12.07.2012

Mrożony tort z kremem śmietankowym i melonem

           Klasyczny letni torcik z wykorzystaniem sezonowych owoców, a tym razem  pysznego,
 soczystego i słodziutkiego  melona. Dodatkowo biszkopt nasączony jest sokiem z miąższu melona ,
                                              a tort podaje się  po kilku godzinach mrożenia.
Składniki:

biszkopt:
  • 5 jajek
  • 150 g   mąki / pól na pół  pszenna i ziemniaczana/
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
krem:
  • 600 ml świeżej  śmietany kremówki / 30% /
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 pełne łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru  waniliowego
oraz
  • ½  żółtego, dojrzałego melona galia /ok.500 g miąższu/
  • 2  łyżki  miodu kwiatowego /płynny/
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki mocnego alkoholu/dodałam Maraschino,ale może być inny ulubiony trunek/
  • płatki migdałowe do obłożenia boków/
                                    
Wykonanie:

-Żółtka oddzielić od białek, zalać sokiem z cytryny, dodać szczyptę soli  i wymieszać. 
-Białka ubić na sztywno/ przy pomocy miksera/. Pod koniec dodawać po łyżce cukru i cukier waniliowy.
-Zmniejszyć obroty do minimum i  wciąż ubijając dodawać powoli wymieszane żółtka.
 -Do ubitej masy jajecznej  dodać  zmieszane ze sobą mąki i delikatnie wymieszać /tutaj używam drewnianej łyżki/ .
-Masę przelać do tortownicy/śr.22cm/ wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.35-40  min. w temp. ok.170 st. C.
-Upieczony biszkopt przestudzić , wyjąć z  foremki i przekroić w  poziomie na dwie części.
-Przy pomocy specjalnej , metalowej łyżeczki wybrać z melona kulki /o średnicy ok.2 cm/, przełożyć do miseczki i  zalać miodem wymieszanym z sokiem cytrynowym. Od czasu do czasu przemieszać.
-Pozostały miąższ  wybrać łyżeczką, przełożyć do plastikowego  pojemniczka blendera i przy pomocy metalowej końcówki zmiksować na puree.
 -Zmiksowane owoce połączyć z przegotowaną ,zimną wodą, tak aby otrzymać ok.1 szklankę płynu, dodać 2-3 łyżki mocnego alkoholu, wymieszać.
-Kulki melona przełożyć na sitko, odsączyć,  a sok dodać do ponczu.
-Przygotowanym ponczem nasączyć  biszkopt.
-Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno.
-Serek mascarpone wymieszać  z cukrem  pudrem  i cukrem  waniliowym na gładką,  puszystą masę. -Delikatnie  połączyć śmietanę z serkiem.
-Połowę  masy wyłożyć na dolny blat biszkoptu, rozsmarować, przykryć drugą częścią biszkoptu.  Kilka łyżek kremu wyłożyć  na wierzch i do obłożenia boków  ,a  resztę umieścić w  rękawie cukierniczym.
 -Po wyłożeniu i rozsmarowaniu  kremu na wierzchu i po bokach   tortu można przystąpić do dekoracji. Wystarczy wierzch obłożyć kuleczkami melona, a  wolne przestrzenie między owocami przy    pomocy rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką  wypełnić  kremem.
-Boki tortu obłożyć płatkami migdałowymi.
-Tort wstawić na 4-5 godzin do zamrażalki .


8 komentarzy:

  1. nie jadłam melonowego tortu... a przecież to takie oczywiste, że można go zrobić ze wszystkimi owocami! na pewno spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wygląda! zachwycam się :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł na mrożenie torta:) Wygląda na prawdę efektownie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniale się prezentuje! Zapowiada się ciekawe połączenie smaku melona z kremem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bajeczny, chcę taki na urodziny :D

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniały!!!! piękny!!!! pomysłowy!!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. to dzieło sztuki:) przepiękny i wyobrażam sobie, że przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...