20.05.2012

Cukinia smażona- przystawka do obiadu



Bardzo prosta , aromatyczna przystawka do dań mięsnych .

Znakomicie smakuje również dodatkiem świeżego pieczywa i wędliny.

 Świeża,  młoda cukinia , oliwa oliwek , czosnek ,  świeża mięta i  pieprz. 

Ale aby danie to było rzeczywiście smaczne należy użyć młodej ,cienkiej i bardzo 

świeżutkiej cukinii.  Ta duża ,wyrośnięta zupełnie się nie nadaje, lepiej użyć jej do innych potraw.

 Danie jest niskokaloryczne,  a więc możemy zajadać się do woli.


Składniki/na 2 porcje/

  • ok. 400 g cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki świeżej mięty
  •  1 łyżka soli 
  • oliwa z oliwek lub oleju rzepakowego/ do głębokiego smażenia/
  • pieprz biały do smaku  
  • 50 ml octu winnego/użyłam biały/
  • 60-80 ml wody 
  • szczypta cukru
  • 1 ząbek czosnku /do zalewy/
Wykonanie:
Cukinię umyć ,osuszyć, ściąć końce i pokroić w cienkie plastry/ok.2 mm/.
 Przełożyć na durszlak, obficie posolić  i pozostawić na ok.40 -50 min .
W ten sposób pozbywamy się nadmiaru wody w warzywach . 
Następnie cukinię należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku
 papierowym. Na głębokiej patelni  rozgrzać oliwę dodać czosnek i chwilę go podsmażyć /nie 
przypalić/ i wyjąć . Dodać cukinię i  smażyć z każdej  strony do lekkiego przyrumienienia się.
Łyżkę cedzakową  przełożyć  na  papierowy ręcznik ,by usunąć nadmiar tłuszczu, a  następnie
 umieścić  w misce, doprawić  pieprzem i posypać świeżą miętą.
Ocet połączyć z wodą i zagotować. Po 2-3 minutach dodać pokrojony drobno czosnek, szczyptę cukru, 2 -3 łyżeczki oliwy ze smażenia/ lub świeży/ i gorącym roztworem polać  cukinię.
Przykryć folią spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce na kilkanaście godzin.


4 komentarze:

  1. bardzo lubię, szczególnie do makaronu lub ryżu

    OdpowiedzUsuń
  2. też taką robię, ale zawsze kłócę się z mamą jakiego pieprzu używa, ona zawsze sięga po czarny ;)
    pozdrawiam ciepło,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja najczęściej używam kolorowego,to tak dla oka ,a biały bardzo lubię.

      Usuń
  3. Kasiu jak ślicznie się u Ciebie zrobiło! U mnie cukinia jeszcze nie urosła, ale jak tylko się pojawi nie omieszkam jej zrobić wg. Twego przepisu.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...