Pyszne czekoladowo-kokosowe kuleczki na każdą okazję.
Niewiele składników, niewiele trudu , a pyszności co nie miara............trudno sie od nich oderwać. Dowolne dodatki, smak , wielkość i pewność , że zawsze sie udadzą......
Niewiele składników, niewiele trudu , a pyszności co nie miara............trudno sie od nich oderwać. Dowolne dodatki, smak , wielkość i pewność , że zawsze sie udadzą......
Składniki:
- 125 g herbatników o smaku kakaowym
- 4 łyżki mąki kokosowej
- 3 łyżki kremu czekoladowego /nutella/
- 50 g czekolady gorzkiej
- 150 ml słodkiej śmietanki
- oraz: kakao,krokant orzechowy, posypka cukrowa lub wórki kokosowe
Wykonanie:
-Biszkopty pokruszyć
-Śmietankę
podgrzać/nie gotować/ ,dodać kawałeczki czekolady. Starannie wymieszać do całkowitego
rozpuszczenia się czekolady.
-Do
miseczki przesypać pokruszone herbatniki, nutellę, masę czekoladowo-śmietankową i kokos.
-Połączyć ze sobą wszystkie składniki.
-Masę
wstawić na kilkanaście minut do lodówki.
-Z
delikatnie stężonej masy formować kulki wielkości orzecha i obtaczać w kakao,
krokancie orzechowym lub posypce cukrowej. Trufelki mozna obtoczyć w wiórkach kokosowych.
-Gotowe trufelki umieścić w pojemniczku i wstawić
do lodówki do całkowitego stężenia.
ale kusisz słodkościami :)
OdpowiedzUsuńświetne:) zjadłabym jedną:D
OdpowiedzUsuńja na pewno bym nie chciała się od nich odrywać:)
OdpowiedzUsuńwyglądają perfekcyjnie:)
pozdrawiam: www.martawkuchni.blog.pl:)
trufle jak kupne idealne na prezent dla bliskej osoby. zapraszam na mojego bloga: leonard300.blog.interia.pl
OdpowiedzUsuńwygladają przepysznie, z pewnością lepsze niż kupne :)
OdpowiedzUsuńZachęcamy do wzięcia udziału w konkursie na facebooku Bakalland. Za fajny przepis na orzechowe ciasto można wygrać bakalie i akcesoria kuchenne :)
OdpowiedzUsuń