20.05.2012

Cukinia smażona- przystawka do obiadu



Bardzo prosta , aromatyczna przystawka do dań mięsnych .

Znakomicie smakuje również dodatkiem świeżego pieczywa i wędliny.

 Świeża,  młoda cukinia , oliwa oliwek , czosnek ,  świeża mięta i  pieprz. 

Ale aby danie to było rzeczywiście smaczne należy użyć młodej ,cienkiej i bardzo 

świeżutkiej cukinii.  Ta duża ,wyrośnięta zupełnie się nie nadaje, lepiej użyć jej do innych potraw.

 Danie jest niskokaloryczne,  a więc możemy zajadać się do woli.


Składniki/na 2 porcje/

  • ok. 400 g cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki świeżej mięty
  •  1 łyżka soli 
  • oliwa z oliwek lub oleju rzepakowego/ do głębokiego smażenia/
  • pieprz biały do smaku  
  • 50 ml octu winnego/użyłam biały/
  • 60-80 ml wody 
  • szczypta cukru
  • 1 ząbek czosnku /do zalewy/
Wykonanie:
Cukinię umyć ,osuszyć, ściąć końce i pokroić w cienkie plastry/ok.2 mm/.
 Przełożyć na durszlak, obficie posolić  i pozostawić na ok.40 -50 min .
W ten sposób pozbywamy się nadmiaru wody w warzywach . 
Następnie cukinię należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku
 papierowym. Na głębokiej patelni  rozgrzać oliwę dodać czosnek i chwilę go podsmażyć /nie 
przypalić/ i wyjąć . Dodać cukinię i  smażyć z każdej  strony do lekkiego przyrumienienia się.
Łyżkę cedzakową  przełożyć  na  papierowy ręcznik ,by usunąć nadmiar tłuszczu, a  następnie
 umieścić  w misce, doprawić  pieprzem i posypać świeżą miętą.
Ocet połączyć z wodą i zagotować. Po 2-3 minutach dodać pokrojony drobno czosnek, szczyptę cukru, 2 -3 łyżeczki oliwy ze smażenia/ lub świeży/ i gorącym roztworem polać  cukinię.
Przykryć folią spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce na kilkanaście godzin.


4 komentarze:

  1. bardzo lubię, szczególnie do makaronu lub ryżu

    OdpowiedzUsuń
  2. też taką robię, ale zawsze kłócę się z mamą jakiego pieprzu używa, ona zawsze sięga po czarny ;)
    pozdrawiam ciepło,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja najczęściej używam kolorowego,to tak dla oka ,a biały bardzo lubię.

      Usuń
  3. Kasiu jak ślicznie się u Ciebie zrobiło! U mnie cukinia jeszcze nie urosła, ale jak tylko się pojawi nie omieszkam jej zrobić wg. Twego przepisu.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........