14.05.2012

Szparagi białe z piekarnika


Najbardziej lubię szparagi podane w prosty sposób. Mogę wówczas poczuć ich prawdziwy smak. Może dlatego , że po raz pierwszy spróbowałam je podane właśnie  w ten sposób. A były to  to szparagi ugotowane w wodzie z solą i cukrem ,wyłożone  na półmisku, polane dużą ilością oliwy z oliwek i skropione octem winnym. To wszystko. 
Właśnie w takiej postaci najczęściej goszczą na moim stole.
Ale lubię również szparagi/ zarówno  białe jak  i zielone/ pieczone w piekarniku. Niezwykle prosty sposób na przyrządzenie bardzo smacznego dania. Upieczone szparagi o lekko przyrumienionych czubkach należy skropić oliwą z oliwek, posypać tartym parmezanem, solą i świeżo zmielonym pieprzem i gotowe.
 

Składniki:


  • -szparagi białe/ ilość dowolna/
  • -oliwa z oliwek /odpowiednio do ilości warzyw/
  • szczypta chilli
  • 1 ząbek czosnku /zmiażdżony/
  • -sól /użyłam morskiej/
  • - świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
Najpierw  należy odłamać zdrewniałe ,twarde końcówki,  a  następnie  obrać i opłukać  je pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć.
 Szparagi należy podawać zaraz po wyciągnięciu z piekarnika skropione świeżą oliwą i posypane startym parmezanem. Można je  wstawić na chwile do piekarnika aby zapiekły się z parmezanem.
Pieczone szparagi stanowią również  doskonały dodatek do dań obiadowych


Szparagi można również upiec  w folii  aluminiowej .
 Na rozłożonej folii należy ułożyć szparagi, posypać je solą i pieprzem,  można dodać szczyptę cukru , ulubione zioła , skropić oliwą  z oliwek  i białym wytrawnym winem. Folię należy dokładnie  zamknąć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Tak przygotowane pakieciki ze szparagami można również upiec na grillu. Szparagi w folii  należy piec 25- 30 min/ w zależności od grubości warzyw./

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz