08.02.2014

Proziaki


Choć do przygotowania proziaków nie potrzebuję przepisu , to  jednak od wielu lat  zajmują one czołowe  miejsce w moim kulinarnym notatniku.  Piekę je najczęściej wówczas, gdy zabraknie w domu pieczywa i choć to niezwykle proste mączne placki z dodatkiem sody , to należą  do ulubionych przysmaków  moich domowników.

Ciepły placek , świeże masło, kubek słodkiego częściej  kwaśnego mleka to smak, do którego chętnie wracam zwłaszcza  wówczas, kiedy tęsknię za moim rodzinnym domem……  


Proziaki  to chlebki z mąki pszennej lub pszenno-żytniej z dodatkiem sody oczyszczonej/prozy/,śmietany, maślanki, kwaśnego mleka lub kefiru, które można upiec na specjalnych okrągłych blaszkach lub zwyczajnej patelni teflonowej/ kiedyś piekło się je na blasze  kuchni kaflowej opalanej drewnem/. Plackom można  nadać kształt: owalny, podłużny lub  prostokątny. Mogą być podawane na słodko z miodem lub konfiturą ,gdy do ciasta doda się trochę cukru. Doskonałym dodatkiem do tradycyjnych proziaków jest masło smakowe /z czosnkiem i ziołami/.
Smak, prostota składników i wykonania to główne zalety proziaków.
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • ok.250 ml kefiru lub kwaśnego mleka
  • 1 jajko
  • 1  łyżeczka  sody  oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
Wykonanie:
-Sodę wymieszać z kefirem/ kwaśnym mlekirm,śmietaną/ 
-Mąkę przesiać na stolnicę. 
-Dodać  jajko , mleko z sodą , sól i wyrobić  elastyczne ciasto, które powinno być miękkie i niezbyt zbite. W razie potrzeby dodać trochę kefiru lub mąki.
-Przykryć i odstawić na ok.30  minut,
-Ciasto podzielić na 4 części.
-Uformować wałki, które następnie podzielić na mniejsze części.
-Z każdego  kawałeczka uformować kulkę,a następnie  lekko spłaszczyć w dłoniach formując placuszki  grubości ok. 0,5- 1cm.
-Piec na patelni /bez tłuszczu/ lub specjalnie do tego przeznaczonej blaszce  z obu stron po kilka minut.
-Należy odpowiednio dostosować temperaturę pieczenia ,by placki upiekły się w środku  i nie były zbyt przypieczone z zewnątrz.

-W trakcie pieczenia placuszki powinny ładnie podrosnąć.

-Najlepsze są jeszcze lekko ciepłe, ale można je zjeść również całkiem przestudzone posmarowane świeżym masłem.
- Jeśli doczekają następnego dnia są  również jadalne. 
























Zdjęcia powyższe to fotki , które znalazłam w starym albumie i postanowiłam wstawić je w jednym miejscu. Proziaki zawsze się udają, smakują  i  wyglądają podobnie ......ale  UWAGA w trakcie pieczenia  należy być czujnym i  pilnować by nie przypaliły się za bardzo  bo nie są smaczne............!

Proziaki z mąki razowej 
Poniżej ostatnio upieczone proziaczki z mąki razowej i jogurtu naturalnego. Wszystkie proporcje składników zachowane, a jedynie sposób przygotowania trochę inny , bo przy użyciu robota. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w misie robota, wymieszać przez kilkadziesiąt sekund do uzyskania jednolitego ciasta, uformować placuszki i upiec.





11 komentarzy:

  1. Uwielbiam je!
    Chyba pojadę do mlekomatu i zrobię sobie zsiadłego mleka a potem te pyszne placuszki:) U mnie mama nazwała je pranotami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja proziaki kojarzę z mają prababcią gdy 35 lat temu piekła je na gołej blasze kuchni węglowej. Teraz ja je piekę ale na blaszce i stawiam ją na palnikach kuchennych. Uwielbiam kuchnię staropolską.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. PROZIAKI to podkarpacki przysmak i właśnie stąd je znam i ...uwielbiam.
      We Włoszech piecze się podobne placki / oczywiście obowiazkowo z parmezanem i odrobiną oliwy/ ,a nazywają się focaccine.

      Usuń
  3. porywam te z mąki razowej! a jak jeszcze można je podać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To są placuszki, króre zastępują pieczywo.Można je więc podawać z każdym dodatkiem, który pasuje do chleba. Jeśli doda się odrobinę cukru , a zmniejszy ilość soli w cieście placki można podać z miodem, powidłem itp.........

      Usuń
  4. muszę koniecznie spróbować

    OdpowiedzUsuń
  5. smacznie wyglądają, nie jadłam takich:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dorwałam kefir i jutro robię:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hi! nice to meet you! I've tryed your pieczenia Proziaki. they're fantastic. Very soft, ready for days and easy to prepare. I will post them on my blog next time. Thank you!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...