Pyszne kruche ciasto
miodowe z dużą ilością orzechów, przełożone powidłe lub dżemem , masą budyniową i
kajmakową często gości u mnie nie tylko na świątecznym stole.
Należy domoich ulubionych
ciast więc piekę je dość często w różnych wersjach/wzbogaconych lub mniej kalorycznych/. Najważniejsze w nim jest ciasto miodowe i zapiekane orzechy /włoskie lub ziemne/, a pozostałe dodatki można dowolnie komponować. Kiedy piekłam je po raz pierwszy
niesamowity smak orzechów zatopionych w karmelu i zapieczonych w kruchym
cieście na dobre mną zawładnął i ciasto to zajęło zaszczytne miejsce w moim
notatniku.
Składniki:
ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny
- 200 g cukru pudru
- 2 jajka
- 3 łyżki miodu prawdziwego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
masa orzechowa/do zapieczenia/ :
- 300 g orzechów włoskich/posiekanych/
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 3 łyżki miodu prawdziwego
masa budyniowa:
- 1 budyń śmietankowy
- 100 g cukru
- 400 ml mleka
- 250 g masła
oraz
- 1 puszka masy kajmakowej lub krówkowej
- 1 słoik dżemu wiśniowego
- ½ szklanki wiśni w likierze
Wykonanie:
-Mąkę wymieszać z sodą, przesiać
przez sitko na stolnicę.
-Masło /margarynę/ zetrzeć na grubej tarce połączyć z
mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
- Ciasto podzielić na 3 części, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30
min. do lodówki.
- Składniki na masę orzechową umieścić w rondelku i gotować na
średnim ogniu ok.3-4 min.
- Każdą część schłodzonego ciasta rozwałkować
na papierze do pieczenia na prostokąty wielkości foremki (u mnie ok. 25x35 cm) .
- Na jedną część rozwałkowanego ciasta wylać jeszcze ciepłą polewę
orzechową.
- Placki przełożyć na blaszkę
i piec pojedynczo / temp.180 st. C/ na
miodowy kolor / ok.10-15 min/ .
- Należy kontrolować
wypiek, ponieważ ciasto piecze się dość szybko.
- Ciasto po upieczeniu
jest dość twarde, ale z upływem czasu i
po przełożeniu staje się mięciutkie.
- Ugotować budyń śmietankowy ,ostudzić i połączyć z masłem na gładką, puszystą masę.
- Ugotować budyń śmietankowy ,ostudzić i połączyć z masłem na gładką, puszystą masę.
- Wiśnie odsączyć z likieru , pokroić i połączyć
z dżemem.
Składanie ciasta:
- I ciasto
- dżem
- krem budyniowy
- II ciasto
- masa kajmakowa
- III ciasto z orzechami
Ciasto kroić po
całkowitym zastygnięciu /najlepiej zostawić na całą noc w chłodnym miejscu/
Aż ślinka cieknie...:-) Wygląda pięknie:-)
OdpowiedzUsuńmniammm wygląda przepysznie:D
OdpowiedzUsuńCiacho rewelacyjne!!! Zrobiłam na swoje urodziny, każdy zachwalał:)
OdpowiedzUsuńNawet nie wiesz jak bardzo sie cieszę!
UsuńCzyli najpierw pieczemy kazde 3 części w tym jedna już z polewą orzechową? wszystko miksujemy na polewy?
OdpowiedzUsuńPieczemy osobno 3 placki, w tym jeden z przestudzoną masą orzechową. Orzechy należy drobniutko posiekać......... / czy o tę polewę chodziło?/
OdpowiedzUsuńa jak wysoki wychodzi ten placuszek??
OdpowiedzUsuńjest dość wysoki, ale mieści sie w normie typowych ciast / nie mierzyłam /
Usuń