10.12.2013

Sernik domowy z rodzynkami i skórką pomarańczową

Domowy sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową  to tradycyjne , świąteczne ciasto,  które 
 od lat  obowiazkowo figuruje na mojej liście  wypieków.
Wypróbowałam już wiele wersji sernika , próbowałm, kombinowałam , ale 
wciąż powracam do tego, który znam od lat.
Najlepszy, sprawdzony i uwielbiany  przez moją rodzinkę.
Bez spodu, z masłem , dużą ilością rodzynek i pomarańczową skórką 
/ dodatki można pominąć, ale u mnie są obowiązkowe! /
  Wykonany tradycyjną metodą.

Składniki: /tortownica o średnicy min. 24 cm/
  • 1,20 kg sera twarogowego półtłustego/ użyłam 1 kg sera mielonego  z wiaderka  i 200 g białego  zmielonego twarogu/
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 2 łyżki mąki ryżowej/ lub ziemniaczanej/
  • 150 g masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli
  • 100 g rodzynek
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowj
  • tłuszcz do posmarowania tortownicy
Wykonanie:

-Rodzynki umyć i osuszyć, skórkę pomarańczową drobno pokroić.
-Masło  utrzeć  z cukrem pudrem i cukrem waniliowym  w melakserze /kiedyś ucierałam w makutrze drewnianą pałką/ 
-Ucierając stopniowo dodawać po 1 żółtku , sok z cytryny i po łyżce zmielonego sera.
-Ucierać  do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
-Na koniec wsypać  mąkę , budyń , dodać  rodzynki , skórkę pomarańczową  i  wymieszać drewnianą łyżką.
-Białka ubić na sztywną pianę , dodać szczyptę soli i połączyć z masą serową. 
-Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki nasmarówać tłuszczem.
-Jeśli foremka jest zbyt niska i masa sięga brzegów  należy owinąć ją szczelnie  z  zewnątrz folią aluminiową  by zabezpieczyć ser przed  ewentualnym "wypłynięciem.
-Można również użyć  tortownicy o większej średnicy , bez zabezpieczania boków, ale wówczas sernik będzie niższy.
-Piekarnik rozgrzać  do temp. 180 st.C.
-Wstawić foremkę i  piec w tej temperaturze ok. 15 minut, następnie obniżyć na 150 -160 st.C i piec. jeszcze  około 1 godziny. 
-Wierzch sernika powinien się delikatnie przyrumienić.
-Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do przestygnięcia.
-Po wyjęciu z piekarnika  umieścić w zimnym pomieszczeniu, zdjąć obręcz  tortownicy i posypać cukrem pudrem /u mnie dekoracyjna posypką cukrowa/ .



11 komentarzy:

  1. Ale aksamitny ! Idealne świąteczne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny świąteczny sernik marzy mi się taki ...:-))
    www.cakes.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie bomba :) Uwielbiam takie serniki: z dużą ilością rodzynek i skórki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie wypasiony sernik, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda idealnie:) dokładnie taki jaki lubię najbardziej:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Po serniku wywnioskowałam, że już jesteś w Polsce:)
    Pozdrawiam.
    p.s. my jedziemy za tydzień w sobotę, cały dzień w aucie:(

    OdpowiedzUsuń
  7. Sernik pycha, ale pieczenie zgodnie z podanym przepisem trwało ponad 2 godziny w tortownicy 24 cm. Niestety sernik popękał.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój też popękał...............serniki piekę najczęściej ponad godzinę i 15, 20 minut. Wszystko zależy od piekarnika i dobrego wyczucia / dzięki za uwagi/

      Usuń
  8. Sugeruję, że temperatura 160-170 stopni jest dla termoobiegu a powinna być 180 stopni przez około 50- 60 min

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. temp. 180 st. wydaje mi się trochę za wysoka na pieczenie sernika, zwłaszcza,że trzymam go w piekarniku ponad godzinę , ale być może ta uwaga może przydać się innym........

      Usuń

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...