18.10.2011

Ryba po włosku




Pod tą  dość ogólną nazwą kryją się  różne wersje przyrządzania ryby po włosku. ....

Wybrałam jednak przepis,który poznałam kilka lat temu ,najbardziej polubiłam i najczęściej gości w mojej kuchni. Jest to przepis bardzo prosty i opiera się na typowych  dla kuchni włoskiej składnikach. Oczywiście można coś dodać,coś odjąć ,a wszystko według naszego indywidualnego smaku i pomysłu.




Do przygotowania dania potrzebowałam:

Składniki:
  • 500 g filetów z białej ryby/np.dorsz/
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kaparów z zalewy
  •  ok.3/4 szklanki oliwek bez pestek /zielone i czarne/
  • 2-3 łyżki oliwy oliwek
  • 3/4 szklanki  białego wytrawnego wina
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • o,5 łyżeczki tymianku 
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • świeża bazylia
  • zielona pietruszka do dekoracji
Wykonanie:

Żaroodporne naczynie nasmarować  oliwą i wyłożyć  filetami z ryby. Nagrzać piekarnik
do temp. 180 st.
Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną drobno cebulę, czosnek i tymianek ,lekko poddusić/ok.3-4 min./ Wlać wino i chwilę dusić /do odparowania alkoholu/. Dodać pokrojone pomidory z puszki wraz z zalewą i gotować ok. 10-15 min. /do lekkiego zgęstnienia sosu/.
Pod koniec gotowania dodać kapary, pokrojone oliwki, i bazylię.Wymieszać, doprawić do smaku solą i  pieprzem. Gotowym sosem pomidorowym zalać przygotowane wcześniej  filety rybne i  wstawić do  piekarnika . Zapiekać ok.30 min.

Gotową rybę posypać obficie zielona pietruszką i podawać z pieczywem


                                                                 

4 komentarze:

  1. To coś dla mnie.Ciągle poszukuję ciekawych pomysłów na dania z ryb.

    OdpowiedzUsuń
  2. Często serwuję rybkę wg podobnego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis! Robiłam wczoraj tą rybę wg tego przepisu, jedyne co dodałam to większa ilość przypraw takich jak:Przyprawa do ryby, przyprawa włoska, pomidory z czosnkiem i bazylią. Ja używam przypraw NPS-MIX
    można je zakupic na www.najlepszeprzyprawyswiata.pl
    Danie rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszęsię ,że rybka smakowała , a doprawianie ziołami jest bardzo idywidualne i każdy wrzuca tyle ile lubi. Stronę z przyprawami odwiedziłam, dzięki za inf.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........