio, peperoncino , prezzemolo/
  • sól /do smaku
  • zielona pietruszka /do dekoracji

 Wykonanie:
-Cebulę posiekać, bakłażana pokroić w grubą kostkę.
-Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i chwilkę podsmażyć/ nie rumienić/.
-Dodać bakłażana i smażyć kolejne kilka minut.
 Posolić do smaku, dodać przyprawy.
Do podsmażonych warzyw wlać kilka łyżek wody z gotującego się makaronu i kontynuować 
duszenie do momentu , aż bakłażan  będzie miękki.
W międzyczasie ugotować makaron al dente.
Ugotowany , przecedzony makaron wsypać  na patelnię z bakłażanem i wymieszać.
Gorący przełożyć na talerze .
Pokrojony na małe kawałeczki ser nałożyć na  makaron i  posypać zieloną  pietruszką. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...