Po długiej nieobecności, spowodowanej nawałem pracy zawodowej i brakiem wolnego czasu, zdecydowałam jednak wprowadzić do moich zakamarków nieco świątecznego akcentu.
Pyszna ,czekoladowa babka /bez której nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocy/ to jedyny wypiek, który udało mi się przygotować.....................no cóż...może w przyszłym roku nadrobię zaległości i będę mogła poszaleć nieco w mojej kuchni
Składniki:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 100 g masła
- 150 ml mleka
- 4 jaja
- 100 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 50 g drobno pokrojonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- szczypta soli
polewa:
150 g białej czekolady
150 g słodkiej śmietanki 30%
oraz: czekoladowe jajka i kolorowe cukierki do dekoracji
oraz: czekoladowe jajka i kolorowe cukierki do dekoracji
-Pokruszoną czekoladę , masło i kakao rozpuścić w kąpieli
wodnej.
-Jajka ubić z cukrem na puszystą masę i połączyć z
przestudzoną masą czekoladową.
-Dodać aromat, mleko , mąkę z proszkiem do pieczenia i
migdały.
-Wymieszać składniki i przelać do niewielkiej ,wysmarowanej
masłem foremki na babkę .
-Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180
st.C
-Lekko przestudzone ciasto wyjąć z foremki i przełożyć na kratkę kuchenną.
-Gotową polewę lekko przestudzić i polać nią zimne ciasto.
-Wierzch udekorować ozdobnymi cukierkami i czekoladowymi jajkami.
-Wierzch udekorować ozdobnymi cukierkami i czekoladowymi jajkami.
Piękna baba:)
OdpowiedzUsuń