Kolejna propozycja na proste danie makaronowe z warzywami.
Tym razem makaron razowy z bakłażanem i serem pleśniowym.
Składniki:/2 porcje/
- 160-200 g razowego makaronu casarecce /lub świderki, rurki itp./
- 1 niewielki bakłażan
- ½ czerwonej cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ok. 80 g sera gorgonzola/lub inny pleśniowy
- ½ łyżeczki włoskiej mieszanki ziołowej / aglio, peperoncino , prezzemolo/
- sól /do smaku
- zielona pietruszka /do dekoracji
-Cebulę posiekać, bakłażana pokroić w grubą kostkę.
-Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i
chwilkę podsmażyć/ nie rumienić/.
-Dodać bakłażana i smażyć kolejne kilka minut.
Posolić do smaku, dodać przyprawy.
Do podsmażonych warzyw wlać kilka łyżek wody z gotującego
się makaronu i kontynuować
duszenie do momentu , aż bakłażan będzie miękki.
W międzyczasie ugotować makaron al dente.
Ugotowany , przecedzony makaron wsypać na patelnię z bakłażanem i wymieszać.
Gorący przełożyć na talerze .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz